Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Kiadják a 16 éves vásárhelyi Lencse Georgina krimijét

Hódmezővásárhely - A halál pere címmel írt bűnügyi regényt Lencse Georgina, a vásárhelyi Németh László Gimnázium 10.-es diákja. A 16 esztendős lány munkája hamarosan nyomdafestéket lát. Gina régebben meséket írt a maga szórakoztatására, első regényével nemcsak szüleit, de barátnőit is meglepte.
– Mindig regényt akartam írni, kisgyerek koromban ezért írtam meséket a magam szórakoztatására. Nyolcadikban egy alkalommal Pengőné Cseh Ildikó tanárnő órai feladatul adta, hogy kezdjünk el történetet írni. Ezt odahaza is folytattam, s végül regény lett belőle – mesélte el a vásárhelyi Lencse Georgina, hogyan született meg A halál pere című regénye. A Németh László Gimnázium tizedikes, azaz csupán 16 éves diákja írás közben senkinek, még szüleinek sem árulta el, min dolgozik. Amikor kiderült, mit írt, szülei elcsodálkoztak, majd megdöbbentek lányuk teljesítményén, amikor el is olvasták a krimit. Hasonló hatást gyakorolt Gina a regényével a kíváncsi rokonságra, s meglepte vele két barátnőjét: Tápai Tímeát és Tódor Hedviget is. – Timinek annyira tetszett a történet, hogy azt javasolta, jelentessem meg könyvként – fűzte hozzá Gina. A diáklány több könyvkiadóval is felvette a kapcsolatot, majd anyagi okok miatt úgy döntött, szerzői kiadásban jelenteti meg a könyvét, elsőként 200 példányban. A halál pere történetéről annyit árult el, hogy abban egy 16 éves amerikai lány édesapját ártatlanul halálra ítélik egy gyilkosság miatt, s a lány nyomozni kezd az ügyben, hogy felmentesse apját. A nyomdai munkálatokat a vásárhelyi Norma Nyomdász Kft. végzi.
– Kedvenc szerzőim: Jókai Mór, illetve Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes-történetek írója.

Lencse Gina a regénnyel a nyomdában. A kéziratból hamarosan könyv lesz. Fotó: Segesvári Csaba

Lencse Gina egyik kedvenc szerzője Sir Arthur Conan Doyle.
Fotó: Segesvári Csaba


Gina Árva László iskolaigazgató és Lázárné Megyeri Zita tanárnő javaslatára a helyi szerzőket támogató Czirbus Piroska Alapítványnál is pályázott, s végül 150 ezer forintot kapott a könyvkiadásra.

– Nekem az írás csak hobbim, nem hiszem, hogy felnőttkoromban hivatásos író szeretnék lenni, hiszen ebből nem lehet megélni – gondolkodott el jövőjét firtató kérdésünkön. Gina azért a napokban Végső küzdelem című novellájával első helyezést ért el az országos Író-Deák vers- és novellaíró pályázaton.

A iskolai alapítvány is támogatja

– Büszkék vagyunk iskolán kiváló diákjára, hiszen Georgina nemcsak regényt írt, ami már önmagában sem mindennapi teljesítményt, de kitűnő tanuló is. Regénye igényes, tehetséges munka. Az iskola alapítványának kuratóriuma ebben a hónapban ül össze, s várhatóan 74 ezer forint támogatást ítél meg a könyv kiadására – mondta lapunknak Árva László, a Németh László Gimnázium igazgatója.

Olvasóink írták

 • 5. vásárhelyi 2009. július 14. 14:27
  „Őrült jó a könyv, csak így tovább! Régóta nem olvastam már ilyen izgalmas, és csavarokkal teli könyvet! Jöhet a következő!”
 • 4. kovinorbi 2009. május 14. 08:25
  „Ez igen!
  Ő az igazán értékes ember! Az ilyen fiatalokat kell támogatni!
  GRATULÁLOK!”
 • 3. flexsnake 2009. május 13. 20:41
  „Na erre én is kíváncsi vagyok. magyar Agatha Christie? :)”
 • 2. sörpocak 2009. május 13. 17:32
  „Szép teljesítmény egy 16 éves lánytól. A szülei igazán büszkék lehetnek rá. Nagy lehetőségek álnak előtte, ha már képes-ha segítséggel is egyelőre - szponzorokat találni, pályázni. Nem szabad az ilyen tehetséget elprédálni. Kíváncsi lennék a könyvre.”
 • 1. Lencsi80 2009. május 13. 09:49
  „Gratulálok Gina! Ilyen fiatalon nem kis teljesítmény. Sok szerencsét az életben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a műtrágyánál

Hódmezővásárhely - Olcsó komposztot készítenek az évi 8000 tonna szennyvíziszapból és… Tovább olvasom