Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Két hét múlva örökbe fogadhatók a székkutasi tanyán maradt ebek

Székkutas - Oltást és chipet kapnak azok a kutyák, amelyeket lakossági bejelentés alapján orosházi és vásárhelyi állatvédők még vasárnap találtak egy székkutasi tanyán. A tulajdonos nem akar megválni tőlük. 14 napra karanténba helyezik az ebeket, majd örökbe lehet fogadni ezeket.
Beltéri gazdálkodásra lettek kitenyésztve. Nem hobbikutyák, rágcsálóirtó és terelőkutyák – mondta az a férfi az állatvédőknek, aki egy székkutasi tanyán 40 ebet tart. Megírtuk: lakossági bejelentés alapján az Orosházi Állatvédő Egyesület és a vásárhelyi Konrad Lorenz Állatvédő Egyesület munkatársai még vasárnap közösen találtak rá az állatokra. 20–30 kutya a tanya körül szaladgált, a többi madzagon, láncon volt kikötve, üres kotla előttük.

Az állatvédők vasárnap nem találkoztak a jószágok gazdájával. Később viasztértek a székkutasi tanyára, ahol már ott volt a tulajdonos is. Azt mondta, a kutyák „itt is szaporodtak, meg jöttek is". Kijelentette: nem mond le a kutyákról. Az állvédőknek végül mégis sikerült nyolcat elvinni.
Az orosházi önkéntesek tegnap Székkutason, Szél István polgármesterrel egyeztettek. A településvezető elmondta: eddig 8 zsák kutyatápot és vizet is vittek a tanyára, továbbra is etetik-itatják a jószágokat, amíg meg nem oldódik a helyzetük.

– Lakos Györggyel, a felelős állattartás nemzeti programjának koordinátorával közös akciótervet dolgoztunk ki. Hamarosan kenneleket kapunk, beoltják a kutyákat. Igyekszünk új otthont keresni nekik – magyarázta a falu polgármestere.

14 napra megfigyelés alá helyezik a kutyákat. A tulajdonos köteles lehetővé tenni és biztosítani a kijelölt hatósági állatorvos ellenőrzését. A kutyák tartós, egyedi (mikrochip) megjelölését kapnak, komplex egészségügyi ellátást, féregtelenítik, beoltják őket veszettség ellen. Két hét múlva örökbe lehet fogadni a kutyusokat – tudtuk meg dr. Farle Csabától, a megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság igazgató főállatorvosától. A kutyáknak sem az ellátásuk, sem pedig a tartási körülményeik nem voltak megfelelőek, de még vizsgálják, hogy állatkínzás történt-e vagy sem – tette hozzá.

Korábban írtuk, hogy 40 kutyát találtak egy székkutasi tanyán.

