Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Ki készíti el Wass Albert szobrát?

Hódmezővásárhely - Civilszervezet, a vásárhelyi Wass Albert Kör szeretne szobrot állítani névadójának. Helyét már kijelölte az önkormányzat, a szoborpályázatot azonban a civilekből álló egyesület írta ki, s a költségeit is az viseli.
A négy éve alakult vásárhelyi Wass Albert Kör írt ki pályázatot névadójuk köztéri emlékhelyének létrehozására, azaz, egy Wass Albert-szobor elkészítésére. A közadakozásból megvalósuló szobor felállítását már régóta tervezik. Először az ótemplom melletti parkba képzelték, de a város közgyűlése úgy döntött, az erdélyi író emlékművének méltó helye a városi könyvtár előtti park.

A kör egyfordulós pályázatot írt ki szobrászok számára. A Wass-portré eszerint nemes, az időjárásnak ellenálló anyagból készülhet, s ki kell fejeznie az író szellemiségét. A műalkotásnak emellett alkalmazkodnia kell az épített környezethez – így Németh László mellszobrához is.

– Bárki előtt nyitva áll a pályázatunk, de elsősorban azok terveit várjuk jövő március 1-jéig, akik vásárhelyi születésűek, vagy itt élnek, dolgoznak, illetve akiknek már van köztéri alkotásuk a városban – árulta el Fülöpné Rákos Éva könyvtáros, a Wass Albert Kör egyik alapító tagja.
Megkérdeztünk néhány helybeli szobrászművészt, indunak-e a pályázaton. Nagy Attila azt mondta, már gondolt rá, és biztosan készít szobortervet. Kotormán László viszont tőlünk hallott először a szoborpályázatról. Azt mondta, szívesen részt vesz rajta, sőt felhívja rá testvére, a szintén szobrászművész Norbert figyelmét is.

A Wass Albert Kör a Németh László Városi Könyvtárba március 1-jéig benyújtott pályázatok győztesét április 9-én, a kör alapításának negyedik évfordulóján hirdeti ki.

Kritériumok

A pályázatnak tartalmaznia kell készítője szakmai önéletrajzát, a tervezett mű vizuális látványtervét vagy makettjét, illetve a tervezett alkotás anyagát, méretét, elhelyezésének tervét. A részletek www.nlvk.hu/ass/index.html weboldalon olvashatók.

Olvasóink írták

  • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 14. 10:07
    „A kritériumnak még továbbá tartalmaznia kellene a politikai hovatartozást! Mert lehetséges hogy városunk szemefénye felfog majd tenni egy pár szigorú kérdést! Ez már ugye hagyomány itt nálunk. Miért nem készítheti el egy vidéki szobrász a szobrot? Félnek hogy sokkaljobb lessz mint a Vásárhelyieké? Vagy valami ismerősnek vagy netalán közeli hozzátartozónak kell lennie? Mert én már ezen sem csodálkoznék. De azt is megkérdezném városunk szemefényétől hogy egy kezdő tehetséges szobrászművész miért nem pályázhat? Lehet hogy sokkalta szebb és kifelyezőbb szobrot tudna alkotni mint a Rapcsáké! Mert ha olyan lessz Wass Albert szobra is akkor kilessz majd téve a közröhej tárgyának! Ez esetben inkább fogadjanak egy valamirevaló kőművest az majd kifaragja egy láda sőrért is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hűség napjára emlékeznek

Hódmezővásárhely - Az 1921. évi soproni népszavazás tiszteletére megemlékezést tart holnap este hat… Tovább olvasom