Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kétszer annyi az elsős a vásárhelyi főiskolai karon

A mezőgazdaság iránt még mindig nagy az érdeklődés régiónkban – erre abból is lehet következtetni, hogy az idei tanévet a 2004/2005-öshöz képest több mint kétszer annyian kezdik el a vásárhelyi főiskolán. A megnövekedett érdeklődés egyik oka, hogy az idén új szakot is indítanak.
A sertés csontvázával ismerkednek a hallgatók. Fotó: Tésik Attila
Miközben arról hallani országszerte, hogy kevesebb a gyerek, és az iskolák bajban vannak, a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolai Karán épphogy nő a hallgatók száma, mégpedig jelentősen.

– Évtizedek óta több szakirányt is biztosítunk hallgatóinknak, s ezek közül az egyik a vadgazdálkodás. Mivel ezt 2005-ben sikerült akkreditáltatnunk, az idei tanévben a korábbi mezőgazdasági mérnöki szak mellé már a vadgazda-mérnökit is felvehettük – mondta lapunknak Mucsi Imre főigazgató.

Mivel az országban sokfelé van már BSE-képzésű vadgazda-mérnöki szak, eleinte attól tartottak, hogy kevés lesz a jelentkező. Amíg csak szakirány volt, mintegy 15-20-an érdeklődtek.

– Szerencsére kellemesen csalódtunk, mert szép számmal jelentkeztek a hallgatók. Ha összehasonlítjuk a korábbi adatokat, kitűnik, hogy több mint a kétszeresére nőtt a hallgatói létszámunk – folytatta a főigazgató.
Példaként hozta, hogy 2004-ben az állami finanszírozású mezőgazdasági mérnöki szakon 80 főre csökkent a létszám. Egy évvel később ez 149-re, majd az idén 160-ra nőtt. Ha hozzávesszük a költségtérítéses képzéseket is, akkor összesen 220 fővel indul a 2006/2007-es tanév Vásárhelyen.

Mucsi Imre úgy véli, az új szakon kívül még számos más dolog miatt is egyre népszerűbb ez a kar. Például azért, mert kiemelt szerepet kapott a gyakorlati oktatás. Mivel a hagyományos képzés iránt egyre kevesebb az érdeklődés, új stratégiát dolgoztak ki. Így logisztikát, biztosítást, marketinget is tanulhatnak a hallgatók.

– Az oktatóink is megértették, hogy haladni kell a korral, ezért fontos a váltás. Szabó Zoltán segítségével a marketinget és a pr-t is erősítettük, és számos fejlesztésnek köszönhetően nőtt a diákok komfortérzete – mondta a főigazgató.

A változások azt is eredményezték, hogy a régióban végzett középiskolás közül egyre többen választották a vásárhelyi főiskolát. Ennek oka, hogy sokan úgy látják, térségünkben még mindig a mezőgazdaság a húzóágazat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégenként gazdálkodik Kispál Ferenc

Könnyebb feladatnak gondolta az országgyűlési képviselőséget Kispál Ferenc. A Fidesz megyei… Tovább olvasom