Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Kilenc osztállyal kevesebb

A következő tanévben nem tervez intézménybezárást vagy -összevonást a vásárhelyi önkormányzat annak ellenére, hogy az elmúlt két év alatt közel ötszázzal csökkent az általános iskolások száma. Idén kilenc osztállyal indult kevesebb, mint tavaly, a népességi adatok szerint ez a folyamat tovább gyűrűzik.
Matekot tanulnak az elsősök. A szakértők már rég kiszámolták: a kicsik száma aggasztóan csökken. Fotó: Tésik Attila
Megdöbbentő adatról számoltunk be egy évvel ezelőtt a tanévkezdés kapcsán: 2003-hoz képest nyolc általános iskolai osztállyal kevesebbet indítottak Vásárhelyen. Idén a helyzet még rosszabb lett, további kilenccel csökkent az osztályok száma. Sokat elárul az alapfokú iskolák összes tanulójának létszáma is: míg 2003-ban 4226-an, addig idén csupán 3795-en iratkoztak be. A helyzet a közeljövőben nem is fog javulni, ebben az évben először az elsősök nem voltak 400-an.

A helyi demográfiai adatok nagyon hasonlítanak az országos tendenciára: Vásárhely népessége folyamatosan fogy. Tóthné Kecskeméti Katalint, az önkormányzat oktatási bizottságának vezetőjét arról kérdeztük, milyen következményei lesznek ennek a folyamatnak. Kijelentette, a város a következő tanévben nem tervezi, hogy megszüntet vagy összevon iskolákat. Átfogó vizsgálatra van viszont szükség ahhoz, hogy a megfelelő lépéseket megtehessék.

Az már most biztosnak látszik, hogy évente egy első osztállyal kevesebb indul. A beiskolázási körzeteket felül kell vizsgálni, s a fenntartó felelőssége, hány első osztály indítására ad engedélyt, tette hozzá a bizottság elnöke. Mások mellett éppen abban az intézményben, amelyet Tóthné vezet, azaz a Tarjáni Általános Iskolában is engedélyt kértek a minimális osztálylétszámtól való eltérésre, 48 helyett ugyanis csak 44 elsős kezdte meg két csoportban a tanévet.

A tarjáni iskolában is kevesebb az elsős, mint kellene. Fotó: Tésik Attila
Nagy Judit, a polgármesteri hivatal oktatási, ifjúsági és sport csoportjának vezetője elmondta: elsődleges céljuk az, hogy minden városrészben megtartsák az oktatási intézményeket. Amíg azonban a finanszírozás normatív, komoly kérdés, hogyan lehet minden óvodát és iskolát működtetni. Az már most látszik, hogy a következő hat évben újabb ötszázzal kevesebb általános iskolás lesz Vásárhelyen, s két év múlva ez a folyamat eléri a középfokú intézményeket. Ebben a helyzetben az iskolák szerkezeti átalakítása, a munkaerőpiachoz való alkalmazkodása nagy kihívás.

Akadnak egyébként olyan városrészek, s érdekes módon ide tartozik a már említett Tarján, Tabán és Újváros is, ahová nagyon sok fiatal költözik, s az óvodai csoportok közel maximális létszámmal működnek. Ez néhány éven belül természetesen az iskolákban is megmutatja hatását. A Kertvárosban viszont – ahol jelenleg nincs probléma a csoport- és osztálylétszámokkal – öregedő a népesség, Tóthné Kecskeméti Katalin tájékoztatása szerint a három év alatti kisgyermekek száma itt kiugróan alacsony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanezer a téves riasztás

Legutóbb vasárnap vonultak ki nagy felhajtással a vásárhelyi tűzoltók – fölöslegesen. A… Tovább olvasom