Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kérésünkre a tanár is érettségizett

Kérésünkre egy nem matek szakos tanár is nekiült tegnap a matematikaérettségi feladatainak. A másodfokú és az exponenciális egyenletek rémlettek, a mozgásérzékelős feladatnak a szövegén már elgondolkodott a vásárhelyi Eötvös szakközépiskola elméleti gazdaságtan tanára. A pedagógusnak már az első feladatsor után meglett a kettes, e sorok írója viszont leverte a lécet. Az újságírók gyorsabban felejtenek?
Hegedűs Katalin és kollégánk, Kormos Tamás vizsgázik. Utóbbinak Baloghné Kovács Ágnes matektanár is segít eligazodni a számok világában. Sikertelenül. Fotó: Tésik Attila
A matematika írásbeli érettségi feladatainak megoldására kértük fel tegnap a vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola egyik, nem matematika szakos tanárát. Rajta kívül e sorok írója is megpróbálkozott azzal a feladattal, amely az érettségiző diákokra várt.

– Az alapfogalmakkal még tisztábban vagyok, de a másodfokú és az exponenciális egyenletek már csak rémlenek. Az akvárium térfogatát, valamint a háromszög belső szögeit ki tudtam számolni – mondta a felkért pedagógus, Hegedűs Katalin.

A szélső érték megállapítása se jelentett gondot, s a halmazokkal is jól elboldogult. A mozgásérzékelős feladatnál viszont már a szöveg első mondatánál elakadt. A kisebb-nagyobb bizonytalanságok ellenére Hegedűs Katalinnak nem kell szóbeliznie matekból, mivel már az első feladatsor jó megoldásával közel harminc pontot szedett össze, s húsz ponttól már megvan a kettes.

E sorok írója azonban nem járt ilyen sikerrel. Úgy tűnik, most semmi sem mentette volna meg a bukástól. A nagy nehézségek árán összebogarászott 18 pontocska vajmi kevés. Mentségül tegyük hozzá, hogy nagyon messze van már 1991-ben, mikor „élesben" érettségizett.

– Mind a húsz tanítványom eljutott az érettségiig. A feladatsorok kitöltése után többel sikerült beszélnem. Egy-két diákomért izgulok, hogy görbüljön a jegye, de úgy érzem, sokan lesznek, akik most jobb osztályzatot szereznek, mint az év végén – foglalta össze a 12/A osztályfőnöke, Baloghné Kovács Ágnes, aki egyben matematika szakos tanárnő. Úgy véli, ez az új fajta érettségi – melyet tavaly vezettek be – már matekból is jóval életszerűbb feladatokat ad.

A háromból az egyik választható feladatban például egy televíziós játékban nyerhető összegeket kellett meghatározniuk a diákoknak. Ez a példa a százalékszámítás elsajátítását tesztelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszeli jutalomút a diákoknak

Brüsszelben veheti át hamarosan az európai uniós gyermekrajzpályázat díját a vásárhelyi Tornyai… Tovább olvasom