Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Kerékpárosbarát város lett Vásárhely

Hódmezővásárhely elnyerte a Kerékpárosbarát település címet – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Benkő Zsolt önkormányzati képviselő.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál pályáztak a város bicikliséletét, -hagyományait bemutató anyaggal. A titulus pénzjutalommal nem jár, a biciklihez kötődő pályázatoknál azonban előnyt jelenthet. A cím 2011-re jár, később minden évben kérelmezhető a meghosszabbítása.

Vásárhelyen 26 kilométernyi bicikliúton lehet tekerni. Fotó: Imre Péter
Vásárhelyen 26 kilométernyi bicikliúton lehet tekerni.
Fotó: Imre Péter

Vásárhelyt az országban mindenütt kerékpáros városként ismerik, s a település vezetői az elmúlt 10–15 évben mindent megtettek azért, hogy a lakosok kihasználhassák ezt a népszerű közlekedési eszközt. A belterületen 26, a külterületen 33 kilométer kerékpárút van, összefüggő hálózatot alkotva. A karbantartásra, télen a tisztításra, síkosságmentesítésre is ügyelnek, de az úthálózat bővítését is napirenden tartják. Jelenleg is van építésre, felújításra és újabb kerékpártárolók létesítésére beadott, 330 millió forintos pályázata Hódmezővásárhelynek. 3300 kerékpártároló szolgálja a közlekedőket. Az önkormányzat és a helyi rendőrkapitányság közösen lép fel a biciklilopások ellen, például a Biztonságos Vásárhely programban. Az Egészséges Vásárhely program pedig a mozgás- és közlekedési forma sportos, egészséges oldalát hangsúlyozza.

Olvasóink írták

 • 16. kukus 2011. december 28. 20:20
  „Sajnos nem megy minden deklarációs alapon, megrendelésre, vagy parancsra. Aki a városban él és kerékpározik, annak ez a cím csak egy vicc. De végül is jól hangzik.”
 • 15. énkérekelnézést 2011. december 27. 19:43
  „A hozzászólóknak igazuk van.”
 • 14. cikicakk55 2011. december 25. 18:10
  „Kérem a kedve díjátadót,hogy kerékpározzon már csak egy hétig minden nap a Lázár utcán.A csodás virágvályúkat néhol az autósok,de lehet, hogy az éppen ott lakók eltologatták.Ha beszed az ember egy ,2 bazi nagy kosárral kerékpározó anyókát,vagy apókát,akkor egész biztos, hogy végig 2km-es sebességgel halad,mert kikerülni lehetetlen,arról nem beszélve, hogy azon a keskeny sávon amit kerékpár útnak neveznek kétirányú a forgalom.Így elég gyakran látom,hogy felkenődnek a virágvályú oldalára,komoly sebeket kapva,vagy éppen a ház előtt parkoló autóknak megy neki.A bátrabbak kicsellennek a kocsiútra két vályú közt és ott előznek.Lézer Elvtárs a Lázár utcában lakók nevében köszönjm a csodás kerékpárutat.A másik,hogy a fiamnak 2 hete lopták el a lezárt kerékpárját.Így ő már nem egészségesen közlekedik,mert ugye annyi a fizetés, hogy egyenlőre nem kap másikat.”
 • 13. ellenálló 2011. december 23. 23:10
  „Nem tudom, hogy magát a cikket, vagy a tartalmát minősítsem? Siralmas.”
 • 12. attilamet 2011. december 23. 22:57
  „tom65!
  Viccnek is rossz, valszeg olyan bírálta el/adta oda a "díjat" aki világ életében sem ült kerékpáron, pláne nem Vásárhelyen. Lázárhelyen a kerékpárútnak minősített útszakaszok zöme kritikán aluli, közlekedni rajtuk olykor életveszélyes. (Nem véletlen vannak rendszeresen balesetek.)
  Egy kicsit off téma. Ami pedig jelenleg a Kossuth téren van arányosan jelzi a városvezetés színvonalát. A legnagyobb karácsonyi forgatagra felásták a teret és emberek ezrei kényszerülnek kicsiny hidacskákon közlekedni, a gödör pedig egyre csak mélyül....”
 • 11. booo 2011. december 23. 22:41
  „2. Én66 Ha Makón meg tudták oldani hogy az egész város be legyen kamerázva és igen jó minőségű képet adjanak a kamerák -plusz rendszámfelismerőek- akkor Vásárhelyen sem lenne nagyobb gond. Inkább sétálóutcás PMK felújítás, mint sem az emberek védelme.”
 • 10. tom65 2011. december 23. 21:12
  „Ez vicc? Ebben a városban képtelenség biciklizni! A kritikán aluli minőségű "kerékpárutakon" haladva kb. 50 m-enként kell leszállni, gyalogosokat kerülgetni, mert a kerékpárút és a járda egymást váltogatva halad egymás jobb, illetve bal oldalán, a legtöbb kereszteződésben nem sikerült az úttestet és a kerékpárutat egy szintbe hozni, és így tovább. A belváros közlekedése katasztrófa, a belvárost átszelő egyetlen széles utcát lezárták, így a forgalom a szűk utcákra terelődött, állandó dugókat okozva. Ezeken az utcákon így biciklizni is nehézkes és érdekes módon pont erre nem vezet kerékpárút. Ennél a rendszernél egy parasztember is jobbat tervezett volna, mert egyszerűen és praktikusan gondolkodik. Szóval inkább citrom díj járna...”
 • 9. DÓZER 2011. december 23. 20:25
  „Büfékocsi, komolyan nem értem mi a bajod. Az átkosban fel kellett vonulni május elsején, ráadásul GYALOG!!! Most meg már biciklivel is "lehet" vonulni! És az élet szép, a zemberek meg egészségesek!”
 • 8. atomboy 2011. december 23. 19:54
  „3. CsImre kommentjehez adnek ket linket:
  http://kerekparosklub.hu/kerekparosbarat-telepules-palyazat-nem-veszunk-reszt-a-zsurizesen

  es

  http://szegedbicaj.blog.hu/2010/07/02/hodmezovasarhelyen_nem_jo_biciklisnek_lenni

