Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Készül a Rapcsák-szobor helye

Hódmezővásárhely - Csütörtök reggel megkezdték a Rapcsák András néhai polgármesternek emléket állító köztéri alkotás környezetének kialakítását a hódmezővásárhelyi Kossuth téren.
Megírtuk: az önkormányzat meghívásos pályázatot írt ki tavaly a szobor elkészítésére, amelyen Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész tervét fogadták el. A környezet kialakítására és a műalkotásra 15 millió forintot szánt a város. Az emlékművet az egykori városvezető 65. születésnapján, július 14-én avatják fel.

Fotó: Tésik Attila
Fotó: Tésik Attila

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. pederzoli 2008. június 30. 23:39
  „Ezt a dolgot a Hódmezővásárhelyieknek kell lerendezni. Mindenesetre érdekes a tendencia: ´98-ban egyedüli első fordulós győztes,Rapcsák András. 2002-ben oké,hogy behúzta,de ha Pandacsöki Boborján a jelölt,Ő is bekerül első körben. legutóbb már volt második kanyar is,akárhonnan nézem,ez már bukó tendencia. Azóta már Mindszent sem hozná a 70%-ot,de hazai pályán is gondok vannak.”
 • 21. .. 2008. június 30. 16:57
  „Lázárnak nem lesz kihívója attól félek:(”
 • 20. misery 2008. június 30. 13:21
  „remélem jobban megsüllyed ,mint a József Attila szobor.tudjátok egészen mélyre”
 • 19. aran 2008. június 30. 06:45
  „Még szerencse, hogy Lázár utca már van, hiszen ez a kis diktátor még önmagáról is képes lenne utcát elnevezni.
  R. Andrással valamikor, még úgy hetvenkilós korában jó barátságban voltam, később sem voltunk ellenségek. Ámde egy annyira megosztó személynek szobrot állítani halála után ennyire kevés idővel nem tévedés, nem zsarnokoskodás, hanem egyszerűen katasztrófális politikai hiba, de örülök neki, nagy lépés ez városunknak előre. Ez, a Kossuth, a csikkrendeletek... Még néhány hasonló lépés és örömteli esélyünk lesz arra, hogy Lázár a következő választáson megbukjék.”
 • 18. walaki 2008. június 28. 21:17
  „Ezt a várost már most is sokan Lázárhelyként emlegetik és tessék, itt egy érv mellette. Nem véletlen az, hogy a nem egyértelműen pozitív személyiségeknek csak kb. 60-70 év után állítanak szobrot. Akkorra szépülnek az emlékek.
  T. Fortissima!
  Sántít az érvelés politológiailag! A demokráciák ilyen elkülönítése csúsztatás. A népképviselet elve sem jogosít fel önkényeskedésre.