Olvasóink írták

 • 18. Mária11 2012. április 06. 15:55
  „http://www.facebook.com/media/set/?set=a.213991032039767.39039.100002866157454&type=3”
 • 17. youhitmewehityou 2012. április 05. 18:13
  „szeretnék név nélkül maradni,de annyit elárulok mi teljesen külső önkéntesek vagyunk akik egyik állatmentő szervhez sem tartoznak,de mindegyik segítségére azonnal ott vagyunk,bízunk benne hogy ez nem hatalmi harc,hanem egy közös érdek és ezen az úton marad az összes állatmentő,állatbarát stb..ma szép napot zártunk..és ennyi elég...:)”
 • 16. Mária11 2012. április 05. 18:06
  „Nagyon nagyon jóóóóóóóóóóóóóóóó hír !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gratulálok. Most már majd lehet tudni, milyen segítség kell , és hová ?????? Ki kéne írni, és persze aki ha csak egy kicsit is tud az biztos segít.”
 • 15. youhitmewehityou 2012. április 05. 17:13
  „jó hírem van most értem haza fertőtlenítés ........az összes kutyát elhoztuk a helyszínről egy megelőző kemény sajtóvita után,de az állatok innentől jó helyre kerülnek..”
 • 14. Mária11 2012. április 05. 15:16
  „Azt gondolom, hogy 40 kutya, rettegését mindannyian láttuk. Mindannyian láttuk, az állatvédők, minden követ megmozgattak. Média, Polgármesteri hivatal,fő állat orvos. Aki csak ezt a két képet nézi meg, az is láthatja, így állat nem maradhat. Pedig a filmet szinte az egész ország látta. Olvasom a hozzászólásokat, van közte olyan is, aki azt írja ezek tanyasi állatok. Ez nem menthet fel egyikünket sem, az alól, hogy még állatnak is méltatlan körülmények voltak. A feszes kötél a kutyák nyakában, azt aki látta mindenkinek fájt. Napok alatt, meg mozdult, állatvédő, és példás gyorsasággal, polgármester, fő állat orvos.Már dolgoznak a kutyák elhelyezésén, etetésén, kutyák gazdájával egyeztetés. Mindannyian tudjuk, 40 db kutya nem élhet így. Magam részéről, ha meg lesz a számla szám, meg teszem amit tudok azonnal. Itt a fórumon, nem vitáznék senkivel, nem gondolom, hogy az mentség, hogy más tanyán is van ilyen. Nem vitázhatunk, mert 40 db kutya, láttuk hogy éhezik, retteg, szomjas. Most róluk van szó, bár mikor lehet rollunk is szó, Isten ne adja.Mindenki átlépett mindenféle jogszabály magyarázkodást, másokra való mutogatást, tette azt amit lehetett, hogy ki miben volt hibás, azt ráérünk megtalálni. Jó érzés,azt tudni, hogy a kutyák, többsége biztonságban van ,és a többiek sorsa is rendeződni látszik. Ma ennek a cikknek a nyomán, végre úgy érzem, hogy felelős EMBEREK tudtunk maradni.”
 • 13. Queenmargareth 2012. április 04. 19:51
  „írtam, hogy rendben, megkövetlek, valamiért nem ment át.....”
 • 12. youhitmewehityou 2012. április 04. 19:05
  „igen járjuk a várost és a környéket a tényleges munkánk miatt..és bárki bármikor szól legyen ember,állat, bármi és bárki ha van mód segítünk..tervben van egy program és a városban és környékén akarunk egy kenel programot..igyekszünk megoldani..és nem a cél elvenni bárki kutyáját..de ha van mód etetés, jobb körülmény biztosítás akkor megpróbáljuk orvosolni..lásd ez az ügy holnap megy az ivartalanítás és a körbekerítés ,sőt a "tulaj életkörülményeit is kicsit felhozzuk..rendbe tesszük a házát kicsit..ennyit tudtunk ezért az ügyért tenni..de mi egyik állatmentő helyhez sem tartozunk,de mindegyiknek segítünk..”
 • 11. Queenmargareth 2012. április 04. 18:31
  „10. youhitmewehityou 2012.04.04. 17:13
  miért? járod az utcákat itt mondjuk Szegeden?vagy várod a segélyhívást?”
 • 10. youhitmewehityou 2012. április 04. 17:13
  „na megszólaltak a kis okosok ,akik szart sem tudnak ..mi az saját pénzünkből állatokat menteni mentünk ,mi úgy mentünk ki hogy senki nem áll mellettünk,mi az állatokért tesszük ...és az emberekért is tettünk már de mi kis pontok vagyunk..és mindenki csak okos és csak a szájjak járnak...”
 • 9. Yucca 2012. április 04. 16:56
  „Ha "túlnőttek a kutyák rajta", kérhet segítséget. Ez nem mentség.”
 • 8. klj-54 2012. április 04. 15:53
  „@macs:
  Laktam és éltem tanyán.
  Nekem senki ne próbálja meg bemutatni az állat tartást mert kinevetem.
  Főleg ha az illető panellakó:)”
 • 7. Queenmargareth 2012. április 04. 15:44
  „6. macs 2012.04.04. 13:57
  nem tudsz te sem semmit a gazdáról, de én utánanézek ki volt. Csak sejtem, akkor viszont biztos, hogy nem lelketlen, csak felelőtlen, túlnőttek a kutyák rajta. Affenébe, ugye, hogy nem vitte elaltatni őket?!Miért fogadta be?Ha nem köti meg, amíg elmegy, feljelentik! Mert "ráfuthat" biciklizőre, gyalogosra.
  Mert az állatvédők kimennek valahova, ha szólnak nekik, de nem a tanyákat utcákat járják, mert akkor már itt Szegeden is vettek volna el kutyát a gazditól!
  Olyanok nyilatkoznak tanyasi életről, emberekről, dolgokról, amit SOHA nem is éltek meg!”
 • 6. macs 2012. április 04. 13:57
  „1. klj-54,
  a töltésen kivül élő embereknek van szája, van képviselője. Azoknak a szerencsétlen állatoknak, csak lánca van és lelketlen gazdája.”
 • 5. klj-54 2012. április 04. 13:15
  „Kénytelen vagyok önmagamat korrigálni:(
  Nem fasiszta hanem náci megszállás volt hazánkban.”
 • 4. klj-54 2012. április 04. 09:16
  „3. Queenmargareth
  Bizony, nagy nap a mai!
  Az őrült fasiszta iga alól felszabadult hazánk.

  Az pedig, hogy megszállásnak éltük meg az megint csak a mi hibánk.
  Elvégre is mi mentünk oda önként és dalolva megszállni őket.”
 • 3. Queenmargareth 2012. április 04. 08:51
  „Amúgy április 4. van.
  Két dolog miatt érdekes:1.A kedvencem:Felszabadulás Napja, bocsi
  2.Ma Székkutason ülés lesz, Polgármester úr meghívásával
  reklám kell, mert rosszkor jöttek az állatvédők...”
 • 2. Queenmargareth 2012. április 04. 08:07
  „önkényes behatolás egy területre a tulajdonos hozzájárulása nélkül.”
 • 1. klj-54 2012. április 04. 08:05
  „A töltésen kívül emberek laknak!
  Ők miért nem érdeklik a lelketlen állatbarátokat?
  Ezek nem állatbarátok, hanem a nagy kényelemben úri huncutságot űzők:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklicselek a forgalomban

Minden elképzelhető és elképzelhetetlen szabálytalanságot elkövet az, aki kerékpárra ül Vásárhelyen. Úgy tűnik, a biciklik nyergében megszűnik a KRESZ, és a józan ész is. Tovább olvasom