Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Kibérelték saját épületüket

Bérbe veszik a vásárhelyi reformátusok a Malom utcai egykori iskolaépületet az önkormányzattól. A ház hamarosan az egyházé lesz: visszakérték és meg is kapják, de csak akkor, ha az állam végre kártalanítja az önkormányzatot. A tető azonban meghibásodott, és beázik, ezért a reformátusok úgy döntöttek: inkább bérleti díjat fizetnek, és még most kijavíttatják a hibát, nehogy később nagyobb baj legyen. A munkára fordított összeget a város beszámítja a bérleti díjba.
Bán Csaba lelkész a Malom utcai iskolában. Csak vasárnapi istentiszteletre használják. Fotó: Tésik Attila
Bérletbe adta a hódmezővásárhelyi önkormányzat a református egyháznak a Malom utcai egykori iskolaépületet. A közgyűlés döntése az egyház kérésére született meg.

– Gyakorlatilag már az elődöm, Dányi József esperes idején visszakaptuk az egykori iskolaépületünket az államtól, ami azonban csak azt jelentette, hogy a földhivatalban széljegyzet került az ingatlan tulajdoni lapjára. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat nem rendelkezhetett már az épület tulajdonjogával. Az egyház meg még azért nem rendelkezhet, mert amíg az állam nem kártalanítja a várost, addig az nem adhatja át a tulajdonjogot – tárta fel a csöppet sem egyszerű helyzetet Bán Csaba, az ótemplomi gyülekezet lelkésze.

Hozzátette, vasárnaponként istentiszteleti célokra eddig is használták az épületet, így tudják, hogy beázik a teteje, ez a helyzet pedig sürgős beavatkozást igényel.

– Érthető módon a város nem akar befektetni az épületbe, mi pedig addig nem tudunk, míg az nem a miénk ténylegesen, ezért kértük, hogy adja át nekünk bérleti díj fejében a végső megoldásig. Úgy gondoltuk ugyanis – tette hozzá Bán Csaba –, hogy most még kisebb összegből rendbe lehet hozni a tetőt, mint esetleg akkor, amikor visszakapjuk.

A közgyűlés vita nélkül szavazta meg az egyház kérését, hiszen a Malom utcai épületben hosszú évek óta nem folyik oktatás. Itt működik viszont majd április 9-én is az egyik szavazókör.

Az épület bérbeadásával az egyház és az önkormányzat megtalálta a mindkét fél számára optimális megoldást.

A bérleti díjról Ambrus Norbert, a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjának vezetője elmondta, hogy az egyház az épületen végzett felújítási munkákat „lelakja", így a tető kijavítása fedezi az idei bérleti díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chips helyett almaszirom

Kukoricás, töltött vagy zöldséges zsömlét, müzli szeletet, almaszirmot, mandarint és százszázalékos… Tovább olvasom