Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Kilenc gyermekkel – áram nélkül Vásárhelyen

Kikapcsolták az áramot a vásárhelyi Burai Magdolnáéknál, és 245 ezer forintnyi „csekkcsomagot" kapott a Démász Zrt.-től a 9 gyermekes család. Fizetni viszont nem tudnak, mivel tizenegyen havi 180 ezer forintból élnek. Az édesanya szerint nincs díjhátralékuk. A szolgáltatótól azonban megtudtuk: 2006 májusa óta halmozódnak a család kifizetetlen számlái.

A vásárhelyi Dobó Katalin utca egyik 51 négyzetméteres szociális bérlakásában április 12-e óta esténként gyertyával világítanak. A kilencgyermekes családban a fürdés is gondot okoz, hiszen áram nélkül nem ad meleg vizet a bojler.

– Hat éve költöztünk ide, kezdetek óta furcsálltuk azt, míg a szomszédaink havi 5-10 ezer forintos villanyszámlát kaptak, mi 20-40 ezrest, de jött már 76 ezer forintos is – panaszolta az édesanya, Burai Magdolna.

Az asszony elmondása szerint annak ellenére, hogy tizenegyen havi 180 ezerből élnek, rendszeresen fizetik a számlákat, nincs elmaradásuk. Másfél esztendővel ezelőtt jelezték a szerintük aránytalanul magas díjat a szolgáltatónál. A Démász szakemberei kicserélték a villanyórát, s a régit elvitték bevizsgáltatni. Ezt követően sem csökkent jelentősen a fizetnivalójuk Buraiéknak.

– Nemrég érkezett egy számlaköteg a Démásztól, összesen 245 ezer forintról. Fogalmam sincs, miből tudjuk ezt kifizetni. Mivel a férjem rokkantnyugdíjas, és sok a gyermek, támogatásért folyamodtunk az önkormányzathoz, de elutasítottak minket azzal, hogy tavaly már kaptunk – kesergett az asszony.

Burai Magdolna úgy véli, a szolgáltató kihasználja, hogy nem tudnak írni és olvasni, így velük mindent megtehetnek. Mivel április óta nincs náluk áram, a szomszéd lakásból egy dróton keresztül működtették a hűtőt, hogy legalább az étel ne romoljon meg. Egy „jóakarójuk" azonban feljelentette őket, ezért a szolgáltató emberei megszüntették a szabálytalanságot.

A Démász Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint az említett családnak 2006 májusa óta vannak kifizetetlen számlái. Folyamatosan küldtek nekik 16-17 ezer forintos részszámlákat, valamint tavaly júniusban és októberben kaptak leolvasás alapján áramszámlát.

A cég az ügyfelet a mérőnél lekapcsolta a szolgáltatásról, s ekkor készült egy végszámla, mely csak pár ezer forinttal haladta meg a megállapított részszámlákat. A Démász szerint egyébként ezek megfeleltek a fogyasztási szokásoknak, csak nem fizették be őket.

A magas számlát a szabálytalan vételezés miatt küldték ki a Dobó Katalin utcába, mivel kikapcsolás után az engedélyük nélkül vételeztek Buraiék továbbra is áramot. Tehát nem a fogyasztás miatt lett ilyen nagy az összeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi sárgulás

Délelőtt ballagtak, délután pedig hagyományos sárgulási ünnepségüket tartották a Szegedi… Tovább olvasom