Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kerékpárút épülhet Barattyosig

Hódmezővásárhely - Vásárhely újabb pályázati sikert könyvelhet el: ezúttal a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól nyert a város önkormányzata 186 millió forintot a Barattyosig megépítendő kerékpárútra. A munkálatok 2008-ban kezdődnek.
Vásárhely eredményes pályázónak számít – kerékpárútügyben is. A közelmúltban Borbás István, a polgármesteri hivatal városstratégiai irodájának kistérségi és területfejlesztési csoportvezetője arról számolt be, hogy a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás pályázatot ad be kerékpárút építésére. A Dél-alföldi Operatív Program keretében megvalósuló terv lehetővé tenné, hogy Vásárhely belvárosától Mindszent központjáig, 17 kilométeres utat megtéve, drótszamáron jussanak el az emberek.

A projekt teljes költsége 289 millió forint, és ennek kilencven százalékát tenné ki a vissza nem térítendő támogatás, vagyis az érintett három településnek – Vásárhelynek, Mártélynak, Mindszentnek – „csak" 28,9 millió forintnyi önrészt kell biztosítania.

Eddig megépült utak

Nézzünk egy kis vásárhelyi kerékpárútleltárt! A következők épültek meg eddig: a 47-es úton Kishomokig – csak a kétsávos szakaszon nincs, Szeged felé a négysávos szakaszon a Tiszáig újból van –, a 47-es úton a Kutasi út iparterületéig, a Rárósi úton az iparterületig, a makói országúton az iparterületig, és Mártélyig. Jelenleg pályáznak a Mindszentig megépítendőre, valamint tervezési fázisban van a Lelei úti, amely az ipari területig tart majd.

– Ez a pályázat még elbírálásra vár, viszont van olyan, amiben már kedvező döntés született – tudtuk meg Lázár János polgármestertől. A 45-ös főút mellett a Barattyosig megépítendő kerékpárútra 186 millió forintot – ez a pályázott forrás száz százaléka – nyert a város a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól. Az önkormányzat mindig is nagy figyelmet fordított a külterület infrastruktúrájának a fejlesztésére, tanyák villamosítására, összekötő utak építésére, belvízelvezetés megoldására, ennek a munkának a része a kerékpárút létesítése is. Az 5912 méter hosszú, és 2,6 méter széles út Vásárhelyen az Észak utcánál csatlakozik majd a már meglévő Szántó Kovács János utcai kerékpárúthoz. A közbeszerzési eljárást ősszel bonyolítják le, a kivitelezés jövőre, várhatóan tavasszal kezdődhet meg.

– Rengeteget jelentene számunkra a kerékpárút – közölte Török Pál külterületi koordinátor –, ugyanis nagyon sok biciklisbaleset történt a 45-ösön, többen meg is haltak. Borzasztóan nagy a forgalom, nem szívesen engedjük el egyedül a gyerekeket kerékpárral Vásárhelyre. Nagyon várjuk, hogy megépüljön az út.

Barattyos tizenhárom lakásból és a környező tanyavilágból áll, tavaly október 1-jén csatlakozott Hódmezővásárhelyhez, korábban Mártélyhoz tartozott. Mint azt Török Pál elmondta, nem bánták meg a váltást, mert a megyei jogú város önkormányzata eddig minden ígéretét teljesítette: megcsinálta az utat, a villanyhálózatot és artézi kutakat fúrt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovácsszobor a kertben

Egyedülálló szobor díszíti a vásárhelyi Mucsy István kertvárosi házának udvarát. A téglatalapzaton… Tovább olvasom