Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Kihúzták Zsótér alól a széket

Mindszent - Megszüntette Zsótér István polgármesteri tisztségét tegnap Mindszenten a képviselő-testület. Összeférhetetlenségre hivatkoznak. Ha ezt a döntést a megyei bíróság is jóváhagyja, időközi választásokat kell tartani a városban.
Utoljára 1999-ben történt ilyen a megyében: akkor Hódmezővásárhely közgyűlése mentette fel a munkavégzés alól Rapcsák András polgármestert. Ő egy évvel később megnyerte az időközi választást.

A mindszenti képviselő-testület tegnap délelőtt rendkívüli ülésen tárgyalta Zsótér István polgármester összeférhetetlenségi ügyét. Azt kifogásolták, hogy a város első embere Polgármesteri hírlevél címen időszakos ingyenes kiadványt jelentet meg. Ez szerintük lapkiadás, ami a hatályos törvények szerint összeegyeztethetetlen a városvezetői tevékenységgel.

Zsótér István polgármester tegnap egy más ügyben jogerősen pert nyert a testülettel szemben. Most is bírósághoz fordul. Fotó: Tésik Attila

A korábban életrehívott bizottság megvizsgálta a tényeket, és a testület elé terjesztette jelentését, javaslatát. Zsótér István nem jelent meg előttük, és írásban sem válaszolt a kérdéseikre. A bizottsági ülés utáni tegnap rendkívüli ülésen tizenegy képviselő vett részt – hárman hivatalos elfoglaltság miatt kimentették magukat –, és a megjelentek nyolc igennel, két nem ellenében megállapították az összeférhetetlenséget. Zsótér érintettség miatt nem szavazott.

– Az önkormányzati és a sajtótörvény idevágó, hatályos bekezdései szerint a Polgármesteri hírlevél időszaki lapnak, újságnak minősül, és kiadása összeegyeztethetetlen a polgármesteri funkcióval – mondta Hevesi István a mindszenti képviselők szóvivője. – Zsótér Istvánnak ezt jeleznie kellett volna a képviselő-testületnek, és abba kellett volna hagynia ezt a tevékenységet. Nem tette, ezért állapítottuk meg az összeférhetetlenséget, ezért döntöttünk a tisztség megszüntetése mellett. A szabad véleménynyilvánítás jogát nem vonjuk kétségbe, de Zsótér Istvánnak erre a Délvilágban és a Mindszenti hírekben is kínálkozott lehetősége.

Az 1994. évi 64-es törvény úgy rendelkezik, hogy a polgármester tisztsége megszűnik az összeférhetetlenség kimondásával. A képviselő-testület dönthet így. Zsótér viszont a kézhezvételtől számított nyolc napon belül felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Csongrád Megyei Bírósághoz. A taláros testület harminc napon belül köteles dönteni, és ha helybenhagyja a mindszenti határozatot, időközi választásokat kell tartani a városban. Ellenkező esetben Zsótér Istvánt visszahelyezik polgármesteri székébe. A megyei bíróság döntésével szemben már nincs mód fellebbezésre, jogorvoslatra.

Zsótér István (középen) és Hevesi István (jobbról). A párbaj valószínűleg a megyei bíróságon folytatódik. Fotó: Tésik Attila

– Természetesen bírósághoz fordulok – felelte lapunknak Zsótér István polgármester. – A hírlevélben a választóimat tájékoztattam, ez nemcsak jogom, de kötelességem is. A helyi médiában erre nem volt lehetőségem. Azt furcsállom, hogy ezzel támadtak, hiszen január elején ők is kiadtak egy ilyen tájékoztató kiadványt. Ha nekem tilos, akkor nekik nem? Én egyébként amellett voltam, oszlassa fel magát a képviselő-testület, és mondják meg a választók, ki milyen munkát végzett az elmúlt egy évben. A reggeli döntés nem lepett meg, hiszen ez a harmincadik olyan határozatuk, amely a személyemmel foglalkozik. Az egyik ilyen ügy épp ma fejeződött be a megyei bíróságon: a jogerős döntés szerint igenis jár nekem a polgármesteri költségtérítés.