  4. eldorádó
  Ha jol emlekszem, valami egeszsegnapos rendezveny volt. De attol meg igaz Imi allitasa, lasd szegedbicajos link.”
 • 7. énkérekelnézést 2011. december 23. 19:52
  „hát még jó drága a benzin közlekedni meg nem lehet másképp itt e szép Hódmezővásárhelyen az autó már luxus”
 • 6. Büfékocsi 2011. december 23. 19:06
  „Gratulálok a városvezetőknek, hogy sikerült egy újabb semmirekellő címet találnia, és azt meg is kapni!!! Ez aztán a valami, igaz ettől több munkahely nem lesz a városban, bár lehet, hogy ezt csak az állandó, és általános negatív hozzáállásom miatt látom így. Amúgy pedig minden klafa...Egyébként a város ilyen formában való önfényezése teljesen haszontalan is, bár a céljára azért kíváncsi lennék.
  Aztán az is barokkos túlzás, hogy a bringautak karbantartására, és takarítására valaha is ügyeltek volna lázárhelyen. A karbantartással egyáltalán nem vergődnek, ezért sok helyen már tényleg életveszélyesé váltak ezek az utak, az olyan helyeken jobb lenne az úton tekerni, annyira szétmállott a bringautak burkolata. Azonkívül Vásárhelyre jellemző, hogy olyan helyeken ill. olyan utcákban is csináltak bringaútnak hívott valamit, ami alapból gáz. A példa kedvéért ott van a Kinizsi u, ahol az út közepén(!) vannak a beton villanyoszlopok, ide jó lesz ez is a vásárhely népnek.
  A cikkhez tartozó képen látható "egészséges vásárhelyre vágyó" idősebb hölgyek kerékpáros tömege pedig nem azt jelenti, hogy itt még a nyugdíjas nénik közül is mindenki biciklivel akar közlekedni, akár a legnagyobb fagyban is. Nem. Nagy részük közalkalmazott, és meg lett nekik mondva, hogy mikor és hová jöjjenek "egy közös bringázás erejéig" ha még jövő hónapban is szeretnének fizetést kapni, és kedves a munkahelyük.... Így mennek itt a dolgok a világhíres lázárhelyen, ha hiszitek, ha nem.”
 • 5. DMagóg 2011. december 23. 17:40
  „"... A cím 2011-re jár, ..."

  No, ezt a pár napot már kibírjuk!
  Imádom a járdán bárhonnan, bármikor felbukkanó eszement kerékpárosokat! Egyébként meg, semmi bajom velük!”
 • 4. eldorádó 2011. december 23. 16:41
  „3. CsImre, vannak még anomáliák, de biztató jelek is....
  a fotón éppen egy kerékpáros tüntetés van az élhetőbb városért?

  :-))”
 • 3. CsImre 2011. december 23. 14:23
  „A szakmai civil szervezet kivonult a bírálásból, mivel annak semmi köze nem volt a kerékpárosbarátsághoz, ahogyan ennek a címnek sincs. A fotón látható helyen éppen, hogy tilos biciklizni. Ha a tiltótáblák, a repedezett, fasorba vezetett bicikliutak, amikről nem lehet elérni a keresztutcákat, a biciklivel körbe nem járható körforgalmak, a virágládákkal össze-vissza kialakított girbe-gurba vacakok jelentik a kerékpárbarátságot, meg az, hogy a gyerekeket tanítják a rendőrök, hogyan kell gyalogolni biciklit tolva, akkor valóban kerékpárosbarát Hódmezővásárhely. Kac-kac...”
 • 2. Én66 2011. december 23. 11:19
  „Kedves booo!

  Csak azt szeretném kérdezni, hogy mit ér a kamerafölvétel, ha nem ismered föl rajta az elkövetőt????? Mit bizonyít azon kívül, hogy látszik rajta, hogy egy kapucnis, felismerhetetlen személy ellopta a kerékpárt?”
 • 1. booo 2011. december 23. 10:08
  „Gondolom ebben a 26km-ben benne van a sárga festékkel felfestett, vagy virágládákkal épített szakaszok is. A felújításra jóval nagyobb szükség lenne, mert néhol életveszélyessé kezd válni -főleg télen, csúszós időben- a közlekedés.
  A biciklilopások felderítésében negatív a véleményem. Nem csak a Kossuth teret kellene bekamerázni hanem a frekventáltabb helyeken lévő tárolókat ! Pl: Strand, Pelikán parkoló és a piac.
  Nekem az ellen sem lenne kifogásom, ha minden sarkon kamera figyelne, javulna a közbiztonság. A PM Hívatalon már van annyi, hogy majd össze dől. Gondolom nem véletlenül!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyót keres a rendőrség Vásárhelyen

Cserbenhagyásos baleset történt szerda este Hódmezővásárhelyen a Tornyai János és Gábor utca… Tovább olvasom