Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kettős ünnepre készül a Bethlen Gábor Református Gimnázium

Száztíz év után most az eredeti tervek szerint fejeződhet be a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium építése: elkészíttetik a vakablakba álmodott kerámiakompozíciót is. Az iskola készül az évfordulóra, emléktáblát kap a ház tervezője, Sándy Gyula is.
A Szőnyi utcai vakablakba végre bekerülhet az oda álmodott kompozíció. Fotó: Tésik Attila
Száztíz évvel ezelőtt, 1896. június 16-án rakták le az 1723 óta működő vásárhelyi református (fő)gimnázium új épületének alapkövét. Az 1930 óta Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nevét viselő iskola a jeles évforduló alkalmából szeretné megörökíteni a tervező, Sándy Gyula építészmérnök emlékét azzal a táblával, melyet a tervek szerint az aulában helyeznek el.

– Az évforduló előtt tisztelegve két ötletet is szeretnénk megvalósítani; a Szemerey-Kiss Balázs szobrászművész által készített Sándy emléktábláját avatnánk fel az idén – mondta Bálint Vilmosné, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatója. – Ugyanakkor szeretnénk, ha teljesen elkészülne az épület, mégpedig oly módon, hogy végre egy kompozíció kerüljön a Szőnyi utcai vakablakra.

Annak idején Sándy Gyula ugyanis azért tervezett óriás vakablakot az épületre, mert oda egy kompozíciót szeretett volna elhelyezni. Erre akkor nem jutott elegendő pénz. Sándy tervéről pedig csak egy tarsolylemezes motívumokat ábrázoló skicc, azaz egy vázlat maradt az utókorra.

Földesi Ferenc, az iskola volt igazgatója az 1990-es évek elején már szerette volna, ha egy kompozíció kerül a Sándy által tervezett vakablakra. Mint elmondta, annak idején a pénz is összegyűlt erre a célra. Végül azért nem valósulhatott meg az elképzelés, mert az elkészült kompozíció alkotója a Képzőművészeti Lektorátus kérése ellenére sem akart változtatni a tervén.

– A tantestület és az igazgatótanács elképzelései alapján Tuza László keramikusművész készíti el a kompozíció makettjét – tette hozzá Bálint Vilmosné. A vásárhelyi őszi hetek rendezvénysorozat alkalmából szeretnék felavatni. Ennek csak anyagi akadályai vannak, hiszen a kompozíció hárommillió forintba kerül.

Az iskola éppen ezért azzal a kéréssel fordul egykori diákjaihoz és tanáraihoz, hogy adományaikkal a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumért Alapítványon keresztül támogassák a kompozíció elkészültét és felavatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken kezdődnek az alföldi állattenyésztési napok

A tavalyinál tíz hektárral nagyobb területen rendezik meg péntektől a XIII. alföldi állattenyésztési… Tovább olvasom