Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Két hónap alatt elkészül a székkutasi templom

Székkutas - Október 6-án kezdődik és két hónap alatt elkészül a székkutasi katolikus templom felújítása. A rekonstrukció költségvetése 7,6 millió forint, a munkálatok elvégzésére szegedi céggel kötöttek szerződést.
Július végén arról adtunk hírt, hogy a rossz állapotban lévő, neogótikus stílusban épült székkutasi katolikus templom felújítására gyűjtést indítottak a hívek. Az 1924–25-ben emelt épülethez az elmúlt három évtizedben nem nyúltak: a főhajó megrepedt, a vakolat vizesedik, mállik, és a homlokzattal is akadnak gondok.

A kezdeményező, a faluért mindig is sokat tevő Rostás János családja nevében 1 millió forinttal járult hozzá a kiadásokhoz. Eddig 4 millió jött össze, ez az összeg tartalmazza a vásárhelyi plébániák, anyaegyházközségek által felajánlott 750 ezer forintot is. A munkálatok költségvetése – a hétfőn aláírt szerződés szerint – 7,6 millió. Eredetileg a hagyományos szeptember 29-i Szent Mihály-napi búcsúig végezni szerettek volna a teljes külső-belső felújítással, de a pályázatok elbírálása és az egyeztetések miatt ez nem valósulhatott meg. Kopasz István plébánostól tudjuk, hogy egy szegedi cég október 6-án kezdi a felújítást és két hónap múlva, december 6-ára készül el a munkával. Ezt követően kerülhet sor a templom ünnepélyes megáldására.

Az adomány 4 és a büdzsé 7,6 milliója közti különbséget várhatóan a püspöki hivatal állja, hiszen Kiss-Rigó László megyés püspök már a kezdeteknél támogatásáról biztosította a székkutasiakat, akárcsak Lázár János, Vásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő. Persze még a helyiek is adakozhatnak.

Rostás János öröme

– Végig nyomon követtem az eseményeket – mondta a felújításra családja nevében 1 milliót áldozó 78 éves Rostás János. – Nagyon örülök neki, hogy végre elkezdik a munkát, és szépen rendbe hozzák az épületet. Templomunk december 6-án lesz 83 éves, és szeretnénk akkor újraszentelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimászott a roncsból, de belehalt sérüléseibe

Székkutas - A kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe az a 25 éves székkutasi fiatalember, aki vasárnap hajnali két óra körül szenvedett balesetet a 47-es úton, Kakasszék közelében, 400 méterre lakhelyétől. Tovább olvasom