Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kereskedőként akár varrónőnek is állna Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Szerkezet- és géplakatos, gépészmérnök és -technikus, esztergályos, kerámiatermék-gyártó, gépkezelő, valamint számítógépes rendszerrel dolgozó szabász, pék, húsárueladó – ezek azok a szakmák, melyeket leginkább keresnek a vásárhelyi munkáltatók.
A városban főleg kereskedelmi és vendéglátós, mezőgazdasági végzettségűek, érettségizettek kerülnek ki frissen az iskolapadból. A helyi munkaügyi kirendeltség tegnapi állásbörzéjén megpróbálták összehozni a keresletet a kínálattal.

A vásárhelyi Béres István nemrégiben végzett a szegedi Mórában ipari, kereskedelmi hűtőgépszerelőként. Jelenleg munkát keres. Segély nem jár neki, ismerősök, barátok elromlott hűtőit szereli, ebből próbál megélni. A fiatalemberrel a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ vásárhelyi kirendeltségén tegnap délelőtt tartott állásbörzén beszélgettünk.

Gazdagné Alácsi Gabriella varrónői álláslehetőséget kínál a most végző Varga Magdolnának (balra) Fotó: Segesvári Csaba
Gazdagné Alácsi Gabriella varrónői álláslehetőséget kínál a most végző Varga Magdolnának (balra)
Fotó: Segesvári Csaba

– Vásárhelyen csak két nagyobb olyan cég van, melyeknél frigókat javítanak, így telített a szakma. Ráadásul a korábbi gyakorlati helyemen hat hónap után nem hosszabbították meg a szerződésemet, így nincs munkám. Talán összejön most valami! – reménykedett a börzén István.
Varga Magdolna most fejezi be a Corvinban a kétéves OKJ-s képzésű kereskedő-menedzser szakot. Nem feltétlenül ebben akar elsőre elhelyezkedni, csak találjon magának állást, ez a cél. Tegnap délelőtt két jelenlévő cégnél is leadta az önéletrajzát, néhánynál pedig a telefonszámát. Az egyik vállalkozás benzinkúti shopba keresett eladólányokat, ez is tetszett Magdinak, de egy varrónői munka is érdekelte a fiatal pályakezdőt.

– Varrodánkba keresünk varrónőket és szabászokat, valamint olyan szakembert, aki a nemrég vásárolt számítógépes vezérlésű szabászeszközünkkel tud dolgozni. Egy pályázatnak köszönhetően 2-3 álláshelyet már betöltöttünk, de ugyanennyi még üres – fogalmazott Gazdagné Alácsi Gabriella, a börzén részt vevő egyik helyi vállalkozás képviselője.

Vásárhelyen jelenleg 2780 a regisztrált álláskeresők száma, akiknek a 9-10 százaléka pályakezdő – tudtuk meg Törjékné Pásztor Ildikó munkaügyi kirendeltségvezetőtől. A betöltetlen álláshelyek száma pedig mintegy száz, melyből hetvenet direkt a börzére a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére gyűjtöttek össze.

– A városban a legtöbben vendéglátói, kereskedelmi, valamint középfokú informatikai végzettséggel, az érettségizettek pedig mezőgazdasági szakirányban, illetve szakma nélkül érettségivel keresnek állást. A munkaadók jelenlegi kínálatai között megtalálhatók a munkavállalói végzettségeknek megfelelő ajánlatok is, viszont a foglalkoztatók várnának CNC-esztergályosokat, szerkezet- és géplakatosokat, építőipari munkásokat, gépészmérnököket és -technikusokat, illetve Lectra-típusú szabászati számítógépes rendszerhez értőket is – nyilatkozta a vezető.

A dél-alföldi régióban huszonhét munkaügyi kirendeltség működik, ezekben összesen 3775 állásajánlat várja a munkakeresőket. Egy program segítségével idén a térségben 257 álláskereső elhelyezkedését tudják segíteni, melynek keretében hat hónapon át a munkáltatók részére százszázalékos bértámogatást biztosítanak, emellett más szolgáltatási és támogatási formákkal is segítik az elhelyezkedést.

Negyedmilliós raktáros állás a TXM-nél

Makón is tartottak tegnap állásbörzét a munkaügyi kirendeltségen: 358 álláskeresőt hívtak meg a rendezvényre, ahol 14 vállalkozás kínált összesen 64 munkahelyet – tudtuk meg Pető Klára kirendeltségvezetőtől. A térség összes, jelentős nehézipari vállalkozása képviseltette magát. Külön standot kapott a Makó körüli szénhidrogén-feltárásokat megkezdő TXM Kft., ahol egy raktárosi állást hirdettek meg – havi nettó 250 ezer forintos javadalmazást ajánlva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színpadjaink legendás párosa: Voith Ági és Bodrogi Gyula

Hódmezővásárhely - Bodrogi Gyula és Voith Ági összetartozik, és nemcsak azért mert bár már régen külön élnek, nem váltak el. Együtt látjuk, együtt emlegetjük, együtt szeretjük őket. Tovább olvasom