Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Két keréken Mártélyra

Hódmezővásárhely - Nem hiába hívják Vásárhelyt kis Saigonnak, hiszen a régióban a lakosságszámot nézve itt van a legtöbb kerékpár. Mi is nyeregbe pattantunk, és teszteltük a városból a mártélyi üdülőbe vezető kerékpárutat.
Útközben 12 bicajossal találkoztunk, köztük az Emlékpont történészeivel, és a távot, ami kicsivel több mint 12 kilométer, közel egy óra alatt tettük meg.

A vásárhelyi Szegfű utcai szerkesztőség elől indultunk el kerékpárral. A Lila Sárkány, vagyis a szolgálati biciklink nem mai készség: elég rendesen kell tekerni, hogy menjen.

Nem akartunk a városban kerülni, így nem a Szántó és a Jókai utcán kiépített kerékpárúton mentünk, hanem a Damjanich utcán keresztül. A Kincses temetőnél kanyarodtunk rá a kerékpárútra, ami egészen Mártély központjáig kiépült.

Útközben tizenkét kerekezővel találkoztunk. A Harmath famíliának ez a táv meg se kottyant, hiszen a Székesfehérvárról érkező család imád bicajozni. Országjárásuk közben terepjárójuk hátulján hozzák magukkal a kétkerekűeket. Móni, Harmathék tizenhárom éves kislányának eddig bicajjal a leghosszabb útja 140 kilométer volt. Igaz, ezt nem egyszerre, hanem kisebb-nagyobb pihenőkkel tette meg tavaly Erdélyben.

A Vásárhely és Mártély közötti kerékpárúton csak egyetlenegy kút van: a faluban, a vasúti átjárónál. Fotó: Tésik Attila
A Vásárhely és Mártély közötti kerékpárúton csak egyetlenegy kút van:
a faluban, a vasúti átjárónál. Fotó: Tésik Attila

– Itt, az Alföldön öröm kerékpározni, sehol egy domb vagy nagyobb emelkedő. Az aszfaltot néhol már fel kellene újítani, mert nagyon repedezett, de alapjában véve semmi gond nincs vele – mondta a családfő, Harmath András a kerékpárjára könyökölve.

Deszkről tekert a holtághoz

Mészáros Tamás idősebb kollégája, Vincze Gábor is nagy kerekező. A középkorú történész nem Vásárhelyről, hanem lakóhelyéről, Deszkről jött kerékpárral Mártélyra. Deszk és Szeged közt, a 43-as mentén van kerékpárút, a megyeszékhelyen itt-ott, majd Szegedtől sajnos a nagyon forgalmas 47-esen kellett tekernie.

A beszélgetés után továbbtekertünk. A mártélyi temetőnél találkoztunk egy középkorú férfival, aki rendszeresen kerékpározik Vásárhely és Mártély közt, mivel a holtágnál horgászik. Neki nem megerőltetés ez a távolság, mivel elektromos kerékpárral jár.

Ahogy haladtunk célunk felé, egyre melegebb lett. Sajnos semmilyen innivalóval nem készültünk, így maradt a kútvíz. Jobban mondva maradt volna, ha útközben láttunk volna kutat. Vásárhelytől számítva a legelső artézibe Mártélyon, közvetlenül a vasúti átjáró után botlottunk. Legalább jó hideg víz folyt belőle!

A mártélyi üdülőterületen lévő Bodnár Bertalan Oktatóközpontnál találkoztunk Mészáros Tamással. A vásárhelyi Emlékpont Múzeum fiatal történésze is kerékpárral jött. Elmondása szerint a munkahelyétől háromnegyed óra alatt ért ki az üdülőterületre.

– Bár van kocsim, a városban többnyire bicajjal közlekedek. Sokkal praktikusabb és egészségesebb. Mikor fél évet töltöttem Hollandiában, ott is azzal jártam. A Németalföldön egyáltalán nem szokatlan, ha egy öltönyös üzletember vagy egy kosztümös hölgy kerékpárral megy munkába, nálunk még megnézik – vélte a történész.

