Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Kevés és kedvetlen a vendég

Hódmezővásárhely - Huszonöt-harminc éve többen felessel, sörrel indították a napot, utána mentek dolgozni. Sörözői körképünkből kiderült: ma ez már nem szokás, főként kávét, üdítőt isznak az emberek a kocsmákban. Délelőtt is egyre kevesebben járnak vendéglátóhelyekre.
– A munkába indulók kávét fogyasztanak, már nem felessel indítják a napot, mint egykor az építőiparban, szigorodtak az ellenőrzések, féltik az állásukat, nem mernek inni – árulta el a hajnali 5 órakor nyitó vásárhelyi Kinizsi Söröző pultosa. Mint mondta: az első rövidet, sört 7 óra felé kérik ki vendégek.

Az Erzsébet-kórházban műtőssegédként dolgozó Molnár Attila egy hónapban kétszer, általában az éjszakai ügyelet után tér be a Kinizsibe, ilyenkor egyik kollégájával biliárdoznak, és megisznak egy-két üveg sört. A szomszéd asztalnál ülő, neve elhallgatását kérő férfi közölte: heti két-három alkalommal fordul elő délelőttönként a sörözőben, két korsó sör mellett elolvassa az újságokat, amennyiben találkozik ismerőssel, beszélgetnek, biliárdoznak.

– Nem csupán a reggel 7 órás nyitáskor vannak kevesen, hanem egész nap – panaszkodott a Belvárosi Bor-bár pultosa. – Még a kávé és az üdítő sem igazán megy, 9 óráig jó, ha eladok hat-nyolc feketét. Kivételes, hogy most nyolcan-tízen fogyasztanak, ha félóra múlva visszajönne, elképzelhető, hogy egyedül találna. Marika közölte: törzsvendégek sincsenek, aki betér, megissza a borát, sörét, és már megy is, nem jellemző, hogy sokáig maradnának, beszélgetnének az emberek.

Munka előtt, reggel sör helyett egyre többen kávét fogyasztanak. Fotó: Tésik Attila
Munka előtt, reggel sör helyett egyre többen kávét fogyasztanak.
Fotó: Tésik Attila

A Békéssámsonon élő nyugdíjas, Tóth Ferenc hivatalos ügyet intézett tegnap Vásárhelyen, de szokásától itt sem tért el: – Otthon mindennap elmegyek délelőtt a kocsmába, megiszok egy kávét és egy sört. Héjja Gábornak viszont kivételes alkalomnak számított, hogy a délelőtt az ivóban találta, mert ilyenkor dolgozik, általában boltban veszi meg a söradagját, és otthon issza meg. Vannak, akiket a játékgépek csábítanak pár órára a vendéglátóhelyekre. Ilyen masinák találhatók a Club Sörözőben is, de oda inkább a társaság kedvéért járnak. A 7 órás nyitáskor hárman-négyen voltak a sörözőben, de ők is – mint ahogy másutt tapasztaltuk – kávéval, üdítővel indították a napot. Az első vendégek, akik alkoholt kérnek, 9 óra tájban nyitnak be az üzletbe, és negyedóránál, félóránál tovább nem maradnak – árulta el Éva, a tulajdonos.

Az éppen ott lévők között volt, akinek már az édesapja is ebbe a sörözőbe járt, s bár ő már vidéken lakik, ha erre jár, betér egy italra – itt találkozhat a régi ismerősökkel. A pultnál álló nyugdíjas elmondta: hetente háromszor-négyszer tart Club-napot délelőttönként.

– Az embereknek nincs pénzük, fáradtak, fásultak, kedvetlenek és görcsösek, nem tudnak feloldódni – mondta a tulajdonos.

Felesek és becsületkassza

Egyik ismerősöm mesélte, aki a '80-as években kocsmát üzemeltetett, hogy nem tudott olyan korán nyitni, ahogy a közeli termelőszövetkezetben kezdtek, ezért tálcára helyezett különböző röviditalokat. A vendégek jöttek, fogyasztottak és fizettek – mindig stimmelt az összeg. Ma nem felessel indul a nap, és lehet, hogy a becsületkassza sem működne.

Olvasóink írták

 • 6. varadipal 2009. június 25. 17:06
  „Én 2.
  Csodálom a naivitásod. A szegény segélyből élő hajléktalan hová vigye haza a napi betevő piáját. Az olvasókörből meg kirúgták, mert olyan büdös volt, hogy a szagára lehetett könyökölni. Kell a kocsma, mert anélkül csak a levegőt rontanák az utcán.”
 • 5. Én2 2009. június 25. 14:33
  „Nem úgy látom az életben, hogy kevesen lennének a kocsmákban ahol lakom legalább négy kocsma van közel egymáshoz és a napnak minden szakában tele van. Be kellene szüntetni aki akar inni az vigye haza a boltból és ha társaságra vágyik akkor menjen az olvasókörökbe.”
 • 4. varadipal 2009. június 24. 17:51
  „Milyen kár, hogy a sok dolgos ember nem a kocsmában tölti az idejét!
  A kocsmárosok nézőpontja fentebb.”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. június 24. 17:46
  „Ami azt illeti felőllem végleg bezárhatnának a kocsmák és nyugodtan beszüntethetnék az alkohol gyártását is!”
 • 2. Norman_Bates 2009. június 24. 17:02
  „"Huszonöt-harminc éve többen felessel, sörrel indították a napot, utána mentek dolgozni"
  Ja, hát azért tart itt az ország, az előző generáció úgy elkúrta, hogy az életbe nem hozzuk helyre a hibákat.”
 • 1. Pengemester 2009. június 24. 07:50
  „A legelső bekezdésben ott a pont. Normális munkahelyen szitykós fejjel nem veheti föl a munkát a honpolgár. Ez bizony vonatkozik a posztalkoholos állapotra is (másnaposság) .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rasszista hozzászólásokkal vádolnak egy rendőrt

Hódmezővásárhely - Egy ismeretlen személy közleménnyel bombázza a magyar sajtót, melyben azt állítja, hogy egy helyi körzeti megbízott rasszista hozzászólásokat jelentett meg az egyik internetes portál honlapján. Tovább olvasom