Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kezdődik a 47-es főút felújítása

Székkutas - Jövő őszre korszerűbb, nagyobb teherbírású lesz a 47-es számú főút Békés és Csongrád megyei szakasza. Orosházától egészen Hódmezővásárhelyig biciklivel is el lehet jutni az épülő kerékpárúton. Erről hallhattak tájékoztatást a székkutasiak lakossági fórumon.
Több mint 60 kilométeres szakaszon korszerűsítik a 47-es főutat Békés és Csongrád megyében. A munkálatok a Békéscsaba és Orosháza közötti elkerülő utat, az Orosháza és Hódmezővásárhely között szakaszt, valamint az Algyő és Szeged közötti utat érintik, Csongrád megyében 19,7 kilométer hosszan. A beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Zrt., a kivitelező pedig a Duna Aszfalt Kft. A székkutasiak elsősorban a saját településüket érintő munkálatokról kaptak tájékoztatást.

– Csongrád megyében a kakasszéki leágazástól kezdődik a munka, ami Székkutas belterületét is érinti. Az utat fél méterrel szélesítjük, 7,5 méteresre. Alkalmas lesz a 11,5 tonna feletti járművek közlekedésére is. 2390 méteren építünk kiemelt szegélyt. A település elején és végén forgalomlassító szigeteket alakítunk ki. Biztonságos gyalogos átkelővel is ellátjuk az úttestet – sorolta Buglyó Attila, a Duna Aszfalt építésvezetője. Ahol szükséges, kiváltják a közműveket. A vízelvezetést pedig a meglévő átereszek átépítésével biztosítják. A település Hódmezővásárhely felőli szakaszán, 600 méteren, zárt csapadékvíz-elvezetőt építenek.

A napokban Kakasszék és Székkutas között hozzáláttak a fák, bozótok, cserjék kivágásához, ami az út- és padkaszélesítés miatt szükséges. A szerző felvétele
A napokban Kakasszék és Székkutas között hozzáláttak a fák, bozótok, cserjék kivágásához, ami az út- és padkaszélesítés miatt szükséges. A szerző felvétele

Kakasszéktől Hódmezővásárhelyig néhány hónap múlva kerékpárút vezet. A székkutasi kerékpárutat is felújítják, 2,6 méterre szélesítik.
A napokban Kakasszék és Székkutas között hozzáláttak a fák, bozótok, cserjék kivágásához, ami az út- és padkaszélesítés miatt szükséges. A régészeti feltárás, Székkutas és Hódmezővásárhely között, várhatóan egy hét múlva kezdődik és egy hónapig tart. A kisajátítások zöme is megtörtént. Székkutason több ingatlannál most helyezik át a kerítéseket. Idén az érintett pályaszerkezet 20 százalékát újítják fel. A beruházásnak 2015. szeptember 30-áig kell elkészülnie.

A lakosokat elsősorban a saját területükkel kapcsolatos kérdések érdekelték. Kivághatják-e a kisajátított területükről a fákat? A válaszban elhangzott, a szerződésből kiderül, hogy kisajátításkor a fát is kifizették-e a lakosoknak. A csapadékvíz-elvezetés többeket is érdekelt, különösen azért, mert az orosházi elkerülő út megépítésével megváltozott a vízelfolyás természetes iránya.

A csütörtöki fórumon elhangzott, az útra „rálógó" kocsmát forgalombiztonsági okból bontják el. A kisajátítással kapcsolatos szerződés folyamatban van. Cserkúti András, a NIF Zrt. munkatársa hangsúlyozta, a beruházás kellemetlenséggel is jár. Nem terelik Székkutas kisebb utcáira a forgalmat, a munka félpályás útlezárás mellett zajlik majd. Kérte a lakosság megértését és türelmét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóillatosítók Vásárhelyről

A kedvelt autóillatosítók jelentős hányadát a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.-nél készítik, bérmunkában. Tovább olvasom