Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Két évre bezárt a Tornyai-múzeum

Hódmezővásárhely - Egy titkos zuggal, a restaurátorműhellyel is megismerkedhettek szombat este a Tornyai János Múzeum látogatói Vásárhelyen. A kiállítóhelyet felújítás miatt két évre bezárják.
A múzeumbúcsúztató különleges programjaként pillanthattak be a restaurálás világába a látogatók.

– Felmegyek, megnézem a tárlatokat, elbúcsúzom tőlük. Két évig úgysem láthatom – állapította meg szombaton este Farkas Mikósné a vásárhelyi Tornyai János Múzeum lépcsőjén. Kiderült: minden Őszi Tárlatot megnéz, az állandó kiállítások közül legszívesebben a néprajzit látogatja. Nem csak Farkasnét vonzotta a hétvégén a vásárhelyi múzeum. Jó néhányan voltak kíváncsiak a múzeumbúcsúztató programjára. Megírtuk: mától két évig felújítás miatt zárva lesz az intézmény kapuja. A munkálatokra mintegy 500 millió forintot fordítanak. A Deák Ferenc utca felőli telken álló épületet lebontják, helyére új kerül, ennek pincéjében és első emeletén klimatizált raktár, földszintjén restaurátorműhely, míg a második emeleten a technika, a gépészet kap helyet. Emellett a régi épületet is felújítják, és a teljes, hangulatos belső udvart üvegtetővel fedik le, új lépcsőt építenek.

A vásárhelyi múzeum titkos zuga, a restaurátorműhely is megnyílt a látogatók előtt. Fotó: Segesvári Csaba
A vásárhelyi múzeum titkos zuga, a restaurátorműhely is megnyílt a látogatók előtt.
Fotó: Segesvári Csaba

Szombaton, a Múzeumok éjszakáján egy titkos zug, a restaurátorműhely is megnyílt a látogatók előtt. A szűk helyiség titokzatos világába Molnárné Balázs Zsuzsanna restaurátor kalauzolta az érdeklődőket.

– Már három összeillőt is találtam! – kiabálta lelkesen Mihály Keve. A 7 és fél éves fiú nagy lendülettel látott neki a kerámiák ragasztásának. Az sem zavarta, hogy a borszeszégő lángja picit sütötte a kezét, miközben melegítette a táldarabok ragasztós széleit. – Most már pontosan össze lehet rakni – hívta fel a figyelmét a restaurátor.

Keve utólag elmondta: még soha nem járt a múzeumban, nagyon élvezte. Olyannyira, hogy most nem tudja, erdész vagy inkább restaurátor legyen. Édesapja, Mihály Róbert viszont már többször végigjárta a tárlatokat. A 32 éves férfi szerint ráfér a felújítás az épületre. Hozzátette: gyerekkora óta mit sem változott.

A kiállításokat Oláh Lajosné és kísérője is megnézte utoljára. Főként a Kökénydombi Vénuszra voltak kíváncsiak. Elmondták: 15–20 éve látták először, most más szemmel nézik, mint akkor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilépett az MDF-ből a párt Csongrád megyei elnöke

Hódmezővásárhely - Mintegy 21 éves párttagság után úgy döntött az MDF Csongrád megyei elnöke, Grezsa… Tovább olvasom