Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Ki állítja meg a ˝vadlovakat˝?

Kakasszék - Nyargalászó lovak keserítik meg a kakasszékiek életét. Egy tanyáról vágtáznak ki rendszeresen a településrész kövesútjára, onnan a környék gazdálkodóinak földjére, vagy a gyógyintézet udvarára. A lakosok és a betegek félnek a nagytestű állatoktól. Egyelőre nincs aki megálljt parancsoljon nekik.
Páratlan környezetben fekszik a Kakasszéki Gyógyintézet, távol a forgalom zajától. A kúria mellett park, gyógyvizes tó – nyugalom és csend jellemzi a helyet. A szóbeszéd szerint aki eltölt ott két-három hetet, öt évet fiatalodik. Ezt az idillt azonban rendre megzavarják a lovak, a birkák, meg a kecskék. A gyógyintézet betegei keresték meg lapunkat a problémával.

A lovász biciklivel ment az állatok után

– Éppen a tóban lévő kacsákat etettük, amikor beszáguldoztak a lovak. Azt sem tudtuk, mit csináljunk – mondta egy idősebb asszony. A lovak megálltak a gyógyintézet parkjában, és legeltek. A betegek huszonhármat számoltak össze. Pár perc után tovább nyargaltak, hátra, az új parkolókon át a hereföldre.

Aztán láttuk a lovászt is, aki biciklivel jött utánuk, hogy hazaterelje őket – folytatta a beteg. Az asszony és betegtársa is mutatta, hogy merre van az a tanya, ahonnan a lovak elszökdösnek. Mindketten hangsúlyozták, nemcsak a kezelések és a kiváló gyógyvíz miatt szeretik Kakasszéket, hanem a környezet miatt is. Nem szeretnék, ha hermetikusan elzárva kellene gyógyulniuk. De a lovaktól félnek. A mozgásszervi betegek még félreugrani sem tudnak a többmázsás állatok elől.

– Gyógyintézetünket mezőgazdasági terület veszi körbe. A kapu napközben nyitva áll, hiszen ez nem egy zárt intézet. A sajátos környezet miatt mindenhol kerítés sem húzható. A lovakkal kapcsolatos problémát jeleztük az illetékeseknek. Birtokvédelmi eljárást is indítottunk – tudtuk meg dr. Kallai Árpádtól, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó főigazgatójától.

A kúria folyosóján randalírozott

A helyben lakóknak is elegük van a szabadon kószáló ménesből, meg a többi állatból, amelyek sok kárt okoznak.

– Néhány napja a gyerekeimnél voltam látogatóban. Már sötétedett, amikor jöttem haza az autóval. Nagy szerencsém volt, hogy nem sodortak el a lovak, pár másodperccel korábban vágtáztak ki a földes útról. Vasárnap pedig bementem egy ismerőshöz a gyógyintézetbe. A saját szememmel láttam, hogy egy ló fölment a lépcsőn, és ott randalírozott a kúria folyosóján! – mesélte egy nyugdíjas asszony.

Egy férfi a minap a közeli napraforgóban 19 lovat számolt össze. – Pedig a ló, azt mondják, nem nagyon szereti a napraforgót. De ha éhesek, mit csináljanak? Egyébként nemcsak az a kár éri a gazdát, amit a lovak lelegelnek, hanem amit letaposnak, az is – csatlakozott a beszélgetésünkhöz egy férfi.

– Félünk a lovaktól, ez az igazság. De a gazdájuktól is. Nagyon arrogáns ember. Nem lehet vele szót érteni! A kecskéi meg a birkái még a fákat, tujákat is körbelegelik, amíg elérik. Az egyik ház tulajdonosa bemeszelte a házát. A kecskék meg pont az ő fáit szemelték ki, úgy, hogy az első lábaikkal a ház falának támaszkodtak. Sokáig meglátszott a nyomuk! – mesélte egy másik kakasszéki asszony.

A lovak útját ezzel a madzaggal igyekeznek elzárni. Fotó: Kovács Erika
A lovak útját ezzel a madzaggal igyekeznek elzárni. Fotó: Kovács Erika

Évek óta hadakoznak

Szél István, Székkutas-Kakasszék polgármestere elmondta, évek óta hadakoznak azért, hogy megoldják ezt az ügyet, de falakba ütköznek. – Az ellenőrzések időpontját ugyanis a szabályok szerint előre kell jelezni a gazdának. Akkor persze hogy minden megfelel a jogszabályoknak. A lovak a helyükön vannak, és van mit enniük. Hiába mutatjuk neki a képeket, amiken látszik, hogy a lovak szaladgálnak, tagadja, hogy az övé. És sajnos a lovakon nincs „rendszám"... Mindig megkeresi a kiskaput. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kóborló lovak tulajdonosa képtelen a társadalmi együttélés bármilyen szabályát betartani! – nyilatkozta a polgármester. Szél István is megemlítette, a lovak rendszeresen dézsmálják a környékbeli földek termését. Volt, hogy másik lótartó gazda karámjába is betörtek, és megharapták az ottani lovakat.

– Birtokvédelmi eljárást csak az kezdeményezhet, akinek ott földje van. Az önkormányzatnak nincs földtulajdona Kakasszéken. Többször is próbáltuk rávenni az érintetteket, hogy gyűjtsenek aláírásokat a gazda ellen. Nem mertek. Félnek – mondta Szél István, aki egyszer saját maga kapta el az egyik lovat. – Orosházára mentünk egy fórumra, amikor a kakasszéki bekötőútról átszaladt a 47-esen egy ló. Az autóval leszorítottam az útról. Egy kollégámmal próbáltuk nyugtatgatni az állatot. Körülbelül egy órát őriztük, amikor jött a lovász biciklivel, kötőféket tett rá, és elhúzta. Ha figyelte, Kakasszéknél, a főúttal párhuzamosan volt kifeszítve egy madzag. Eddig, ha a szántóföldön át nyargaltak a lovak a főút felé, megállították őket a bokrok. Most a 47-es korszerűsítése miatt kivágták a fákat és a bokrokat. Nincs, ami az útjukat állná. Belegondolni sem merek, hogy mi történne, ha megindulna 10-20 ló az út felé – fejezte ki aggodalmát a településvezető.

Az ominózus tanyához vezető földes út is egy madzaggal van lezárva. Rajta nejlonzacskók és szalagok lógnak. Láttunk egy eldőlt elakadásjelző háromszöget is. Úgy véljük, ez lenne hivatott megálljt parancsolni a lovaknak.

Szerettünk volna a lovak gazdájával is beszélni. Mivel nem akartunk birtokháborítást elkövetni, nem bújtunk át a madzag alatt. Ellenben elmentünk a tulajdonos lakáscímére. Egy Békés megyei településen él. Csöngettünk, de senki nem nyitott ajtót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázs és játszótér épül

40 férőhelyes ingyenes mélygarázs, közpark és játszótér épül a vásárhelyi Hódi Pál utcán található, üresen álló területen a Tornyai Városrehabilitáció 2. elnevezésű beruházás részeként. Tovább olvasom