Olvasóink írták

 • 9. Nornora1 2008. augusztus 31. 12:01
  „Persze, mi mindig mindenben a legutolsók vagyunk. Ez is néphülyítés, nem? Úgy látom nálad bevált.”
 • 8. gyarmati nő 2008. augusztus 30. 21:33
  „Anno az egyetemen egy barátném hallgatott egy újságíró kurzust. Ott azt mondta - kissé leegyszerűsítve - a nagyhatalmú bácsi, hogy az emberek hülyék, úgy kell írni, hogy felfogják, amit olvasnak.
  Ez bizonyos szintig igaz is, hiszen világutolsók vagyunk a nemzetközi szövegértési, olvasásértési felmérésekben, de azért a szívesség egy idő után néphülyítésbe torkollik...”
 • 7. Beth_ 2008. augusztus 26. 23:16
  „A Harmath famíliának ez a táv meg se kottyant, hiszen a Székesfehérvárról érkező család imád bicajozni.
  jobban nézve: A székesfehérvári Harmath családnak ez a táv meg se kottyan, hiszen imádnak bicajozni.
  Kérdés: Miért nem szeretik az újságírók az összetett/többszörösen összetett mondatokat?
  A Szántó utca ténylegesen Szántó Kovács János utca, de a Jókai nem Jókai Mór utca! Ez a szisztéma itt nem jött be :( Egyetértek Semmitmonddal
  Esetleg mártélyi kerékpárút... és mi az a "nem mai készség" ???”
 • 6. KilgoreTrout 2008. augusztus 26. 19:41
  „Nagyszerű cikk. Tele újdonsággal. Megtudtam, hogy van bicikliút, hogy lehet menni a Damjanich utcán, valamint, hogy az Alföldön valóban nincsenek dombok.
  De félre az iróniával: igazán hálás vagyok, hogy bepillantást nyerhettem egy fiatal történész gondolataiba. Lehet kicsit érdekesebb lett volna, ha Mészáros Tamás valami értelmes témában szólal meg ezen az oldalon.
  Kormos úr, nem csinálna vele egy riportot? Mesélhetne Hollandiáról is, azt kicsi kevésbé ismerjük,mint a mártélyi bicikliutat.”
 • 5. mackó 2008. augusztus 26. 19:03
  „propagálás nélkül is mindenki biciklizik vásárhelyen mivel nincs neki más.Sokan sportból teszi ezt mint én is de sokan azért mert nem tud mással közlekedni. Ezzel nem mutatott újat az újságíró.Nulla.”
 • 4. aranka2 2008. augusztus 26. 17:47
  „Hiába, még mindig tart a nyár, ám ahhon való képest nem is rossz, legalább propagálja a biciglit. Ezen a cikken kívül azonban az elmúlt hatvan évben soha, egyetlen alkalommal sem hallottam, hogy Vásárhelyt kis Saigonnak neezte volna valamely árva lélek.”
 • 3. Semmitmond 2008. augusztus 26. 13:57
  „Egyetértve az előttem szólókkal hozzáteszem: Vásárhelyen nincs Szántó utca, tehát a cikkíró nemcsak semmit mond, hanem még a várost sem ismeri. Vagy nem tudja, hogy ha pl valakit Nagy Asztalos Tamásnak hívnak, akkor nem rövidítheti le Nagy Tamásra és végképp nem per Nagyra.”
 • 2. mackó 2008. augusztus 26. 11:42
  „Semmitmondó cikk, miért kellett belevenni az emlékpontot , előre meg volt beszélve? Délután kellett volna arra járniuk akkor sokan mennek a kerékpárúton, nem úgy mint a Barattyosin. Háron nap arra jártam különböző időpontokban , az első nap 1 a második nap 2 a harmadik napon egy emberrel sem találkoztam. Fontos volt odaépíteni egy nap bazi faág letörve a kerékpárút fölött. Ki figyel oda.?”
 • 1. Nornora1 2008. augusztus 26. 10:28
  „Semmitmondó egy cikk, már bocsánat. Nekem olyan érzésem van vele kapcsolatban, hogy az újságírónak csak az volt a célja, hogy valahogy eltöltse a munkaidőt...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi kerámiák Budapesten

Hódmezővásárhely - A tizedik vásárhelyi kerámiaszimpózium munkáiból nyílik tárlat holnap Budapesten.… Tovább olvasom