Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Kígyót kapott Zsombika

Mindszent - Kígyót szeretett volna magának ajándékba a mindszenti Szőke Zsombor. A 9 éves kisfiúnak édesapja és édesanyja azt ígérte, ha az első osztály végén kitűnő lesz a bizonyítványa, megkapja. A szülők állták a szavukat.
Egy majd 150 centiméteres, Észak-Amerikában élő gabonasikló gazdája a 9 esztendős mindszenti Szőke Zsombor. A kisfiú nagyon szereti a természetkönyveket és -filmeket, kedvencei a kígyók.

– Azért tetszenek, mert szerintem csodálatos állatok. Szerettem volna egyet, a szüleim megígérték, hogy vesznek nekem, ha első végén kitűnő lesz a bizonyítványom.

Zsombi a kitűzött cél reményében tanult, szorgoskodott az iskolában, így a kívánt bizit produkálta. Szülei pedig állták a szavukat. Zsombor tavaly karácsonykor egy hatalmas csomagot talált a fenyőfa alatt. Azt mondta, először azt hitte, hogy ez valami „vacak" ajándékot rejt. Ám amikor kibontotta, azt olvashatta: teljesül óhaja. Igaz, várnia kellett január elejéig.

– Anyukám egyezett bele utoljára, hogy kígyó kerüljön a házhoz, ő is csak azért vonakodott, nehogy az akkor még picike kistestvérem megijedjen tőle.

Zsombi a kígyójával, Majával. A szerző felvétele
Zsombi a kígyójával, Majával.
A szerző felvétele

A kígyó, amely Zsombitól a Maja nevet kapta, hosszabb, mint amilyen magas a kis gazdája. A gyerekszobában lévő terráriumban tartják, gyakorlatilag mindig szem előtt van. Napközben általában összetekeredve alszik. Kedvenc helye a terrárium földszinti köve alatti odú, de szeret felmászni az egyik növény ágán az „emeletre" is. Ügyesen kapaszkodik, mint megtudtam, azért, mert hazájában a madártojásokat is kedveli. Hogy az ágakról le ne essék, a farkával kapaszkodik. Zsombi lelkesen meséli, hogy ő ad neki ivó- és fürdővizet, valamint eleséget is: hetente egy élő egeret. A kígyó már annyira ismeri, hogy ha meglátja, feléje tekergőzik, míg az idegenektől elhúzódik. Látszik is, hogy gazdáját szereti, Zsombi olyan ügyességgel veszi a kezébe, majd a nyakába, hogy azt már nézni is öröm – mármint annak, aki szereti a kígyókat. Maja még sálként lazán a nyaka köré is tekeredik, s onnét nyújtogatja villás nyelvét.

– Mi tenyésztjük az irodában az egereket, míg a pincében a patkányokat, azaz önellátók vagyunk, sőt az egerek már túl is szaporodtak – tudtuk meg Szőke Róberttől, Zsombi apukájától.

Majával az iskolában

A kisfiú már az iskolába is elvitte Maját, s környezetismeret órán előadást is tartott róla – az osztálytársai nagy örömére. A kígyókkal kapcsolatos ismereteit is folyamatosan bővíti, nemcsak édesapja mesél neki róluk, de az interneten is búvárkodik utánuk, és a kígyók életéről szóló DVD-jét is kedvvel nézegeti.

Olvasóink írták

 • 17. Nátrix73 2011. április 02. 13:30
  „16. dowan 2011.04.02. 12:52

  No comment ....

  Ezt leírni kommentárként némiképp önellentmondás, nem? :)”
 • 16. dowan 2011. április 02. 12:52
  „No comment ....”
 • 15. Nátrix73 2011. március 29. 19:33
  „10. booo 2011.03.29. 04:32

  Szerintem semmi baj nincs abból ha egy kisgyerek egy szép, ártalmatlan kígyót kap ajándékba. Sokkal jobb dolog mint a számítógép, PS, DVD vagy élőlények közül a nagy sláger vadászgörény. Ha Nekik jó niért lenne rossz másnak? Irígységből?
  Mennyiért adnak egy ilyen jószágot?

  Teljesen egyetértek. A kérdésedre a válasz pedig: egy 30-40 cm-es, vad színű (amilyen a képen is látható) kölyök kb 3000-4000 Ft, a spéci színváltozatok jóval drágábbak. A terrárium viszont húzósabb, az tízezrekbe kerül, bár sokat spórolhatsz, ha külön méretre vágatva megveszed az üveglapokat és magadnak összeragasztod üvegező szilikonnal (FBS). Mindenesetre ha tényleg akarsz egyet (vagy bármilyen más állatot), előtte alaposan olvass utána a tartási követelményeknek, a neten sok infó van róla.

  És mindettől függetlenül csak egy apró megjegyzés: nem muszáj élő egérrel etetni őket, megeszik az előre leölteket is, csak már régebbi, bomló dögöt nem szabad adni nekik.”
 • 14. Nátrix73 2011. március 29. 19:26
  „1. Nórikám 2011.03.28. 10:30

  Egy tengerimalac kb 50-szer veszélyesebb egy gabonasiklónál (már persze ha lenne a veszélyességnek mértékegysége). :)

  6. abri47 2011.03.28. 15:44

  Hát a kígyó az nagyon kell a háztartásba. Én a kutyákat jobban szeretem, de még azt se tartok mert nem tudom megoldani a rendszeres gondviselését.

