Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Két és fél ezer földtulajdonos csodálkozott Vásárhelyen

Nem tudja a vásárhelyi földtulajdonosok egy része, ki az a Huszár Imre, pedig meg kellene hatalmazniuk a vadászati jogok ügyeinek intézésével. A Róna Kft. levele, melyet azoknak a gazdáknak küldött, akiktől földet bérel, arról is szólt, hogy a címzetteknek hozzá kellene járulniuk az agrár-környezetgazdálkodási programban való részvételhez. A kft. igazgatója leszögezte: a gazdáknak nem kerül pénzbe a program, és nem kötelező meghatalmazni Huszár Imrét.
Petkó Béla. Fotó: Tésik Attila
Szokatlan mellékletekkel bővített levelet kapott a minap az a több mint két és fél ezer földtulajdonos, akinek földjét haszonbérleti szerződés alapján műveli a vásárhelyi Róna Kft. A cég közli, mennyi bérleti díjat fizet. A mellékleteket azonban sokan nem értik.

– Olvasom az általam kitöltendő nyilatkozatot, miszerint hozzájárulok ahhoz, hogy a Róna használatában lévő földemet szeptember 1-jétől 5 évre bejelentsék az agrár környezetgazdálkodási célprogramba. Azt sem tudom, miről van szó – mondta István bácsi, aki azon meg különösen csodálkozik, hogy egy meghatalmazást is kellene adnia. Eszerint a vásárhelyi Róna Kft. képviseletében Huszár Imre járhatna el majd a vadászati joggal kapcsolatban – helyette. Mondja, azt sem tudja, miről van szó, s tart attól, hogy ez ugyanúgy neki jelent majd költséget, ahogy a földje alagcsövezésének árát is levonták annak idején haszonbérleti díjból.

– Az agrár-környezetgazdálkodási programra szeretnénk jelentkezni, ennek egyik feltétele, hogy a földtulajdonosok hozzájáruljanak ehhez. Számukra ez nem jelent majd semmiféle költséget! A program öt esztendeig tart, jövő szeptemberben kezdődik, azok számára akik nyernek a pályázaton – fejtette meg a talányt Petkó Béla, a vásárhelyi Róna Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: lehet, hogy kicsit röviden fogalmazták meg levelüknek ezt a mellékletét. Úgy vélte, ha sikeres lesz a pályázatuk, akkor a gazdálkodás modernizálása a földtulajdonosok számára is haszonnal jár majd.
– Főleg azoktól várjuk ezt a hozzájárulást, akiknek a velünk kötött szerződése öt évnél korábban jár le – magyarázza az ügyvezető. – Az a szándékunk, hogy olyan környezetkímélő módon műveljük a területeket, mely megfelel az európai uniós elvárásoknak, ezzel plusztámogatáshoz juthat a cég.

A vadászati joggal kapcsolatos meghatalmazásról szólva az ügyvezető elmondta: úgy gondolták, hogy házon belül intézik el a dolgot, ezért mellékelték a Huszár Imrének szóló meghatalmazást. Ő a Róna Kft. cégvezetője, s egyben a vásárhelyi Előre Vadásztársaság elnöke.
– 2007-ben járnak le a vadászati bérleti jogok, akkor újra kötik a szerződéseket. Így lesz ez Vásárhelyen is, ahol két társaság, a Szakszervezeti és az Előre Vadásztársaság működik. Huszár Imre kérésére küldtük ki ezt a levelet, hogy a vadászati jogot oda vigye, ahol elnök. A meghatalmazást és a nyilatkozatot sem köteles senki sem aláírni. Az emberekre van bízva, hogyan döntenek – tette hozzá Petkó Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisvállalkozások is fogynak Vásárhelyen

Nem csak az utóbbi öt esztendő gyárbezárásai miatt szomorú Vásárhely gazdaságának mérlege: az utóbbi… Tovább olvasom