Vásárhelyi példa

A mindszenti ügyhöz hasonló eddig egyszer fordult elő Csongrád megyében. Vásárhely korábbi polgármesterét, Rapcsák Andrást 1999. március 4-én mentette fel a közgyűlés a munkavégzés alól. Később a Csongrád Megyei Bíróság megszüntette a polgármester státusát, azonban a 2000. december 3-án megtartott időközi választásokon őrá voksolt a vásárhelyiek többsége: 12 ezer 104 szavazattal ismét ő lett a város első embere.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. ziza 2008. február 02. 09:40
  „Igaza van "olasz"-nak.Mintahogy a 47. hozzászólásomban is feltettem a kérdést: miért nincs hozzászólása más képviselőknek? Szerintem, ha tisztességesen hozzászólnak, tisztességesen fogják Önöket meghallgatni. Nem nagyon értem mi az, hogy 3 képviselő nem ment el szavazni elfoglaltsága miatt (mi lehet fontosabb abban a pillanatban, mint a köz megbizatása és Mindszent sorsa) Azért választottuk Önöket, hogy igen is mellszélességgel vállalva a következményeket szavazzanak. Ne csak olyankor amikor "piszlicsáré" ügyekben kell dönteni. Úgy legyen találatom, mint ahogy kitaláltam a neveit azon képviselőknek, akik nem merték a szavazást felvállalni. Nem volt szép dolog!”
 • 51. olasz 2008. január 23. 22:03
  „Képviselő Hőlgyek,Urak!Azt,hogy úgy mintAntal képviselő úr megszólalt,-türelmét vesztve,zsigerből már - már gyülölködve, - Önök nem ,meg értem.Viszont,a helyzet megkövetelné,hogy Önök is megszólaljanak.Minél később teszik annál hiteltelenebbé válnak.Nem lehet,hogy nincs véleményük, amit el kellene mondaniuk a köznek.Hallgatásukkal lenézik, nem becsülik a népet.Mondják el, védjék ha kell véleményüket.Kérjenek elnézést ha kell.Bagitáné,Dr.Gyenes,Abdul , Kecskeméti és még egy páran,olyan nehéz lenne a térdre kényszerített testhelyzetből emelt fővel fel állni? Tisztázni mindent,menni annak akinek menni kell.Gondolják meg és döntsenek a köz érdekében.”
 • 50. exmindszenti 2008. január 22. 15:20
  „na akkor egy kis kiegészítő:
  elsősorban időmérlegre céloztam a tudomány kontra foci esetével.
  feltételezem ugyanis hogy az egyetemen szerzett tudás szélesebb ismereteket ad (pláne nappalin) mint egy főiskolai(pláne levelező). több szeminárium, gyakorlat, nagyobb tudásanyag. egyetemi éveim alatt számszerűen több oldalt kellet benyalnom mint a fősulis társaimnak(ök többet is fociztak).
  problémám a dologgal: azok törnek pálcát akik azért kevesebbet foglalkoztak a szellemük pallérozásával.”
 • 49. megmondoember 2008. január 22. 14:57
  „Figyelem a vitát,nagyon érdekes. Meglehetősen érdekes,hogy folyvást 2-3 ember neve merül fel az ügy kapcsán,és már korábban is. Csak a rend kedvéért jegyzem meg,hogy a Polgármester Úr,és Antal képviselő Úr nem egy korosztály,ám Zsótér is futballozott,igaz már nem most. Ezen felül István a futball,és a munka mellett végezte el az Államigazgatási Főiskolát ami azért nem gyenge,valljuk meg.”
 • 48. exmindszenti 2008. január 22. 14:22
  „Nem védeni szeretném Dr Zsótért, de mig Ő az iskolai évei alatt a könyvek fölött görnyedt (jogelmélet, államigazgatás, politikaelmélet stb.) addig az önkormányzati testület tagjainak jelentős része ugyanezen idejében focipályán gyakorolt, ami nem feltétlenül a szellemet palérozza. melyik tudásra van inkább szükség egy település vezetéséhez??
  (hozzátenném Dr Zsótért sem tartom alkalmasnak e posztra, de inkább egy jogot tanult embert mint egy focistát látok szívesen a polgármesteri székben)
  exmindszenti”
 • 47. ziza 2008. január 22. 11:16
  „Úgy tünik, hogy nem is Hevesi úr a szóvivő, hanem Antal István. Kérdezem: a többi képviselőnek nincs hozzászólása a felvetett dolgokhoz?, vagy az "agyonhallgatjuk" dolog jobb. Persze ez is lehet álláspont. A lakosságot nem csak akkor kell fórumokon meghallgatni, amikor ki akarunk valamit csalni tőle és aztán melldöngetve ország-világgal közölni MEGCSINÁLTUK!
  Dehát a mindszentiek sem buták, talán mégiscsak idejében felébredtek és kezükbe veszik a sorsukat. Kiváncsi lennék a sok sárdobálás előtt és után, van-e véleménye más képviselőnek is a leírtakkal kapcsolatban.”
 • 46. settembrini úr 2008. január 22. 10:24
  „Hát igen!
  Antal úr nem megoldja a problémát , nem válaszol hanem elmegy. nem küzd!, focista volt ott megtanúlhatta volna. és Ő az önkormányzati testület azon tagja aki polgármesteri feladatokra lett jelölve.
  ráadásul olvasás értési problémái is vannak. nem arra válszolt amit kérdeztem.
  pedig példa értékűnek tartottam Tőlle hogy legalább itt próbálkozik.
  Őszintén sajnálom hogy megfutamodott.
  Tisztelettel Settembrini úr.”
 • 45. bumeráng 2008. január 21. 17:51
  „8-10 képviselőnek nincs joga sem felhatalmazása arra ,hogy a Polgármesterünket elküldjék!Úgymond kihúzzák a széket alóla!Joga csak a város lakosságának lenne , akik ,Őt többséggel megválasztották! FELHATALMAZÁST ÉS JOGOT erre C S A K a választói,az-az csak a város lakossága adhat !! V olna egy ötletem: Győzzék meg a Polgármestert lépjen be a FIDESZBE !”
 • 44. Raven 2008. január 21. 07:37
  „Tisztelt Antal úr.