  Abri47! Egyfelől dicséretes az állattartáshoz való felelős hozzáállásod (sajnos sokakról ez nem mondható el), ugyanakkor nem árt tudni, hogy egy ilyen siklót elég hetente egyszer megetetni, nyugodtan el lehet tőle utazni akár hetekre is, mivel több hónapnyi koplalástól se lesz semmi baja (néha maguktól is beszüntetik az evést akár hónapokra is). A vízfogyasztásuk szintén minimális, mivel nem izzadnak, így nagyon kevés vizet vesztenek az idő múlásával. Elfoglalt emberkéknek és társasházban lakóknak ez az ideális háziállat.

  9. clarification 2011.03.28. 19:17

  Biztos hogy a kígyónak jó a terrárium fogsága, és a fogdosás? Nem lehetett volna esetleg lebeszélni a gyereket, és helyettesíteni a kígyót? Ha minden kisgyerek kívánságát teljesítenénk .........

  Az állatoknak nincs olyan elvont fogalmuk a szabadságról, mint nekünk. Egy ilyen kígyó a természetben is azzal tölti az idejét, hogy néha elmegy vadászni, megeszik egy egeret, aztán napokig elbújva pihen. Évente egyszer, a párzási időszakban meg eljár csajozni/pasizni, amit egyébként fogságban is meg lehet oldani. Emellett egy kézhez szokott kígyó éppúgy szereti a simogatást, mint egy kutya vagy egy macska, ha nem így lenne, menekülni próbálna vagy harapna.”
 • 13. Pepejeans 2011. március 29. 15:44
  „grobar1 szerinted nem? Vagy mi a problémád?”
 • 12. KungfuPanda 2011. március 29. 10:05
  „Ismerem a családot. Van a kígyón kívül még 4 kutyájuk és egy kaméleonjuk is. A család rendszeresen együtt sétáltatja a kutyákat. A fiúk sportolnak és nagyon tisztelettudóak. Ha a gyerek vágya a kígyó volt, miért ne engedték volna meg neki? Én inkább normális 3 gyermekes családok életéről akarok olvasni mint Hevesi Tamásról és a volt polgármester Zsótér Pista "hagyatékáról".”
 • 11. grobar01 2011. március 29. 07:32
  „Az igazságot író hozzászólások?”
 • 10. booo 2011. március 29. 04:32
  „Szerintem semmi baj nincs abból ha egy kisgyerek egy szép, ártalmatlan kígyót kap ajándékba. Sokkal jobb dolog mint a számítógép, PS, DVD vagy élőlények közül a nagy sláger vadászgörény. Ha Nekik jó niért lenne rossz másnak? Irígységből?
  Mennyiért adnak egy ilyen jószágot?”
 • 9. clarification 2011. március 28. 19:17
  „Biztos hogy a kígyónak jó a terrárium fogsága, és a fogdosás? Nem lehetett volna esetleg lebeszélni a gyereket, és helyettesíteni a kígyót? Ha minden kisgyerek kívánságát teljesítenénk .........”
 • 8. Pepejeans 2011. március 28. 17:54
  „Falcao köszi!”
 • 7. bélás 2011. március 28. 15:54
  „normális család, és valószínű hogy a kis srác se olyan aki kiszadizza a macskákat kutyákat.
  gratula”
 • 6. abri47 2011. március 28. 15:44
  „Hát a kígyó az nagyon kell a háztartásba. Én a kutyákat jobban szeretem, de még azt se tartok mert nem tudom megoldani a rendszeres gondviselését.”
 • 5. Falcao 2011. március 28. 15:10
  „Támogatom.Nem a kígyótartást hanem Pepejeans ötletét.”
 • 4. Pepejeans 2011. március 28. 12:34
  „Ez egy örömteli hír, bár én Mindszenttel kapcsolatban szívesebben olvasnék arról,hogy Hevesi milyen alapon nyilatkozza,hogy a csatornapénzzel minden rendben van. Erről is jó lenne egy cikk, vagy a DM nem meri megírni, mert jönnének az igazságot író hozzászólók?”
 • 3. Anakonda 2011. március 28. 12:15
  „én egy 9 éves kisfiút kérek a szülinapomra”
 • 2. NemBéla 2011. március 28. 12:01
  „1: A gabonasikló kb annyira veszélyes, mint az itthoni siklófajok. Méregfoga nincs, a termete pedig nem akkora, hogy meg tudna akár 1 csecsemőt is fojtani. A rekordméret valami 2 méter körül van, ha jól emlékszem, és egy mosógép gégecsőnél nem sokkal vastagabb.
  Annyira suta jószág, hogy ha nem éhes és nem öli le az egeret, akkor félő hogy az megrágja a kígyó farkát.
  Elég régóta tartják terráriumban, sokadik generációs jószágok, különböző színváltozatokat tenyésztettek ki belőle.
  Amit a srác kapott az a vad színváltozat.”
 • 1. Nórikám 2011. március 28. 10:30
  „Nem ismerem a kígyókat,remélhetőleg nem okoz majd semmiféle kellemetlenséget sem a családnak, sem a szomszédoknak. Szerintem egy 9 éves kisfiúnak nem biztos, hogy ilyen ajándék kellene,bármennyire is szereti a kigyókat. Rengeteg baleset történt már, ott is ahol felnőtt ember foglalkozott vele. Reméljük, itt nem történik semmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a vásárhelyi ékszerbolt kirablója

Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a vásárhelyi férfinak, aki a gyanú szerint egy fegyvernek látszó tárggyal akart kirabolni egy ékszerboltot. Tovább olvasom