Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Kiemelt Volán-járatok, pótdíjjal

Csongrád megye - Különböző autóbusz-járatokon 150 forintos pótdíjat vagy autópályadíjat (én annak véltem) kell fizetni a jegy árán felül.
Ezzel már nagyon sokan találkoztak, és nem tudták mire vélni – mondta olvasónk. Megkérdeztük a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt.-t az extra költségről.

Egy 2012-es törvény országos, regionális, elővárosi (helyközi) és városi kategóriába sorolja a személyszállítással foglalkozó közszolgáltatást, a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokat. Bizonyos országos, távolsági járatokat a feláras, emelt szintű „részbe" csoportosított, ezeket az utasok a megvásárolt menetjegyen felül további, úgynevezett kiegészítő jeggyel vehetnek igénybe. Ennek ára övezetenként változik, 100 kilométerig – egymegállónyi utazáskor is! – 150 forint, míg a legmagasabb tarifa, 500 kilométertől, 735 forint. Ezt a bérlettel utazóknak, a hadirokkantaknak és orvosilag indokolt kísérőjüknek, a hadiözvegyeknek és a 3 év alatti gyerekeknek nem kell megváltani.

Csongrád megyén belül – vagyis nem távolsági járatokon – több olyan busz közlekedik, amelynek a vezetőtől a menetirány szerint jobbra lévő két ülését „szolgálati ülőhely" táblával látják el, ott a pilóta holmija található. Pedig a szolgálati ülőhely a volán mögött van, vagy nem? Akadnak olyan sofőrök, akik megengedik, hogy az utas oda üljön, de olyan is, aki megkér, hátrébb foglaljunk helyet. Ez rendben van így? – kérdezte olvasónk.

A DAKK válasza szerint akadnak olyan országos, távolsági járatok (például: Szeged–Miskolc), amelynek közlekedtetéséhez két buszvezető kell, hogy a pihenőidőket betarthassák. Amíg egyikük vezet, a másik a fenntartható egy ülőhelyen regenerálódhat, de más esetben, regionális vagy helyközi járatokon a pilóták nem foglalhatnak le maguknak „szolgálati" ülőhelyet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gondos gazda felnevelte a kisbárányt

Mindszent - A látszat néha csal – tartja a mondás. A néhány hónapos bárányt nem gondozta… Tovább olvasom