Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kertészkedő díszpolgár

Székkutas - A mindenkinek önzetlenül segítő, szinte az egész faluban kertészkedő székkutasi Mihály Ferenc díszpolgári címet kapott közösségi tevékenységéért.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Mihály Ferenc (66), az 1995- ben alakult Gregus Máté Bio Kertbarát és Faluszépítő Közhasznú Egyesület elnöke március 15-én vehette át a díszpolgári címet Szél István polgármestertől. Ezt azzal érdemelte ki, hogy mindenkinek szívesen segít, sok idős ember kertjét gondozza a faluban.

Az ünnepelt ifjúsága a kutasi tanyavilágában telt, az általános iskolát is ott végezte, 1977-ben költözött be a faluba. A család földműveléssel foglalkozott – onnan kapta az indíttatást a kertészkedéshez –, ő mégis esztergályos lett: 1965-ben végzett, és 42 évet töltött a szakmában, ugyanazon a kapun járt be reggelente dolgozni, csak a foglalkoztató neve változott: Gépállomás, Hódgép és Új Élet Tsz. Szeretett a műhelyben tevékenykedni, de 8 óra „bezártság" után szívesen tartózkodott a szabad levegőn, segített a famíliának a földeken. Saját kertjében konyhakerti növényeket termeszt – de nagyon büszke árnyat adó szőlőlugasára is –, a szülőktől örökölt földön kapás növények vannak. Nyugdíjba vonulása, 2004 óta még több idő jut a földre.

Mihály Ferenc büszke árnyat adó szőlőlugasára. A szerző felvétele
Mihály Ferenc büszke árnyat adó szőlőlugasára.
A szerző felvétele

– Szívesen segítek másoknak, rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek a kertet ápolni, olykor minimális, jelképes fizetségért – mesélte Mihály Ferenc –, és most is legalább annyit vagyok távol az otthontól, mint amikor még aktívan dolgoztam. Mindenütt akad egy kis tennivaló, akár a kertben – például fűnyírás, permetezés –, akár disznóvágáskor; már szólnak, számítanak rám az emberek, de a köztéri parkok rendben tartásában, rendezvényszervezésben is szívesen vállalok szerepet. Számomra ez kikapcsolódás, egyébként a tanyasi, falusi közösség mindig is így működött.

– Ez mind így van, viszont az is igaz, olykor annyit vállal, hogy a sajátjára, az udvarban és a ház előtti kiskertre már nem jut ideje, energiája. Ilyenkor egy kicsit motiválni kell, a Milka csokoládé erre nagyon jó eszköz – árulta el Sára, aki 1970 óta párja Ferencnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János: legyen világos a játékszabály

Legyen világos a játékszabály: mi alapján kerülnek be az ellátottak, mennyi a jövedelmük, mennyit kell fizetniük a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában – jelentette ki Lázár János országgyűlési képviselő a legutóbbi közgyűlésen Vásárhelyen. Tovább olvasom