Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kétszer annyi a fejlesztési hitel Hódmezővásárhelyen

Az elmúlt négy év alatt megduplázódott Vásárhely fejlesztési hitele – most közel ötmilliárd forintos az állomány. Ehhez jön még a 750 milliós működési kölcsön, amelyet most először vesz fel az önkormányzat. A pénzügyi bizottság fideszes elnöke szerint az adósság jól kezelhető, a baloldali frakció vezetője szerint épp ellenkező a helyzet.
2002 tavaszán, azaz az előző kormányzati ciklus kezdetén 2,5 milliárd volt Hódmezővásárhely hitelállománya – ez az összeg kizárólag fejlesztési célú kölcsön volt. Tavaly ilyenkor az adósság 3,6 milliárdra rúgott, ma pedig közel 5 milliárd forintos hitelről beszélhetünk, már ami a fejlesztési célokat illeti.

A növekedés magyarázata egyszerű: a mostani 5 milliárdban benne van az az 1 milliárd forint, amelyet az önkormányzat egy állami pályázaton nyert a belterületi utak felújítására – a támogatást hosszú lejáratú, kedvező kamatozású kölcsönben kapta a város. Erre a célra további 600 milliót vesznek még fel az idén. Százmillió feletti az az összeg is, amelyet a Beruházás a XXI. század iskolájába pályázaton kapott az önkormányzat, hasonló konstrukcióban. Ebből a pénzből két intézményt bővítettek, kettőt pedig felújítottak.

Végh Ibolya aljegyzőtől tudjuk, hogy egy 400 milliós hitelkeretet is tartalmaz az adósság, ezt az uniós pályázatok előfinanszírozására használják. Ezeken kívül pedig az önkormányzati garanciák és kezességvállalások is ebbe a kategóriába tartoznak. A hitelek törlesztése – hosszú lejáratú, általában 20 éves kölcsönökről lévén szó – évente 274 millió forintjába kerül az önkormányzatnak.

Egészen mostanáig működési hitele azonban nem volt a városnak. Most 750 milliót vesz fel, Lázár János polgármester magyarázata szerint azért, mert az állami normatíva már nem fedezi a közalkalmazottak bérét sem. A központi költségvetéstől 5,1 milliárdot kap a város, és csak a bérköltség 5,4 milliárd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arab kórházat építtetne Mindszenten Abdul Rahim

A katari emírtől kérne segítséget egy magánkórház építéséhez a mindszenti Abdul Rahim. A palesztin… Tovább olvasom