Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Késik a vásárhelyi állatpiac engedélye

Még mindig nem tűzték ki a vásárhelyi állatvásártér átadásának időpontját, mert késik az engedélyeztetési eljárás. Egy kereskedő szerint már olyan régóta nincs megfelelő jószágpiac a városban, hogy ha egyszer mégis megnyílik, már nem lesznek olyan nagy vásárok, mint régen.
Az új vásártér egyesek véleménye szerint túl messzire került a központtól. Fotó: Tésik Attila
Több mint két éve nincs hivatalosan kijelölt hely az állatvásárok megtartására Hódmezővásárhelyen. A hatósági állatorvos felszólítására meg kellett szüntetni a korábbi piactér ilyen célú működését, hiszen ott a törvényben előírt védőtávolságokat nem biztosíthatták. A nemrégiben lezajlott, csaknem hatvanmilliós fejlesztés révén megépült az új vásártér, az átadás azonban csaknem egy hónapja késik. És még több mint egy hónapot kell várni az átadásra – tudtuk meg Weszely Tamástól, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetőjétől.

– Már a használatbavételi engedélyt is megkapta a város. Ám szükség van még működéshez szükséges engedélyekre, ezek beszerzése még biztos, hogy több hetet vesz igénybe, így az átadás pontos időpontja még nem tisztázott – fogalmazott az irodavezető. A város a pénzt egyébként AVOP-forrásból tudta előteremteni, innen 25 milliós vissza nem térítendő támogatásra tettek szert, míg az önerő előteremtéséhez belügyminisztériumi segítséget kapott Hódmezővásárhely.

– Olyan régóta bizonytalan az állatpiac sora Vásárhelyen, hogy szerintem a legtöbben vissza sem fognak szokni az új vásártérre – osztotta meg véleményét velünk Perényi János vásárhelyi állatfelvásárló. – Ennek szerintem több oka is van, először is éppen azok a gazdák, akik évekkel ezelőtt még kis tételben neveltek jószágot, mára már csaknem mindenütt teljesen felhagytak ezzel a foglalatossággal, hiszen egyszerűen nem éri meg. A nagyobb vállalkozásoknak saját átadó-átvevő telephelyük van, megrendelésre adják le a marhát, sertést. A piacozásban rizikós, hogy nem kel el az állat, az pedig külön költség, fáradság, hogy visszajuttassák a telephelyre. A másik ok, ami miatt szerintem nem lesz népszerű az új piac, hogy messze van a város szívétől. Emberemlékezet óta a Serház térnél tartották az állatvásárt, persze érthető, hogy az új szabályok itt nem engedélyezik.

A kereskedőtől még megtudtuk: az előző piac utolsó éveiben sem elsősorban a helybeliek, hanem más városokból, falvakból érkező kupecek vették igénybe a vásárteret, zömmel ők vásárolták fel és adták el az árut.

Az új piac a fejlesztések eredményeképp alkalmas lesz rá, hogy mindenfajta haszonállatot árusítsanak, a legmodernebb higiéniai és egyéb műszaki megoldások szolgálják majd az eladókat, vásárlókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegény ember műanyaggal tüzel

Szúrós szagú füst száll esténként Vásárhelyen – ezt a főtéren is lehet érezni. Sokan a… Tovább olvasom