Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Kevesen választanák a pedagógus pályát

Hódmezővásárhely – Lezárult a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszak. Megkérdeztünk néhány hódmezővásárhelyi végzős gimnazistát, ők hova adták be a jelentkezésüket, illetve mely városokban szeretnének tovább tanulni.
Március 1-éig lehetett jelentkezni a 2013. szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. Az idei felvételi eljárás során már csak a megjelölt szakok sorrendjének módosítására, valamint a még hiányzó dokumentumok pótlására lesz lehetőség. Az egyetemre-főiskolára jelentkezők számát, az adatok teljes feldolgozásáig csak megbecsülni lehet, ahogyan arra vonatkozóan is csak találgatások vannak, hogy melyek lesznek a legnépszerűbb szakok, illetve egyetemek az idén. Mi is megkérdeztünk néhány hódmezővásárhelyi végzős gimnazistát, ők hova adták be a jelentkezésüket, illetve mely városokban szeretnének tovább tanulni. Rögtönzött felmérésünkből az derült ki, hogy bár továbbra is népszerűek a Szegedi Tudományegyetem képzései a vásárhelyi fiatalok körében, úgy látják, bizonyos szakokat érdemesebb Budapesten elkezdeni.


Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
- A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karára jelentkeztem. A Műegyetem kimagaslóan jó hírnévvel rendelkezik, meggyőző volt a nyílt napjuk, továbbá több ismerősömtől is azt hallottam, hogy nem bánja meg az ember ha a BME-t választja - árulta el Martonosi Árpád, a Németh László Gimnázium végzős diákja.

- A Budapesti Gazdasági Főiskolára és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre adtam be a jelentkezésemet. Mindkét helyen nemzetközi gazdálkodás szakra. Mindig is a fővárosban szerettem volna tanulni. Nem is gondolkodtam más helyen - mondta el Balogh Hanna, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója, aki azt is elárulta, a gazdaságtudományok, valamint a nyelvek iránti érdeklődése és a megszerzett diplomával való szélesebb elhelyezkedési lehetőségek miatt döntött az adott képzés mellett. - Az ezen a képzésen megszerezhető végzettséggel itthon és külföldön is jó eséllyel lehet munkát találni.

A gazdasági képzés mások számára is vonzó. Nem csak egyetemi szinten. - Az érettségi után, a tervek szerint a Szinergia Üzleti Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményébe megyek, pénzügy-számvitel szakra. Azért Szegedre, mert közel van, és így jóval költséghatékonyabb, mintha más városba költöznék - mondta el Molnár Adrienn, a Németh László Gimnázium végzőse. Nem ő az egyetlen, akinek fontos az iskola földrajzi közelsége.

- Azért választottam Szegedet, mert közel van a lakhelyemhez, ugyanakkor remek a jogász képzés. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára jelentkeztem, a későbbiekben a jogi pályán szeretnék elhelyezkedni - tudtuk meg a szintén "némethlászlós" Trungel Dávidtól.

Nem ő az egyetlen az évfolyamából. A Németh László Gimnázium végzőseinek 17 százaléka jogi-közgazdasági pályára készül.
- Ezen a téren nem volt változás a tavalyi évhez képest. Nőtt viszont a műszaki területen továbbtanulni szándékozók száma. Míg tavaly a végzős diákjaink 10 százaléka, idén a 25 százalékuk jelentkezett műszaki képzésre. Jelentősen csökkent a pedagógus pályát választók aránya. Tavaly a felvételizők 21 százaléka jelölt meg tanári szakot, idén 6 százalék. Kevesebben érdeklődnek a bölcsész pálya iránt is. 16 százalékról 10 százalékra csökkent a bölcsészettudományi karra jelentkezők aránya - mondta el Árva László, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója, akitől azt is megtudtuk, a felsőoktatásba jelentkezők 88 százaléka nyert felvételt tavaly, 64 százalékuk az első helyen megjelölt szakra.