  Remélem, már a következő választásnál elgondolkodnak a most lesajnált polgárok.”
 • 17. Fortissima 2008. június 28. 19:03
  „Leszögezem: se Rapcsák- se Lázárhívő nem vagyok. De! A jelenlegi rendszer szerint Magyarországon, így Hódmezőn is népképviseleti demokrácia működik, nem pedig népi demokrácia. Ez azt jelenti, hogy a nép hatalmat, a választott képviselői útján gyakorolja. A hódmezői nép választott: Lázárt választotta polgármesteréül, valamint Fideszes többségű városvezetést. Ebben a fajta demokráciában tehát ők gyakorolhatják a hatalmat. Ha a nép többsége másképp döntött volna, most a másik oldalt lehetne szidni mindenért. A népképviseleti demokráciának az az egyik lényege, hogy ne kérdezzük meg minden egyes kérdésben a népet. Ellentétben a népi demokráciával, ahol viszont mindig meg kell kérdezni a népet. Az itt hozzászólók többsége - ami messze nem reprezentatív többség - valószínűleg népi demokráciát akar. Annak nyilvánvaló előnyeivel és hátrányaival. Mennyibe is kerülne minden egyes kérdésben megkérdezni a népet? Mekkora viták voltak a kórház-privatizációs kérdések áráról is! Ez akár csak hódmezői szinten is rengeteg pénz lenne. Annál biztosan sokkal olcsóbb egy ilyen szobrot felhúzni, és akár a következő ciklusban lebontani.”
 • 16. REvoLUtiON 2008. június 28. 17:09
  „Na, és a Kossuth térből, rapcsák tér,hogy ez nem jutott eszébe a méltóságos úrnak.”
 • 15. Csavok 2008. június 28. 14:56
  „Kedves "pinochet" !
  Véleményem és a 14 db hozzászólásból 13-nak a véleménye szerint is elhibázott, pénzpusztító és érdemtelen a szobor is és az utcaelnevezés is. Az meg, hogy a Kossuth szobor közvetlen szomszédságába állíttatja fel a mi hősünk az ő hősét az egyenesen BOTRÁNYos.
  Amikor sok vaj van a füle mögött - és sajnos ez az állapot állandósulni látszik és az is, hogy kivagyiságában azt sem tudja mit tesz - akkor maga elé tolja híres-hirhedt elődjét a fanatikus Rapcsák hívők vadítására és önigazolásul. Megjósolom, ott fognak ezek tombolva tapsolni az avatáson.
  A 11,12,13 lehet, hogy ugyanaz a személy és tényleg nem tud helyesen írni, de attól még lehet tisztességes, dolgos polgára Vásárhelynek.
  De a lényeg az, hogy ne egymást bántsuk hanem írjuk le és esetleg indokoljuk meg a véleményünket.
  Üdvözlettel: Csavok”
 • 14. pinochet 2008. június 28. 14:11
  „11,12,13
  Előbb tanulj meg helyesen írni, és majd utána irkálj hülyeségeket több nickneven......”
 • 13. Egy városlakó. 2008. június 28. 12:32
  „Én nem értem hogy miért kell elcsúfítani a Kossúth teret azzal a szoborral?Ha a polgármester úr annyira isteníti a vólt pólgármesterünket akkor miért nem a saját házának az udvarába állítassa fel?Ott kedvére isteníthetné és foházkodhatna hozzá!Mert állítom hogy a város olyan 70%-a nem szeretné ezt a szobrot se a Kossúth téren sem pedig máshová!Főleg nem hogy meg sem kérdezték a véleményüket!”
 • 12. Hol a demokrácia???????????????????????????? 2008. június 28. 12:12
  „Azért én kíváncsi lennék rá hogy kinek a pénzéből építik a Rapcsák szobrot????Lázár a sajátjáéból vagy pedig a közpénzekből????Mert ha a közpénzekből akkor ilett vólna megkérdezni a Vásárhelyi pólgárok véleményét hogy ők akarják-e ezt a szobrot vagy ne talán valami fontosabbra kellene kőlteni a város lakóinak a közpénzét!Mert így ez a dolog úgy fest hogy csak úgy egyszerűen lenyomta a nagytudású polgármester úr a közpénzünket hogy ő a saját maga nevében szobrot állítson az istenének Rapcsáknak!Mondjuk én személyesen útáltam őt!De hát az én véleményemet illetve hát a városlakosságának a véleményére seniki sem vólt kíváncsi!És úgy látszik hogy még ez a pólgármester és városvezetés lessz nem is fogják megkérdezni a véleményünket.Akkor kérdem én hogy milyen demokrácia van ebben a városban????Így hát szabadon és büntetlenül mindentől zavartalanul rabólhatják továbbra is a város közpénzét!A saját hóbortjaikra!”
 • 11. Kossúth Lajos 2008. június 28. 09:45
  „Úgy látszik hogy ennek a Csikkes Lázárnak már az agyára ment ez a szobor mizéria!Most hogy nem tudja a Szántó Kovács János helyére tenni az istenét Rapcsákot úgy döntött hogy elcsúfítja a Kossúth teret!Szegény Kossúth apánk most már szégyenkezhet!Mert miért is vólt híres Rapcsák?Hát arról hogy rendszeresen verte a feleségét és hogy imádta az alkohólt!Hát ennyi erővel nagyon sok embernek állíthatna szobrot az a szerencsétlen!Pillanatok alatt megtelne a Kossúth tér szobrokkal és Hódmezővásárhely a híres szobrok városa lenne!!!!Hát így van ez mikor egy tudatlan diktátor polgármestere van egy városnak!De remélem hogy a legközelebbi pólgármester választáskór sikerül majd olyat találni a mostani helyett aki majd helyi népszavazás melett úgy dönt hogy lebontassa a Rapcsák szobrot és a hellyére egy olyan valaki szobrát állítja majd aki méltó lessz rá! és nem kell majd tovább szégyenkeznünk hogy egy alkoholista szobórja rondítja el a város főterét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. terminátor 2008. június 27. 20:33
  „Ha egy kicsit szorít LJ nyakkendője,pl. most a Kossuth miatt,akkor mindig előáll valami ilyesmivel,felhasználva Rapcsák- hívők érzelmeit.
  Ezzel ellensúlyozza a benne elbizonytalanodó emberek kétségeit.”
 • 9. pederzoli 2008. június 27. 19:57
  „Ehhhh...tulajdonképpen miért is ez a nagy hála az előd iránt? Ha ezt valaki megmagyarázná...”
 • 8. REvoLUtiON 2008. június 27. 17:34
  „De kár a 15milkát erre költeni,jó lett volna jövő évi szülinapi tivornyára a strandon, ennyi pénzért még orbán el jönne.”
 • 7. rew 2008. június 27. 14:05
  „Hát ez azért kemény nem gondolják?