  Nem üzött vadként kelene elhagyni a terepet é nem megsértődve ha nem fényezik magukat közlöm Zsótér úrat se fényezük igaz saját nevemben beszélek csak kérdezünk, ez ha sértő akkor gondvan. Tudja Antal úr a retorika a párbeszédet úgy tanítja kell hozá 2 ember mert máskép monológnak hívják és a politika a monológot diktatúrának ismeri el. Tehát itt párbeszéd zajlana,vagyis csak szeretnénk, hogy az legyen. És tudja ez is egy vélemény, mint a dicsére is az, igaz az most nem nagyon hangzik el.:) Én személy szerint várom érdekes és tartalmas hozzá szólásást illetve írását.”
 • 43. Antal István 2008. január 20. 21:35
  „Tisztelt S Úr!

  Fogalmam sincs. Ezt kérdezze meg Zsótértól.

  Személy szerint engem biztos feljelentett, amiért most - I. fokon - neki kell minden költséget fizetni. A bíróság nekem adott igazat amiért azt mondtam, hogy Zsótér hazudott a gázközmű vagyonnal kapcsolatosan. Nekem lett igazam - I. fokon.

  Ha nem haragszanak meg, a továbbiakban nem zavarnám ezt a nagyon zárt körű fórumot, komolyan mondom érdekes volt....

  Minden jót Önöknek!”
 • 42. Settembrini úr. 2008. január 20. 21:10
  „Tisztelt mindszenti önkormányzati testület!

  Kérem önöket nézzenek szét a nagyvilágban! nem a saját, hanem a választóik érdekében!
  Segítek önöknek, még csak fel sem kell álniuk a saját/szolgálati pc/laptop elöl:

  http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=61530#c
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=194546

  A törökbálinti "kolegáik" nem féltek megméretni magukat, s -ha jól tudom- Dr. Zsótér István sem fél. (mellékesen a fideszes polgármester jelölt nyert)

  Megragadnám az alkalmat és egy kérdést intéznék itt Antal István képviselő úrhoz:


  Dr. Zsótér István az elmúlt ciklusának 4 évében összesen kevesebb feljelentést tett mint a jelenlegi másfél évesben. Mi ennek az oka Ön szerint?

  Válaszát várom:
  Settembrini úr.”
 • 41. Antal István 2008. január 20. 20:35
  „Úgy látszik VICCES már járt nálam!

  Lebuktam!”
 • 40. vicces 2008. január 20. 18:25
  „Látom Antal István nagyon aktív levelezgető itt lentebb!
  Sokkal aktívabb, mint homok ügyben, pedig iwiw képei tanulsága szerint különösen vonzódik a meleg homokhoz!
  Kereste már valaki nála a lopott tiszapartot? Pedig lehet, hogy azon quadozik a nagyszobában jegyző barátjával meg unokatesójával versengve... :-)”
 • 39. Borzoló 2008. január 19. 17:02
  „antalpistaúr politikushoz méltóan érdemben reagált!
  lesz még ebből a fijjúból valaki! gratulálok...”
 • 38. Antal István 2008. január 19. 14:43
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Örülök, hogy hozászólásaimmal megismertük egymás álláspontját.

