Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kerékpárral az algyői Tisza-hídtól Csongrádig

Hódmezővásárhely - Jövő év végére már kerékpárral is el lehet jutni biztonságosan az algyői hídtól Csongrádig. Ezen a mintegy ötven kilométeres szakaszon részben már megépült több helyen is a kerékpárút, és a sikeres pályázatoknak köszönhetően, melyekre összesen több mint félmilliárd forintot nyertek az építtetők, 2008 végére a hiányzó részeken is befejeződhetnek a munkálatok.
Közúton mintegy ötven kilométerre van Csongrád az algyői hídtól. Ha Szeged felől autóval haladunk Vásárhely irányába, akkor a 47-es főút négysávos szakaszaival párhuzamosan kerékpárút is fut. Vásárhely belterületén is biztonságban vannak a többi járműtől a két keréken közlekedők, valamint egészen Mártélyig megépült már a kerékpárút.

– Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen válasszák a kerékpárt az autó helyett, ezért a város, illetve a kistérsége pályázatot adott be a már Mártélyig meglévő kerékpárút folytatására egészen Mindszentig – tudtuk meg Hegedűs Zoltán vásárhelyi települési képviselőtől, az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnökétől.

Nagyításhoz klikk a képre!

A vásárhelyi kistérség három települése, Vásárhely, Mindszent és Mártély összesen 289 millió forintot nyert erre a célra. A két városnak 11–11, a községnek pedig 6,5 millió forint önerőt kell biztosítania. Mivel a mártélyi önkormányzat csak félmilliót tud elkülöníteni, így Vásárhely átvállalta a többit.

Barattyosra is kerekezhetünk

A vásárhelyi önkormányzat 186 millió forintot nyert egy másik pályázaton, s a pénzből jövő tavasszal kiépítik a 45-ös főút mentén Barattyosig a kerékpárutat. A közel hat kilométer hosszú és 2,6 méter széles új út Vásárhelyen az Észak utcánál csatlakozik majd a már meglévő kerékpárút-hálózathoz. A tervezett aszfaltkígyó már körvonalazódik, hiszen a Szentesre vezető út mentén kijelölték a helyét. Itt egyelőre a régészek dolgoznak, de tavasszal már jöhetnek az útépítők.

– A mártélyi üdülőterülettől a mindszenti Szabadság utcáig 17 kilométer hosszú kerékpárút épül. A vásárhelyi Lázár utcában betonelemekkel választjuk el a köz- és a kerékpárutat. A Damjanich, a Borz és a Hideg utcában pedig önálló nyomvonal létesül – vette át a szót Szilágyi Tamás, a vásárhelyi önkormányzat városfejlesztési csoportjának pályázati ügyekkel foglalkozó munkatársa.

Mártélyig már évekkel ezelőtt elkészült a külön nyomvonalon lévő kerékpárút. Ezt a községben a Tisza utcában folytatják, s a töltésen, mintegy három méter szélességben, egészen az úgynevezett Szegfűdombig épül az út. Ezt követően visszatér a Mindszentre vezető útra, s a temetőt érintve egészen a Szabadság utcáig fut majd.

Hamarosan közbeszerzési eljárást írnak ki a kivitelezésre. A tervek szerint 2008 elején indulhat is a munka.

A másik irányból, vagyis Csongrádtól már elkezdődött a beruházás. Az Atikövizig 240 milliót nyert arra, hogy a mindszenti révig kiépüljön a kerékpárút, amely a Tisza-gáton vezet végig. A két város között nyolc kilométer hosszú aszfaltút épül.

A csongrádi Öregszőlők kapujában álló körforgalomtól a fahídig, a 451-es közúti hídnál és Csanytelektől a mindszenti révig több ütemben dolgoznak a munkások. A tervek szerint a jövő év derekára be is fejeződhetnek itt az építések.

Olvasóink írták

 • 4. Almáspite 2007. december 16. 21:51
  „Ennek a hírnek nagyon örülök!

  Miért nem lehetne azt a pénzt valami értelmesebb dologra költeni?”
 • 3. koller andor 2007. december 12. 16:35
  „Csongrád-Mindszenti rév (baksi út) jobb part. A mellékelt térkép nem korrekt.

  Én viszont azt nem értem, hogy az algyői hídtól miért nem a gáton épül a bringaút? A 47.-es út mellett, pont a kétsávos szakaszon nincs bicajút. A gáton ráadásul Mártély irányába a várhelyi vízmű telepéig már van aszfalt.
  Mindegy, ennek is örülni kell. Jövőre ki is próbálom az új utat, elmegyek a mindszenti révhez a halászcsárdába ebédelni.”
 • 2. Cyrin 2007. december 12. 07:29
  „Biztos nagyon sokan akarnak az algyői tiszahídtól Csongrádra kerekezni.”
 • 1. Vajda Lajos 2007. december 12. 07:05
  „Nagyszerű hír ! Kérdésem, hogy nem egyértelmű számomra, Csongrádtól Mindszentig a Tisza bal, vagy jobb partján épül a kerékpárút ? Ezen a képen balról szerepel, egy korábbi cikkben meg jobb parton szerepel. Mi az igazság ? Tudja valaki ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak a zöldek járnak hibriddel Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - December 1. óta ingyen parkolhatnak, várakozhatnak a hibrid üzemű autók Vásárhelyen. Tovább olvasom