  Szabina ez jó volt.

  Lázáriusz cézár...”
 • 6. Csavok 2008. június 27. 13:44
  „Csatlakozom "tisch"-hez, cskhogy én már szégyellem is vásárhelyi létemet, pedig ez tőzsgyökeres.
  A képről látható, hogy Kossuth apánk mellé teszik, szerintem helyette kellene. Lebontani és az Emlékpontban a helye hiszen kormányzó volt, biztos kiderítettek már történészeink valami alávalót róla. Manapság ez nagy divat.
  Komolyra fordítva és elképesztően, talán meg nem érdemelten finoman fogalmazva is "ELLENTMONDÁSOS SZEMÉLYISÉG" volt.
  Ilyenkor a BÖLCS utókor elhalasztja az ilyen(szobor, útca) igények kielégítését és azt mondja: Helyezzük át ezt a kérdést a jövőbe. Majd akik történelmi távlatból (50-60 év) látják az Ö tevékenységét, emberi nagyságát vagy esendő hibáit, az unokáink gyerekei eldöntik, márpedig szobrot, utcát Rapcsák Andrásnak.
  De kérem ne a közvetlen utódja és annak bábjai határozzák már meg a volt főnökük érdemeit.”
 • 5. Szabina2 2008. június 27. 12:18
  „Akkor most figyelhetjük, milyen új adót vezetnek be a városba, hogy az ezsement költekezést ki tudja fizetni Lázáriusz cézárunk!Szobrot állítani Rapcsáknak, miközben iskolák, ovodák fuldokolnak az adósságban.Rajtunk röhög az egész ország!”
 • 4. orbit 2008. június 27. 11:08
  „Ez azért nem gyönge... Két mai hír: Pápának állít emléktáblát a vásárhelyi zsidó hitközség. A másik: Készül a Rapcsák szobor helye. Röhej. II. János Pál pápa meg Rapcsák. Na itt van a kutya elásva. Ebben a városban van aki többre tartja magát még egy királynál vagy pápánál is.”
 • 3. tisch 2008. június 27. 10:22
  „Gratulálok!
  Kinek állítjuk a következő szobrot? Talán Matuska Szilveszternek? Komolyan mondom, kezdem szégyellni, hogy vásárhelyi vagyok... Lézer Johny gyakorlatilag azt csinál a városban, amit csak akar, mindenki bólogat, az ellenzék pedig egy nagy 0...
  Megkérdeztek bárkit is, hogy szeretnének-e Rapi utcában lakni, esetleg nézegetni a szobrát? Sok embernek elég volt életében elviselni, most meg...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a mindszenti tiszai strand

Mindszent - A helyi Kovács Gépszer Kft. vállalásának megfelelően keddre elkészült a mindszenti… Tovább olvasom