A felvételi eljárás során maximum 500 pontot lehet elérni. A különböző jogcímeken elért többletpontok összege legfeljebb 100 pont lehet. A felvételizők számára plusz pont adható többek közt a nyelvvizsgáért, szakirányú végzettségért, OKTV helyezésért. - A Németh László Gimnázium végzősei közül 40 tanulónak van valamilyen nyelvvizsgája. Emellett, a kéttannyelvű képzésre járó diákok két nyelven tesznek érettségi vizsgát, ami felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű - mondta el az igazgató.

A tanulók véleménye megoszlik a nyelvvizsgával kapcsolatban. A legtöbben igyekeznek még a középiskolai évek alatt letenni a vizsgát, mások elegendőnek tartják az egyetemi éveik alatt megszerezni a nyelvtudást igazoló papírt. - Egyelőre még nincs nyelvvizsgám. Az alacsony ponthatár miatt feleslegesnek tartom, hogy most levizsgázzak. Az utolsó előtti egyetemi félévben tervezem letenni - árulta el Csepella Renátó, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja, aki első helyen az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának földrajz szakát jelölte meg.

Olvasóink írták

 • 9. Léni 2013. március 12. 13:58
  „Ez várható is volt, de lesz még ennél is rosszabb a helyzet.
  Kellőképpen lejáratták ezt a pályát is, <moderálva> nézik Őket, bohócnak nevezte Hoffmann Rózsa
  a fizetésemelést remélő tanárokat, Gíró-Szász a konyakos viccelődésével hergelte a mindenféleképpen
  átvert nevelők, oktatók sokaságát.
  Pedig ez borzasztó felelőtlenség, a tanárok, oktatók , nevelők azok, akiken nagymértékben múlik a
  jövő generáció milyensége.”
 • 8. CsengeleMSN 2013. március 12. 11:37
  „Minden diplomával jó eséllyel lehet munkát találni, persze KÖZMUNKÁT!”
 • 7. roxper 2013. március 12. 09:33
  „5-6.
  Ha jól emlékszem fizika tanári szak pár fővel üzemel, kémia se túl népszerű, szerintem se lehet túl sokat írni ezekről a szakokról. :(”
 • 6. nelek 2013. március 12. 09:19
  „"Érdekelt volna a természettudományi képzési terület, hogy ott milyenek a tendenciák, de ez sajnos kimaradt a cikkből."

  Lehet, hogy azért maradt ki, mert nem volt mit írni róla. Végre beérett a tanári pálya népszerűtlenítésének gyümölcse is.”
 • 5. toth.andras.akos 2013. március 12. 09:04
  „4. roxper 2013.03.12. 08:54 - Pontosan ugyanezen gondolkoztam én is...

  Érdekelt volna a természettudományi képzési terület, hogy ott milyenek a tendenciák, de ez sajnos kimaradt a cikkből.”
 • 4. roxper 2013. március 12. 08:54
  „Nem is értem ki szeretne 80e nettóért, megkurtított jogkörrel, a minimális feltételek nélkül (kréta, filc, papír, fénymásolási lehetőség) iskolában tanítani, úgy hogy az egyik legkevésbé megbecsült munkakör, <moderálva> szülők százával megtűzdelve.”
 • 3. rózsakert 2013. március 12. 08:09
  „pedagóguspálya....ott????pár év és az elköltözők miatt csak pozitiv diszkriminált réteg kölykei lesznek...ez a jövőkép????”
 • 2. rózsakert 2013. március 12. 07:55
  „Nem ő az egyetlen az évfolyamából. A Németh László Gimnázium végzőseinek 17 százaléka jogi-közgazdasági pályára készül

  KONKLUZIÓ____ a sok sírás-rívás ellenére is van még pénz fizetni a tanulmányokat-mert úgyi ezen szakokra a felvételi ponthatár 460 felett kezdödik.”
 • 1. Bendegúz007 2013. március 12. 07:02
  „Általában Budapest a legnépszerűbb a felső oktatásban,utána Szeged,Debrecen,és Pécs.Akiknek van pénze az Pestre akinek nincs annyira az a közelben levő egyetemre próbál bekerülni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelt a gimnázium

A 2011-es iskolai átszervezések idejétől üresen állt Mindszenten az egykori gimnázium épülete. Tovább olvasom