Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Készül az új SBO Vásárhelyen: naponta minimum 30–40 páciensre számítanak

Hódmezővásárhely - Még az idén elkészül a vásárhelyi kórház új sürgősségi betegellátó osztálya. Közel 280 millióból átalakítják a régi mosoda épületét, műszereket, eszközöket vásárolnak. A mentő pedig csak a legsúlyosabb esetekben, például koponyasérüléssel szállítja majd Szegedre a pácienst.
Megkezdődött a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) kialakítása a vásárhelyi Erzsébet-kórházban. A kőfal melletti régi mosoda épületében jelenleg a belső munkálatok zajlanak. Még az idén elkészül a közel 280 milliós beruházás, amelyhez 240 milliós támogatást nyert az intézmény – hallottuk Kallai Árpád főigazgatótól.

– 140 millióba kerül az épület kialakítása, a többi pénzből műszereket, például defibrillátort, monitorokat, különböző eszközöket szerzünk be. 6 ágyas kórterem is készül, ahol 24 óráig tartózkodhat a beteg. Ez idő alatt – a megfelelő kezelés mellett – kell döntenie az orvosnak arról, hogy hazaengedi vagy felveteti a pácienst az osztályra. Egy kis műtő is készül majd, valamint kibővítik a régi mosoda épületét. Az SBO-t és az A-épületet összekötik egy folyosóval, hogy a betegen mihamarabb elvégezhessék a diagnosztikai vizsgálatokat. A mentőnek pedig egyenes útja lesz az Imre József utca felől a sürgősségi osztályhoz – sorolta a változásokat a kórház vezetője.

A régi mosoda helyére kerül az SBO. Már dolgoznak rajta. A szerző felvétele
A régi mosoda helyére kerül az SBO. Már dolgoznak rajta.
A szerző felvétele

A vásárhelyi intézményben a 2007-es egészségügyi átalakításkor változott a betegfogadási rend. A belgyógyászaton és a traumatológián látják el a sürgős eseteket, a mentő pedig Szegedre viszi a pácienst. Az SBO átadása után nem utaztatják a beteget, csak rendkívüli esetekben, például ha koponyasérülést szenvedett.

Az új sürgősségi betegellátó munkahelyet is teremt majd – hallottuk a főigazgatótól. Hogy pontosan hány dolgozót tudnak foglalkoztatni, még nem tudta megmondani. Annyit viszont elárult: a kórház munkatársainak is lesz lehetőségük arra, hogy részt vegyenek az SBO munkájában, ahol naponta átlagban minimum 30–40 páciensre számítanak.

Olvasóink írták

 • 10. cleanx 2011. június 20. 16:42
  „Örülök ennek, remélem a fel lesz szerelve maximálisan. A maradék pénz nem tűnik soknak...csak a 140millás felújítás jó zsíros önkormányzati falat valakinek. Ki volt a kivitelező?
  A mosodával mi lett?
  http://www.ferroep.hu/docs/hmvhely_erzsebet_korhaz.pdf”
 • 9. Stufff 2011. június 19. 13:38
  „5.booo.
  Igazad van. kifogástalan kórház volt Vásárhelyen csak a nagytudású-ak leépitettek mindent.
  Mennyivel komolyabb ellátás van Szentesen vagy Makón persze a Szegediről nem is beszélve.
  Most meg hasra kell esni, hogy 280 milla és lesz Vásárhelyen is. majd várjuk meg, hogy milyen szinvonallal működik.
  Nagy reményeket nem fűzök hozzá.”
 • 8. kommentelő 2011. június 17. 10:56
  „"Fogászati ügyelet mikor lesz Vásárhelyen?"
  Szerintem soha.
  Legalább is addig biztosan nem, amíg
  a./ vagy nem finanszírozza olyan feltételekkel az OEP, hogy bárkinek is érdemes legyen az estéit és a hétvégéit erre áldozni,
  b./ vagy nem teszik kötelezővé a ,,körzeti" fogorvosoknak. Mellesleg én ezt nem támogatnám, legfeljebb abban az esetben, ha az a./ pont érvényesül. Ismerjük a mondást Krisztus koporsójának őrzéséről.
  Megjegyzem, nem vagyok érdekelt, csak ismerem a témát és a lehetőségeket.
  Az persze elgondolkodtató, hogy Szegeden is csak fizetős van. Úgy gondolom, hogy mint minden más szakellátásban, fogászatban is kellene, hogy legyen területileg 1 államilag fenntartott ügyelet. Az extrém, tényleg indokolt esetek (baleseti sérülés, kezelésből eredő komplikáció) ellátására. Az évek óta, szuvasodó, gennyesedő fog nem tartozik ebbe a kategóriába!”
 • 7. UtólagKapitány 2011. június 17. 08:00
  „Ebből is az lesz, mint a PMK-ból, a nagy semmi...”
 • 6. fles2 2011. június 17. 07:22
  „személy szerint örülök neki!legalább nem kell Szegedre és Szentesre rohannunk minden bajjal. Végre értelmes dologra költötték a pénzt.
  Fogászati ügyelet mikor lesz Vásárhelyen?,mert csak fizetős van és az is csak Szegeden.”
 • 5. booo 2011. június 16. 19:47
  „Most igazán visszaállíthatnák azokat az osztályokat amelyeket a régi szakértői kormány leépített. Ilyen pl a fül- orr gége.
  Az elvándorolt szakembereket is vissza kellene valahogy hozni!”
 • 4. bubuska73 2011. június 16. 16:14
  „Én örülök neki,hogy nem kell minden bibivel Szegedre szaladgálni! Főleg gyerekkel,mondjuk egy csonttörés miatt.”
 • 3. szalámibör 2011. június 16. 13:44
  „Csoda hogy én2 és többi.. mégnem talált valami negativumot a hirbe”
 • 2. kommentelő 2011. június 16. 12:01
  „Nagyon fontos, csak örülni lehet annak, ha beindul.
  Néhány kérdés azért felmerül bennem. Nem csak létrehozni kell, hanem aztán folyamatosan működtetni is. Ami nem olcsó és van néhány alapvető feltétele. Tudnak majd a minimufeltételek szerinti végzettségű és számú szakorvost, ápolót alkalmazni? Az országban ennek a pályázatnak a nyomán még jó néhány helyen kerül kialaíkításra ilyen SBO. Azt mindet fogja is finanszírozni az Egészségbiztosító? A vásárhelyinek van igérete az OEP-től (vagy akárhogy is hívják most) a finanszírozási szerződés megkötésére?”
 • 1. clarification 2011. június 16. 11:48
  „MMÚO : mai magyar újságírók ostobaságai. Ez már megalakult szépen csendben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén megújul a népkerti megálló

A vásárhelyi népkerti vasúti megálló 4 éve húzódó rekonstrukciója ebben az évben elkezdődhet és a munkálatokkal még az idén végezhet a kivitelező. Tovább olvasom