Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Két és fél óra alatt sikerült kórházba jutnia

Székkutas - Majdnem elveszett a magyar egészségügy útvesztőiben a székkutasi Mangáné Ternai Eszter – aki 42 évig védőnőként maga is része volt a rendszernek. Most megjárta az orosházi és a vásárhelyi kórházat is.
Alaposan megismerte a magyar egészségügy működésének árnyoldalait a székkutasi Mangáné Ternai Eszter. Esztike néni, miután napokig fájdalmai voltak, orvoshoz fordult.

– Először nem gondoltam, hogy infarktusom lehet, hiszen nem produkáltam a klasszikus tüneteket. Az orvosoknak hála gyógyultnak éreztem magam, ám most, hogy megint rosszul lettem, nagyon megijedtem. Mivel édesapám is 66 évesen halt meg, ugyanebben a betegségben, én is azt hittem, újra szívinfarktust kaptam, ezért hívtam a mentőket – mesélte Esztike néni. – A vonal másik végén közölték, nem ők jönnek, hanem küldik az ügyeletet. Nem sokkal később megérkezett az orosházi ügyeletes orvos a gépkocsivezetővel. A doktor megvizsgált, s máris hívta a szegedi kardiológiai klinikát, hogy fogadnak-e. Azt mondták neki: csak akkor, ha az EKG-készülék igazolja, újabb infarktuson estem át. Csakhogy az EKG- vizsgálathoz, műszer híján, riasztani kellett a vásárhelyi esetkocsit. Az 4 emberrel gyorsan megérkezett, s megállapították: nincs infarktusom.

Esztike néni állapotával ekkorra már 2 kocsi és 6 ember foglalkozott. Sorsa azonban nem rendeződött azonnal: 2 és fél órába telt, mire kórházba került, hogy onnét szinte azonnal hazaengedjék.

Eszti néni túlélte az infarktust és a betegellátást is. Fotó: Schmidt Andrea
Eszti néni túlélte az infarktust és a betegellátást is.
Fotó: Schmidt Andrea

– A vásárhelyi mentősök arról tájékoztatták az ügyeletes orvost, hogy a területi elv alapján nem vihetnek a vásárhelyi kórházba, ezért az ügyeletes kihívta az orosházi mentőket. Ők vittek végül az orosházi sürgősségi betegellátó osztályra. Ott megállapították, hogy nincs infarktusom, majd azt mondták, keressem fel székkutasi kezelőorvosomat, s hazaengedtek – sorolta Esztike néni, aki három nappal később éjjel fél 2-kor ismét rosszullétre ébredt. Hogy ne ismétlődjön meg a korábbi mozgalmas éjszakája, férje autóval bevitte az orosházi kórház sürgősségi osztályára. Ott azonban az orvos beutalót kért tőle, azért pedig el kellett menni az orosházi ügyeletes orvoshoz.

– Nem tudom, hogy a székkutasiak tudják-e, hogy délután 4 és reggel 8 között kihez kell fordulniuk hasonló esetben. Az enyém alaposan túl lett bonyolítva, megtapasztaltam a jelenlegi rendszer hibáit – szűrte le a tanulságot saját esetéből.

Ellátási rend

A székkutasi betegeket az orosházi ügyeletes orvos látja el munkaidőn túl, s a mentők is a szomszédos Orosházáról érkeznek, ha valakihez szükséges – tudtuk meg az általános rendet a mentősöktől. Ha azonban valami közbejön, azaz foglalt a mentőautó, Vásárhely segíti ki őket. A konkrét esetről azonban nem mondhattak semmit.

