Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Keramikusként debütált a díjazott fiatal restaurátor

Hódmezővásárhely - A legjobb végzős tárgyrestaurátornak járó diplomadíjat kapta meg Nagy Nándor az 1883-as Zsolnay-féle kerámiaoltár felújításáért. A vásárhelyi Tornyai-múzeum 33 éves restaurátora emellett a keramikus iparművész címet is elérte. Így ezt a két szakmát együtt végzi: keramikusként kiélheti művészi hajlamait, amit restaurátorként el kell fojtania.
Szakmai elismerést, s művészeti körökben ismertséget is hozott Nagy Nándornak az, hogy az 1883-as Zsolnay-féle kerámia oltár helyreállítását választotta diplomamunkájának. A felújítás olyan jól sikerült, hogy a 33 éves vásárhelyi fiatalembernek adományozta a zsűri a legjobb végzős tárgyrestaurátornak járó diplomadíjat.

Ezenkívül még öt újabb műtárgy restaurálásával bízták meg. Így az ő keze nyomát dicséri a fent említett oltár két mellékalakjának, Szent Antalnak és Szent Erzsébetnek, valamint egy neoreneszánsz reliefnek (sormintának), Laáng Adolf: Delfinjének, illetve a budapesti Mátyás-templom egyik gyertyatartójának helyreállítása is. Valamennyi munkáját a pécsi Zsolnay-múzeumban állították ki.

Nagy Nándor azonban nemcsak restaurátorként, hanem keramikusként is megállja a helyét. Mivel vásárhelyi származású, ezért nagyon fontos számára a majolika. Elárulta: egészen a keramikus szakma gyökeréig ment vissza, vagyis alkotásai jobban hasonlítanak a földből előkerült, ősi formákhoz, mint egy XXI. századi műtárgyhoz.

– Nagy hatással volt rám az úgynevezett kökénydombi anyag, vagyis az első előkerült kerámiák. Témáim között szerepel a Venus-ábrázolás, a madármotívum. Rusztikus, durvább felületű munkákat készítek – mondta.

Keramikusként elsősorban a művészeti hajlamait élheti ki, amit restaurátorként el kell fojtania. Ugyanis az utóbbinál nem lehet saját ötlete, hanem törekednie kell arra, hogy minél pontosabban visszaadja a tárgy eredeti állapotát. Ezért a gyakorlati munkát mindig hosszú kutatás előzi meg.

– Saját gyönyörűségemre készítem ezeket a kerámiákat, ugyanis ezek eladhatatlan darabok. Ennek ellenére továbbra is konzervatív maradok, vagyis minél jobban szeretném megtartani a régi értékrendet – folytatta.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületétől 2005-ben kapta meg a keramikus iparművész címet. A nagyközönség azonban először a hónap elején megnyíló 54. őszi tárlaton láthatta első kerámiáját. Az Alföldi Galériában kiállított Venusa munkajutalmat hozott neki.

Olvasóink írták

  • 1. Molnár Ágnes Eszter 2008. január 21. 15:52
    „Gratulálok a Rigó utcából!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két éve égett le az étterem Szeged és Vásárhely között

Hódmezővásárhely - A 47-es főút mentén fekvő vásárhelyi Anno vendéglő közel két éve nem fogad… Tovább olvasom