Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Két napig ünnepeltek a megye városai

Csongrád megye - Felavatták a makói cigányprímás, Fátyol Mihály szobrát, borfesztiváloztak és tűzijátékkal zárták az államalapítás évfordulóját – két napig ünnepeltek a megye városai.
Borfesztivállal kezdődött szerdán a kétnapos ünnepi kavalkád Vásárhelyen. Lázár János polgármester megnyitójában hangsúlyozta: megújulásra van szüksége hazánknak, ehhez Szent István államalapító munkájából kell erőt meríteni. Estére, Kovács Ákos koncertjére már valóságos tömeggé nőtte ki magát a Kossuth téri forgatag. Hatalmas ovációval, tapssal fogadták a dalokat a vásárhelyiek.

A népszerű zenész tegnap délelőtt az államalapítás
városi ünnepségén, a Szent István téren mondott beszédet. Kiemelte, Magyarország utat tévesztett, újra be kell bizonyítanunk, méltók vagyunk Szent István örökségére. Tisztázni kell, mit akarunk a jövőtől, először célszerű magunkban kezdeni a világ rendbetételét – mondta. Az új kenyeret Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szentelte meg.

A vásárhelyi borfesztivált mindig az államalapítás ünnepén rendezik. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi borfesztivált mindig az államalapítás ünnepén rendezik.
Fotó: Tésik Attila

Még a néhány méterre dübörgő kamionok sem tudták elnyomni Puka Károly és Ökrös Oszkár hangszereinek hangját szerda késő délután a makói Korona előtti téren. Hiszen mi mással, mint cigányzenével kezdődött a város szülötte, Fátyol Mihály tiszteletére rendezett ünnepség. A népszerű prímás egykori zenésztársa, Bozsogi Attila kezdeményezésére készült el végül Kiss Jenő Ferenc helyi szobrászművész műtermében a bronzszobor. Fátyol Mihály éveken keresztül játszott zenekarával a Koronában, így szobrát egykori munkahelye elé állították.

Ákos 40+1 című koncertjére megtelt a Kossuth tér. Fotó: Tésik Attila (Képgaléria)

– Nagyon sokszor csodáltam hegedűjátékát. Misi mosolydoktor volt, hiszen a zenéje a hallgatóság lelkét gyógyította – emlékezett vissza Keczer Tamás, a város díszpolgára. A szobrot Buzás Péter polgármester és ifj. Fátyol Mihály avatta fel, Iványi Gábor metodista lelkipásztor pedig megáldotta. A Fátyol család nevében Fátyol Tivadar köszönte meg, hogy édesapjának emléke örökre megmarad Makón.

Buzás Péter polgármester (balról) és Ifj. Fátyol Mihály leplezte le a prímás szobrát. Fotó: Miskolczi Róbert
Buzás Péter polgármester (balról) és Ifj. Fátyol Mihály leplezte le a prímás szobrát.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Makói Muzsika keretében szerda késő este a Hagymaház szabadtéri színpadán fellépett a 100 Tagú Cigányzenekar és Szentpéteri Csilla makói születésű zongoraművész.

Fotó: Tésik Attila
Aki megéhezett, a nemes nedűkhöz sülteket kóstolhatott.
Fotó: Tésik Attila

Tegnap délután több száz szentesi volt kíváncsi a Kossuth téren megtartott ünnepi műsorra. Citerazenével hangolták az érdeklődőket, majd több órás táncmaraton kezdődött. Néptáncosok, a modern műfajok űzői, majd tűzzsonglőrök váltották egymást. Sötétedés után a tömeg az ifjúsági házhoz ment, ahol előbb operettslágerekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, majd a 10 órai tűzijátékkal ért véget a szentesi ceremónia. Az államalapítás makói és vásárhelyi ünnepét is látványos tűzijáték zárta tegnap este.

Olvasóink írták

 • 8. skid 2009. augusztus 26. 14:12
  „Az Ákos koncert egy nagy darab sz.r volt, mintha egy nyugdíjas adott volna koncertet egy nyugdíjas lakóparkban. A színpadtól 20 méterre már senkit sem érdekelt az egész, de mint tudjuk Megyei Jogú János nagy cimborája.”
 • 7. latyi 2009. augusztus 24. 08:00
  „Hát kérem ez az egész szart sem ért!!!
  Program semmi.
  Nesze neked hosszú hétvége.
  Az operett már kicsit unalmas.
  Ákos élvezhetetlen.
  Több program nem is volt.
  Meg mi az hogy éjfélkor záróra!
  Buta magyar eszed nem,nincs más!!!”
 • 6. aranka2 2009. augusztus 23. 17:42
  „Legalább a püspök úr tudhatná, hogy az új kenyér ünnepét a kommunisták tették aug. 20-ra., Szent Istvánt ellensúlyozandó. A kenyeret a magyarok évszázadok óta Péter-Pálkor ünnepelték, az aratás kezdetekor. Különösen aljas volt Rákosiék akciója, amellett, hogy sztálini alkotmányukat ünnepeltették, mellépakolták az új kenyeret is, amit elvittek egyházi, vallásos időpontjától. Úgy tűnik, jól számítottak, művük még ma is él.”
 • 5. Norman_Bates 2009. augusztus 22. 12:03
  „Én csípem az Ákost, de asszem ez az akusztikus stílus az nem ide való volt, 2-300 fős rajongótábornak énekelt, aki meg 10 méteres körön kívül állt az lóf*szt nem hallott.
  Inkább ilyen verziót nyomott volna le: http://www.youtube.com/watch?v=iRdV9iy-MXc
  ennek inkább lett volna közönsége :)”
 • 4. hetedik 2009. augusztus 22. 06:42
  „Meg nem igazán voltak programok. Az esti Ákos koncert előtt pl. nem volt semmi.
  20-án meg, amíg Lázár a Szent István téren váltotta a világot, dajcstomika a Városháza előtt telefonálgatott, volt szerencsém látni. Nem ünnepelt a pajtásával. Pedig ő igazi vásárhelyi mint tudjuk.”
 • 3. fip 2009. augusztus 21. 21:41
  „Hát nálunk zalában ha a rendőrök megpróbálták volna hajnali egykor bezáratni a bódékat asszem verekedés lett volna!
  Hosszú hétvége van jani! Kell a szórakozás!”
 • 2. miku 2009. augusztus 21. 17:55
  „Meg az is jó lenne, ha nem csak két napig tartana.”
 • 1. Nostradamus 2009. augusztus 21. 08:31
  „Vásárhelyen sokkal jobb lenne a borfesztivál, ha nem szorulna be annyi ember olyan kis területre. Elviselhetetlen a tömeg. Valami más helyszínt kellene találni, mert ez elrontja a szórakozást. A Szent István téren pl. körben lehetnének a bódék, és ott tágasabb a tér, jobban elférne a tömeg. Kellemesebb lenne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szavazták meg a fegyelmit

Mindszent - Fegyelmit javasolt a mindszenti alpolgármester a város vezetője, Zsótér István ellen. A… Tovább olvasom