  További kellemes hétvégét kívánok önöknek!”
 • 37. KRISZTI C.K Ö 2008. január 19. 11:30
  „mindszetinek! ez a baj veletek úgymond többségi tásadalommal ELÖBB ELITÉLIK A ROMASÁGOT, HOGY SEGÉLYEKBÖL ÉLNEK. PEDIG CSAK SZÉTKÉNE NÉZNI A NAGY VILÁGBA HOGY MINDEN HONNAN A ROMÁKAT LÖKIK KI A MUNKAHELYERÖL RÁKÉNYSZERÖLNEK SEGÉLYT KÉRNI.A MÁSIK MEG AZ HOGY NAGYON SOK MAGYAR IS KÉRI A SEGÉLYT.MINDEZEK FELETT SZEMLÉLET VÁLTÁS KÉNE "A TÖBBSÉGI TÁRSADALOM RÉSZÉRÖL"!!!!!!!!!!”
 • 36. Borzoló 2008. január 19. 09:58
  „Tisztelt Mindszentiek és nem tisztelt politikus "urak"!
  Egyszerűen nevetséges az, hogy mit lehet tenni ebben az országban, abban a faluban!
  Önöknek olyan képviselőtestületük van, amilyet megérdemelnek, mert azt választották!
  Gratulálok a szétcseszett tiszapartjukhoz, biztos sok pénzt hoz majd az idegenforgalom (hehehe-katasztrófaturizmusból...)
  antal úr! hmvhely fejlődését majd akkor kéne értékelni, ha a hosszútávú német hiteleket visszafizette, amitől jelzálog van még a parkőr gatyáján is! Vagy akkor már sehol sem lesznek a fityiszisták a helyi politikai palettán? Azt is nyögjék majd mások, mint a szécsényiterves urambátyámosztogatástól a komcsilenyúlásig a sok mocskos politikuspraktika eredményét?...
  a nemecsekeffektus meg nem helyesírási hiba :-)”
 • 35. megmondoember 2008. január 19. 07:47
  „Csendben kérdezem:vajon hogyan teremti elő a város az esetleges helyhatósági választás kölségeit? Ebből következik egy másik kérdés:nagy általánosságban egy párton kívüli jelöltnek miből lesz majd pénze,hogy kampányoljon,hogy elhitesse,Ő az az ember,akire mindenki várt (erre ugye lehetősége volt 2006-ban is,de nem tette meg,hogy a köz javára fordítja a tudását). Harmadrészt:mi változott az előző ciklushoz képest? (ezt az érintettek maguknak kell,hogy megválaszolják. Nem föltétlen itt,hanem borotválkozás,fogmosás közben otthon,amikor senki nem hallja,nem látja a reakciókat. Ha ezt képesek megtenni, (szembenézni önmagukkal) akkor nincs szükség hangzatos szólamokra,sajtótájékoztatóra,mert véletlenül jól fognak menni a dolgok. Ugye nem nagy kérés?”
 • 34. BUMERÁNG 2008. január 18. 21:57
  „Tisztelt Jegyző Úr,alpolgármester Úr,Kéviselőtestület! Mielőtt még feloszlatnák magukat/mert a lelkiismeretük ezt diktálhatná/ fogjanak ásót,lapátot, talicskát,és saját kezükkel tegyék rendbe a strandot! Hozzák rendbe amit tönkretettek! Nemcsak úgy noszaneki megfutamodunk!”
 • 33. Raven 2008. január 18. 20:11
  „Kedves Rudi

  Igen megfijuk érni, hogy a Mindszentiek összefognak. Ugyan is már folyika az aláírás gyűjtés a tisztelt testület ellen.
  Tisztel pitmanus hm fejétől bűzlene a hal? lehet de szerintünk ez a hal akkor is büdös volt még amikor a fejjel nem volt baj. Ugyanis a tzestület legelső döntése a fizetésükl volt amiért cserébe több tucat a polgár mester eltávolítását és annak esetleges munkája ellehetetlenítése volt.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyelmet kaptak a vásárhelyi vörös csillagok

Hódmezővásárhely - Túlélték a rendszerváltás szoboreltávolító, vöröscsillag-leszerelő rohamát a vásárhelyi Z-bérházakon lévő ötágú csillagok. Tovább olvasom