Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kevés eszkimó, kevés fóka Mindszenten

Bár korábban felmondta a mindszenti piac bérletét az üzemeltető, Borsi József, ám az új pályázaton is indult, s végül ismét neki szavaztak bizalmat a kisváros képviselői. A piacgazda egyébként ajánlatában most kevesebb bérleti díjat ígért az önkormányzatnak, s reméli, hogy ezt ki tudja gazdálkodni. Tegnapi vásártéri körképünkön az is kiderült, valóban kevés az árus és a vevő is Mindszenten.
Az árusok tudomásul vették, hogy az új a régi. Fotó: Tésik Attila
A régi lett az új piacgazda Mindszenten, miután a képviselő-testület újra Borsi Józsefnek szavazott bizalmat. A Napkelet utcai vásártér üzemeltetője januárban jelezte a város elöljáróinak, hogy gondban van. Méltányossági kérelemmel fordult a képviselőkhöz,
vagyis az idén is a tavalyi bérleti díj összegét, évi 1 millió 600 ezer forintot szeretett volna fizetni, az emelés plusz 900 ezer forint lett volna. Azt mondta, a gyér forgalom miatt nem tudja kigazdálkodni a nagyobb összeget. Erre viszont nem kapott lehetőséget, s végül úgy döntött: felmondja a bérleti szerződést. Ugyanakkor kedvezőbb feltétellel ismét megpályázta a piac működtetését.

Az új pályázatra négy ajánlat érkezett, s közülük Borsiét találta a legjobbnak a képviselő-testület. A vállalkozó ugyan az eddigi havi 100 ezer forintos bérleti díjat 55 ezerre tornázta le, de még így is többet ajánlott, mint mások. Ugyanakkor azt is vállalta, hogy elengedi a kerékpártároló használatáért fizetendő 50 forintos díjat.

Váltani kellett volna?

Néha nem ártana váltani – vallja Hevesi István mindszenti települési képviselő, aki szerint nem volt szerencsés újra Borsi Józsefnek adni esélyt. Egy évvel ezelőtt is többen figyelmeztették a piacgazdát, hogy talán sok bérleti díjat ajánlott, s nem tudja kigazdálkodni, de bevállalta. Nem is ment neki. Miután nem tudott fizetni, visszakozott, ennek ellenére újabb lehetőséget kapott a képviselők többségétől – ismertette a történetet saját olvasatában a városatya, aki szerint ez nem egyedi eset Mindszenten.

Tízéves bérleti szerződést köt az önkormányzat a piac üzemeltetőjével – tudtuk meg Zsótér István polgármestertől, aki ugyancsak abban bízik, hogy Borsi József megbirkózik a feladattal. A régi vállalkozó mellett szólt az is, hogy engedélyes tervvel rendelkezik egy pecsenyesütő kialakítására. A polgármester szerint egyébként állandó üzletekkel lehetne a forgalmat növelni a mindszenti piacon. Jól tudja ezt Borsi is, ám mint mondta: hiába tárgyalt mondjuk pékséggel, mely boltot nyithatna a vásártér területén, ha hiányzik a vásárlóerő. A szerdai piacok forgalma is nagyon gyér, a szombatiaké valamivel jobb – magyarázta a piacgazda.
Ezt egyébként szerdán mi is megtapasztalhattunk. Nem volt tolongás. A palántákat, virágokat kínáló szegvári Udvardi Antal eddig csak hírből hallotta, hogy a szerdai mindszenti piac nem éppen a forgalomról híres, de most meg is tapasztalhatta.

– Szombatonként járok ide árulni, most jöttem először szerdán, de úgy tűnik, hogy kár volt – osztotta meg velünk kételyeit a férfi. – De ez nem a piacgazda hibája – jegyezte meg, utalván arra, hogy tud a működtetésre kiírt pályázat eredményéről. – Vásárhelyhez, Szenteshez képest a helypénz is kedvezőbb Mindszenten, három hónapra fizetek 1920 forint bérletet, míg alkalmanként az asztalért 360 forintot – mondta búcsúzóul.
A palánta mellett a pattogatott kukorica sem fogyott szerdán a mindszenti piacon. A csarnok előtt áruló Kovács Gyula örül, hogy Borsi József maradt a bérlő. A piacgazdának soha nem volt senkivel konfliktusa – mondta – vevőt meg nem lehet lasszóval fogni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre csak Lázár a biztos jelölt

Az már biztos, hogy Vásárhelyen Lázár János újra versenybe száll őszi helyhatósági választásokon a… Tovább olvasom