Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Ki működteti ősztől a mártélyi iskolát?

Mártély - Nagyon rövid a határidő, hogy a vásárhelyi kistérségi társulás átvegye a mártélyi általános iskola fenntartói jogait. Balogh Jánosné mártélyi polgármester szerint még megoldható a kérdés, a társulás vezetői szerint azonban szinte lehetetlen a többhónapos procedúrát pár napba zsúfolni.
Tóthné Kecskeméti Katalin közoktatási szakértő és Végh Ibolya, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás (HTKT) munkaszervezet-vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján késeinek, ezért felelőtlennek nevezte, hogy a mártélyi önkormányzat csak a héten vette fel a kapcsolatot a helyi általános iskola fenntartói jogának átadásáról a kistérséggel. A sajtótájékoztatón elhangzott: július 31-éig dönteni kell az ügyben.

– A csatlakozásról szóló önkormányzati határozatot július 14-én ajánlott levélben juttattuk el a kistérségnek – mondta érdeklődésünkre Balogh Jánosné. Mártély polgármestere elmondta: a társulás elnökének, Lázár Jánosnak öt napon belül, legkésőbb július 22-éig össze kellet volna hívnia a HTKT tanácsának ülését, de a már július 21-ére meghirdetett ülést is 29-ére halasztották. Baloghné elmondása szerint július 21-én szeretett volna egyeztetni a mártélyi iskola csatlakozási szándékról Lázár Jánossal az országgyűlési képviselői fogadóóráján, de ez nem sikerült.

– Amennyiben a sajtótájékoztatón elhangzottakat komolyan gondolnák, és a kistérség át akarná venni a mártélyi iskolát, nem július 29-én tartanák a tanácsülést – mondta Balogh Jánosné. – Akkor ugyanis már a gyerekek után járó normatívát kell igényelni a fenntartónak. Az átadás-átvételhez szükséges dokumentáció készen van – pedagógiai tervvel, szakértői véleményekkel –, csak arra vár, hogy a tanács megtárgyalja – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint bár kevés a remény a pozitív fejleményre, nincs vészforgatókönyvük az iskola működtetésre.

Szél István: Rövid a rendelkezésre álló idő

Tegnap újabb sajtótájékoztatót tartottak Vásárhelyen a mártélyi iskola ügyében. Szél István, Székkutas polgármestere, a társulás elnökhelyettese, valamint Benkő Zsolt és Hegedűs Zoltán települési képviselők hangsúlyozták: Balogh Jánosnétől óriási felelőtlenség, hogy ilyen későn fordult a kistérségi társuláshoz, hiszen tisztában van azzal, hogy az átadás-átvételi procedúra hónapokat vesz igénybe. Szél elmondta: a kistérségi társuláshoz csatlakozott kutasi iskola ügye az április 11-i képviselő-testületi határozattól július 20-áig tartott. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kistérségi átveszi a mártélyi iskolát, Szél azt válaszolta: amennyiben minden jogszabályi feltétel teljesül, nem lehetetlen, de nagyon rövid a rendelkezésre álló idő. Az ügyről július 29-én dönt a társulási tanács.

Olvasóink írták

  • 1. Dongó 2011. július 27. 11:09
    „Mivel Baloghné nem a Lázár szíve csücske, így mindent el kell követni annak érdekében, hogy lejárassák. Szerintem, ha a pozitívan állnának a dologhoz és nem a lejáratás volna a cél, minden rendben menne az ügyben. Tisztelt Hegedűs úr! Miért is nem tudtak a felnőttek időben szakmunkás vizsgázni? Ön érti a kérdést ugye? Kinek lett volna a feladata az időbeni akreditáció? Tisztelt Tóthné, tisztelt Szél úr, tisztelt Benkő úr, jól mondta az egyik képviselő úr az ATV-ben, hogy Önöknek a be és a kilégzéshez is a Lázár engedélye kell. Ha tényleg a mártélyi gyermekek sorsa érdekelné Önöket, akkor segítenének és nem a "hogy nem lehet" féle lejárató politikát folytatnák.
    További szép napot kívánva
    Tisztelettel: Dongó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új csarnokot épített a Lemeztechnika

Az akkor még pécsi székhelyű Lemeztechnika Kft. 2003 novembere óta van jelen Vásárhelyen. Tovább olvasom