Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Két esztendőre bezár a Tornyai-múzeum

Hódmezővásárhely - Június 22-én bezár a vásárhelyi Tornyai János Múzeum, ugyanis a kiállítóhelyet felújítják. Leghamarabb 2011 tavaszán fogadnak újra látogatókat.
Jövő szombaton a múzeumok éjszakáján és vasárnap nézhetik meg utoljára a Tornyai János Múzeum kiállításait, kincseit az érdeklődők. Június 22-én ugyanis bezár a kiállítóhely, a műtárgyakat becsomagolják és raktárba szállítják, mert kezdődik az intézmény felújítása – tudtuk meg Nagy Imre múzeumigazgatótól. A Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Programban nem csupán a múzeumot, de a Dr. Rapcsák András út belvárosi szakaszát és az Alföldi Galériát is felújítják.

A műalkotások csak a rekonstrukció végeztével, a műszaki átadást követően költözhetnek vissza megújult otthonukba. Erre 2011 januárjában, februárjában kerülhet sor, és a logisztikai feltételektől függően tavasszal nyílhatnak meg újra a kapuk. – Az emeleten található állandó régészeti kiállítás bizonyos részei a helyükön maradnak, mert a munkálatok nem nagyon bolygatják ezt a részt, valamint lebontása, majd felépítése milliós költséggel járna – mondta Nagy Imre. De mivel felvonulási területen fekszik, ez sem látogatható.

Megírtuk: a Tornyai János Múzeum megújítására mintegy 500 millió forintot fordítanak. A Deák Ferenc utca felőli telken álló épületet lebontják, helyére újat húznak fel, ennek pincéjében és első emeletén klimatizált raktár, földszintjén restaurátorműhely, míg a második emeleten a technika, a gépészet kap helyet. Emellett a régi épületet is felújítják és a teljes, hangulatos belső udvart üvegtetővel fedik le, a korszerűtlen lépcsőt lebontják, újat építenek, és emiatt a néprajzi raktárhoz és a régészirodához is hozzányúlnak, a földszinti raktárak helyén pedig irodákat alakítanak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már építik a vásárhelyi szállodát

Hódmezővásárhely - A tervek szerint jövő júliusban megnyithat Vásárhely négycsillagos szállodája. A Ginkgo hotel alapja most készül, ősszel pedig elkezdik felhúzni a falakat. Tovább olvasom