Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Kétezer cicán és kutyán segített eddig Zagyi Imre

Kishomok - Kétezer kutya és macska talált otthonra eddig a kishomoki Vajnai-dűlőben húsz éve működő állatmenhelyen Zagyi Imrének és a működést segítő adományozóknak köszönhetően. A kutyusok egy része Németországban lelt gazdára.
Húszesztendős a Vásárhelyhez tartozó Kishomokon, a Vajnai-dűlőben működő állatotthon. Zagyi Imre a kishomoki telket annak idején édesapjától örökölte, és házat is épített rá. Az egykoron Németországban és Hollandiában is élő férfit hazatértekor, két évtizede megdöbbentette, hogy itthon milyen sok kutya és cica kóborol gazdi nélkül, ezért kezdte befogadni az állatokat.

– Sem Németországban, sem Ausztriában, de még Hollandiában sincs ilyen. Ott ha meghal a gazdi, akkor kutyáját, macskáját állatotthonokban helyezik el, amelyeket magánszemélyek adományaiból és idehaza szokatlan módon önkormányzati támogatásból működtetnek. Itthon annak idején azt láttam, hogy a kóbor ebeket a kutatóintézetbe adták, ahol kísérleteztek rajtuk. Ezt nem tartom humánus megoldásnak – mondta Zagyi Imre, aki elsőként egy kóbor kutyát fogadott be, majd egymás után jöttek az állatok. Amikor elterjedt a híre, a gazdik vitték el hozzá a megunt ebeket és macskákat.

A kishomoki állatotthon. Kutyák Zagyi Imre udvarán. Fotó: Karnok Csaba
A kishomoki állatotthon. Kutyák Zagyi Imre udvarán.
Fotó: Karnok Csaba

Ma a Kisállatokért és Környezetért Alapítvány által működtetett kishomoki állatmenhelyen 104 kutyát és 42 macskát gondoznak. Húsz év alatt összesen kétezer állat talált itt otthonra.

Pályázatok, adományok

300 ezer forintot nyert a közelmúltban a Kisállatokért és Környezetért Alapítvány, ez az összeg éppen fedezte az ebek kötelező védőoltásának költségeit. Az alapítvány támogatható a személyi jövedelemadó 1 százalékával is.

– Egy héten egyszer kapnak tápot, a többi napon rizsből és húsos csontból készült főtt ételt esznek, és oltva és féregtelenítve is vannak – világított rá a menhelyi életkörülményekre Zagyi Imre. Hozzátette: a tiszti főállatorvos rendszeresen tart ellenőrzést náluk, s eddig csak elismerően szólt a munkájukról.

– Szerencsére akadt egy segítőm, a Németországban élő, de jelenleg Magyarországon tartózkodó Erki Tamás fogorvos, aki az egyik Bonn melletti kisvárosban működő rendelőjében egy, az alapítványunkról szóló tájékoztatót helyezett el. Páciensei adakoznak az állataink javára – avatott be bennünket kapcsolataiba.

Zagyi Imre Erki Tamás segítségével több kutyának gazdát is talált Németországban. Megnézik azonban, ki kaphat magyar ebet, s a leendő gazdának vállalnia kell, hogy bármikor meglátogathatják, s ellenőrizhetik a kapott jószág sorsát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony a vásárhelyi kempingben

Hódmezővásárhely - Nem mindennapi helyszínen, a termálkempingben ünnepelte a karácsonyt a palicsi Pletikosics László és felesége, a Németországból származó Christel. Tovább olvasom