Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Kétmillió forintba került, egy év alatt tönkrement

Egy év után megint fel kell újítani a vasúti átjárót a vásárhelyi Bajcsy-Zsilinszky utca végénél, az autók csak lépésben járhatnak itt át. Ez a MÁV területe, a cég már tavaly is kiszámolta, tízmillióba kerülne, de legutóbb nem volt rá ennyi pénzük. Azóta az átjáró aszfaltja újból megsüllyedt, néhol tíz centire is kiáll a sín. November elején teljesen felújítják az egész átjárót.
Már megint csak lépésben lehet áthajtani a Bajcsy-Zsilinszky utcai síneken. Fotó: Tésik Attila
Kisebb-nagyobb felújítási munkákat már többször is végeztek a vásárhelyi Bajcsy-Zsilinszky utcai vasúti átjáróban. Legutóbb tavaly ősszel mintegy kétmillió forintból megerősítették a vágányokat, illetve a kátyússá vált helyeken újraaszfaltozták a kereszteződést, így egy szintbe hozták a síneket az úttal.

Az átjáró teljes felújítása tízmillió forintba kerül – legalábbis ezt a tájékoztatást kaptuk tavaly a vasúttársaságtól. Akkor ez az összeg nem állt rendelkezésre, így megint „olcsó cipőt vett" a vasúttársaság.

A vasúti átjárók harmincméteres körzetében a MÁV az úr,
vagyis csak ez a cég végeztethet itt felújításokat. Az említett vasúti kereszteződésben az újraaszfaltozás csak ideiglenes megoldást jelentett mindig. Útépítő szakemberek szerint ugyanis az aszfalt nehezen bírja követni a sínek állandó mozgását: előbb-utóbb megreped, megsüllyed. Tartós megoldás például az a különleges, fekete gumiszerű réteg, mellyel már több átjáróban is találkozhatnak az autósok.

Egy év alatt újból tönkrement az átjáró. A járművek szinte csak lépésben, a kátyúkat, s a kiemelkedő sínrészeket kerülgetve haladhatnak át rajta. A személyautót vezetők többsége a sebességváltót visszakapcsolja kettesbe, ha ideér.
Az átjárót naponta legtöbbször a helyi buszok veszik igénybe. A vezetőik így jól ismerik, milyen útszakasz fogadja őket a majolikagyárnál. Az 1-es vonalon szolgálatot teljesítő sofőrök naponta akár tizenhatszor is átmennek itt.
– Mivel automata váltós a jármű, csak felemelem a lábam a gázpedálról, s kicsit fékezve átcsorgok. Mivel a busz alacsonypadlós, kemény a rugózása, így gyorsan nem is mehetnék itt el, mert kárt okoznék a járműben. Az utasok is megéreznék a sínek dobálását – mondja Szalma Gyula buszsofőr.

Az említett átjárón naponta óriási gépkocsiforgalom halad át. Ennek nem csupán az az oka, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcán keresztül lehet Újvárosból a központba eljutni, hanem a Makóról érkezők is itt jönnek be Hódmezővásárhelyre.

A Bajcsy-Zsilinszky utcai átjáró teljes felújítása november elején indul. A munkálatok miatt november 6-án a Szentesről 20.17-kor, a Szegedről 21.14-kor, a Békéscsabáról 19.39-kor induló vonatok utasait Vásárhelyen a pályaudvar és a népkerti állomás között buszok szállítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst ölte meg a 20 éves Ferit

Holtan találta húszéves testvérét egy hódmezővásárhelyi nő. A 20 éves Lencse Ferenc szobájában… Tovább olvasom