Olvasóink írták

 • 19. bertis3 2010. június 29. 15:13
  „frsbegbie 2010.04.28. 13:01

  Te tényleg ekkora bunkó vagy??? Sajnálod h nem lett infarktusa??? Hogy lehet egy ember ennyire tapír???
  Ha veled történt volna ez??? Akkor is azt mondtad volna h sajnálod h nem lett infarktusod???”
 • 18. mózikati 2010. április 30. 14:16
  „Nekem Ő volt a védőnénim! Mielőbbi gyógyulást kívánok Neki!”
 • 17. bubuska73 2010. április 29. 10:49
  „"2. A briteknél is hónapokat kell várni pl. egy fül-orr-gégészeti szakrendelésre. Sőt a háziorvoshoz is telefonon kell időpontot kérni." Nem tudom mennyire olvastad a cikket,de ez a néni nem csupán krákogott hanem infarktus gyanús volt!”
 • 16. efje 2010. április 28. 19:47
  „1. A befizetett tb-ből kb. 400000 leszázalékoltat tartunk el akiknek a többsége csak papiron rokkant.
  2. A briteknél is hónapokat kell várni pl. egy fül-orr-gégészeti szakrendelésre. Sőt a háziorvoshoz is telefonon kell időpontot kérni.
  3. A megelőzésen, az egészséges életvitelen, napi sportolásban, változatos étrenden lenne a hangsúly, nem pedig a gyógyszerekben bízni ha baj van.”
 • 15. porter 2010. április 28. 17:16
  „Ez egy nagyon érdekes sztori. De nem értek egy csomó dolgot! Mellkasi panaszhoz, miért egy EKG nélküli ügyeletes orvost küldtek ki? Miért nem egyenesen az esetkocsi ment? Ha az orosházi esetkocsi benn volt miért a vásárhelyi ment ki? Sürgősségi osztályra soha nem kellett beutaló! Különösen mellkasi panasszal nem! Akár székkutasi lakos, akár sajóbábonyi! Itt nem csak egy hiba volt. Szerencse, hogy senki nem halt bele! Mert mi van, ha Esztike néninek tényleg infarktusa van, és a sürgősségiről, az ügyeletre tartva meghal akkor mi van???”
 • 14. Filctoll 2010. április 28. 15:43
  „Emberek! Majd Viktor rendet tesz! Visszaállit mindent ami ezelőtt 20 évvel volt, a csapokból pálinka fog folyni és kolbászból lesz a kerítés!
  A viccet férretéve, bizom abban hogy az egészségügyet visszaszervezik és megszűnik a 10 perces kórházi ellátás ! Először az visszaszervezésben javaslom a borítékos rendszer teljes felszámolását, megszüntetését.
  Katasztrofális az ellátás, pl Vásárhelyen NINCS FOGORVOSI ügyelet SE !”
 • 13. 6664 2010. április 28. 14:12
  „Sürgősségi osztályra nem kell beutaló. Legalábbis az én uralkodásom alatt nem kellett. Szegeden.”
 • 12. banderas 2010. április 28. 14:05
  „11-es
  kicsit morbid, amit írtál...”
 • 11. frsbegbie 2010. április 28. 13:01
  „Sajnálom Eszti nénit hogy nem volt infarktusa. Majd legközelebb hátha összejön...”
 • 10. bubuska73 2010. április 28. 12:39
  „Még jó,hogy szegény Eszti néni nem kapott közben infarktust!!!!”
 • 9. varadipal 2010. április 28. 10:28
  „Az orosházi ügyeletes orvos kimegy az infarktus gyanus esethez EKG készülék nélkül.Nálam holnap már az ajtón menne ki.Meg az orvosi kamarából is.De ezerrel. Ez nem pártkérdés.”
 • 8. békaügetés 2010. április 28. 10:20
  „A " nénizéstől" jó lenne tartózkodni. KInek néni, kinek gyerek.”
 • 7. KolompárRómeó 2010. április 28. 09:55
  „4. hozzászólás vmagdi 2010.04.28. 08:56

  Hát igen. A spontán privatizáció megy. Lehetetlenné teszik az egészet és kénytelen vagy elmenni magánorvoshoz. Csak tudnám, hogy akkor mire fizetjük a TB-t...”
 • 6. KolompárRómeó 2010. április 28. 09:54
  „Az orvosi esküt ki kell egészíteni azzal, hogy minden tudása szerint gyógyít, segít az orvos, feltéve, hogy a területi, meg a finanszírozási, meg teljesítménykorláti, meg a dokumentációs, meg a blablabla és egyéb követelményeknek megfelel a beteg. Ha nem, akkor nyugodtan megdögölhet. Lehetőleg akkor, amikor éppen nyugdíjba ment, így nincs vele több költség.”
 • 5. KamuNeni 2010. április 28. 09:04
  „Hat mint ahogy minden mas mukodik MO-n!! Nincs ebben semmi meglepo”
 • 4. vmagdi 2010. április 28. 08:56
  „Tessek tudomasul venni hogy ma Magyarorszagon a befizetett penzunk ellenere NINCS egeszsegugy. Egyaltalan nincs. Be kell biztositani magunkat egy maganorvossal, vagy meg tanulni az internetrol az ongyogyitast. Nincs mese. Tegnapelott, aprilis 26-an kertem a nogyogyaszhoz idopontot, augusztus 11-dikere kaptam.”
 • 3. szilmaril2 2010. április 28. 08:26
  „Olyan jó lenne, ha egy országgyűlési képviselővel, vagy ilyen döntések meghozójával is
  végig járatnának egy ilyen tortúrát! Lehet, hogy akkor változnának a szabályok, pl. egy hozzátartózójának is ennyi mindenen kell végigmennie! De, sajnos ezeknek van pénzük a magánrendelésekre, vagy sógor, koma, jóbarát......

  Egészségügy sej, haj......”
 • 2. klj_54 2010. április 28. 07:57
  „Rossz a rendszer!
  Azt a beteget, aki a lábát betette az intézménybe, el kell látni!
  Ez kint így működik, de ha indokolatlan volt, lehet fizetni.

  És most cinizmus nélkül:
  Tessék felszólítani országgyűlési képviselődet, hogy soron kívüli eljárásban a fentebb említett módon változtassák meg a törvényt!”
 • 1. Bandika10 2010. április 28. 06:34
  „Ez annyira felháborító! Miért kellett ezt így megvariálni? Na majd most, a Fidesz biztos ezt is rendbeteszi, mint mindent az országban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezték az orvosi ügyeletet

Néhány hete átalakult az orvosi ügyelet a Mindszenten, ahol helyben szervezett szolgálat látja el a feladatot. Tovább olvasom