Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kevesen alszanak az utcán Vásárhelyen

A hideg miatt november elsején Vásárhelyen is megnyílt a krízisszálló, ahol egyszerre húsz hajléktalannak biztosítanak éjszakai menedéket. A városban mintegy 130 hajlék nélkülit tartanak nyilván, s közülük 10-15 olyan van, aki még a mínuszokban is inkább az utcán marad. A nyáron átadott nappali melegedő kihasználtsága is százszázalékos.
Ebéd a Csomorkány úti nappali melegedőben. Fotó: Tésik Attila
Békési István idén januárban került az utcára. Az 56 esztendős férfinak nyolc ujja fagyott el, mert tavaly télen hetekig húzta a vizet a szarvasmarháknak a nagyszénási pusztában. Mivel ujjait alig tudja mozgatni, s hét hónapon keresztül mindkét kézfejét bekötötték, nem csupán ezt a kiegészítő munkáját, hanem szakmáját, a kárpitos mesterséget is fel kellett adnia. Húsz éve elvált, így beteges édesanyján kívül senkije sincs.

Összesen 113 férőhely

Vásárhely öt szociális intézményében egyszerre összesen 113 hajléktalanról tudnak gondoskodni – tudtuk meg Grezsa Istvántól, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnökétől. A november elsején megnyílt krízisszállóra eddig tízen jelentkeztek be, de a Jókai utca 165. szám alatti épületben kétszer ennyi hajléktalan számára van hely. Az éjjeli menedékhely húsz férfinak biztosít alvási, tisztálkodási, étkezés lehetőséget, az átmeneti szállás pedig koedukált, jelenleg a húsz férőhelyen tíz nő és nyolc férfi tartózkodik. Az anya- és gyermekszállón hat édesanyát és tizenkét gyermeket látnak el.

– Január óta a vásárhelyi József Attila utcai átmeneti szálláson éjszakázom. Amikor a kezemen kötés volt, arra sem voltam képes, hogy az ingem begomboljam. Sorstársaim segítettek mindenben. Lassan gyógyulok, s úgy tervezem, jövőre megpróbálok munkát találni, s akkor elmegyek innen – mesélte tegnap a Csomorkányi úti nappali melegedőben Békési István.

A férfival együtt 10-15 állandó vendége van a melegedőnek, de alkalmanként teljes a létszám, vagyis harmincan is összejönnek. A délután négyig nyitva tartó intézményben tévézéssel, olvasással, keresztrejtvényfejtéssel telik az idő. Ami a legfontosabb: a konyhában főzhetnek is maguknak, valamint a nyáron átadott létesítményben tisztálkodhatnak is, illetve az esetleges egészségügyi panaszaikkal az orvosi szobában foglalkoznak.

A nappali melegedőben tévé, újságok és közösségi élet várja a rászorulókat. Fotó: Tésik Attila
– A felméréseink szerint 120-130 hajléktalan van a városban. Közülük tíz-tizenöt lehet az olyan, akiket még a legnagyobb hidegben sem lehet valamelyik szállónkra becsalni. Persze ők sem maradnak gondoskodás nélkül, a szociális munkásoktól meleg ruhát, takarót, illetve ételt kapnak, így töltik napról napra éjszakáikat egy-egy kapualjban – mondta Pikali Sándorné, a Kapcsolat-Központ Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény szakmai vezetője.

A vásárhelyi hajléktalanok számára kialakított négy éjszakai szállás közül kettő térítésmentes, kettőért viszont naponta fizetni kell. Ingyenes a krízisszálló, illetve az éjjeli menedékhely. Az átmeneti szálló, valamint az anya- és gyermekszálló esetében az első 30-30 napért szintén nem kell fizetni, de ezt követően már igen. Az átmenetin a szállásdíj egy főnek naponta 319 forint, az anyaszállón az édesanya után napi 270, gyermeke után pedig 135 forint a díj. Ez azért van, mert ennek a két szállásnak magasabb a komfortfokozata, mint a krízisnek, illetve a menedékhelynek.


Makó, Szentes, Csongrád: szállók és melegedők

Makón 22 hajléktalannak tudnak szállást biztosítani az Ardicstanyán. Az elmúlt években elegendőnek bizonyult a hajléktalanszálló férőhelye. Eddig tizennyolc otthontalan jelentkezett az intézményben. A hajléktalanok az alvási lehetőség mellett napközben használhatják a tanya nappali melegedőjét is. Szentesen a hajléktalan segítő központban éjjeli menedékhely is működik, ahol húsz férfit tudnak elhelyezni. Az átmeneti szálló 22 férfi és 8 nő befogadására alkalmas. Ugyanott van még 30 személyes nappali melegedő, és hétköznapokon népkonyha is, ahol húsz rászoruló kaphat ételt. Kocsyné Takács Ildikó intézményvezető elmondta: a téli hónapokban utcai szociális munkát is végeznek 18 órától 22 óráig, hogy segítséget nyújtsanak a krízishelyzetbe került embereknek. Csongrádon nincs hajléktalanszálló, mert a vonatkozó jogszabály szerint az önkormányzatnak nem kötelező feladata ilyen intézményt működtetni. Uzsoki Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai irodavezetője elmondta: a szentesi intézménnyel veszik fel a kapcsolatot, ha más településről Csongrádra érkezett hajléktalan jelentkezik náluk. A gyermekek átmeneti otthonában viszont befogadják a kicsiket édesanyjukkal együtt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a Bethlen díszablakát

Október utolsó napján, a reformáció ünnepén avatták fel a vásárhelyi Bethlen Gábor Református… Tovább olvasom