Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ki felel a széthagyott szemétért Vásárhelyen?

Havasi Katalin települési képviselő szemetesnek tartja Vásárhelyt, s e véleményének a közgyűlésen hangot is adott. Reith Imre, a szolgáltató ügyvezetője konkrét példa híján nem érti a felvetést. Szerinte a legtöbb gondot a szelektív gyűjtők mellé kirakott kommunális hulladék jelenti.
Vásárhelyi életkép. Sokaknak szúrja a szemét. Fotó: Tésik Attila
Bár érvényes szerződése van a vásárhelyi önkormányzatnak az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-vel, ennek ellenére szemetes a város – mondta a legutóbbi közgyűlésen Havasi Katalin települési képviselő. Hozzátette: télen hat hótakarító gép fenntartását finanszírozta a város, de csak négy járta az utcákat. A szelektív hulladékgyűjtők pedig csordultig vannak szeméttel. A képviselői felvetésre reagálva Lázár János azt ígérte, még ebben a hónapban rendkívüli közgyűlést hív össze azért, hogy az A. S. A. Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. szembesülhessen a lakossági panaszokkal.

Reith Imre, az A. S. A. ügyvezető igazgatója – aki nem volt jelen a közgyűlésen – lapunknak elmondta: járatterv szerint ürítik a szelektív gyűjtőket, ami a műanyag és a papír esetén legalább heti egy ürítést jelent. Ám ha értesítést kapnak, hogy gyorsabban megteltek, sűrűbben is elviszik azokat. Az üvegesnél és a fémdobozosnál ez ritkábban fordul elő, azok ugyanis lassabban telnek.

– Az általánosságban elhangzott felvetésre konkrétan nem lehet reagálni. Arról azonban nem mi, hanem a lakosság tehet, hogy a szelektív gyűjtőedényekbe, illetve melléjük jelentős mennyiségben kerül lakossági kommunális hulladék is – hangsúlyozta Reith Imre. Hozzátette, ha a papírgyűjtő edény mellé papírhulladék kerül, azt természetesen elszállítják. A gyűjtőszigetekre illegálisan elhelyezett hulladék elszállításának megrendelése azonban már a város dolga.

– A szelektívhulladék gyűjtése és elszállítása egy fillérjébe sem kerül a városnak, annak ellenére, hogy más településeken a szolgáltató ezért is állít ki számlát – tette hozzá az ügyvezető. Reith Imre azt is elmondta, a város télen hat hótakarító gép rendelkezésre állási díját fizette, ezekből négy rendszeresen végezte a munkát. A tolólapos teherautót csak akkor indítják el, ha azt a város külön megrendeli, s ez érvényes arra a kiskerekű hóekére is, mely csak a kerékpárutak és a járdák tisztítására alkalmas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyésznek készül a versmondó

Biológiából harmadik helyezést ért el az OKTV-n a vásárhelyi Bajnóczi Éva (képünkön), a Bethlen… Tovább olvasom