Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kilenckilós sárgadinnye termett Herczegéknél

Jó meleg földben gyorsan és hatalmasra nőnek a sárgadinnyék. Herczeg Ferenc Vásárhely melletti birtokán a napokban egy kilenckilós példány is beérett. A gazda szerint semmi különleges praktikát sem vetett be – ennek ellenére nem ritka a földjén a hét-nyolc kilós dinnye sem.
Családi gazdaság. Herczeg Ferenc az ötszáz öles dinnyeföldön Fotó: Tésik Attila
– Valódi uralkodócsalád a miénk, amint azt a nevünk is bizonyítja, sokan csak úgy hívnak minket, hogy a „dinnyés Hercegék" – mondta nevetve tegnap kora délután Vásárhely határában, feketehalmi földjén Herczeg Ferenc. Az okleveles kertész végzettségű férfi 4,5 hektáros birtokán sokféle növényt termeszt. Ezek közül most a legbüszkébb a sárgadinnyékre, mert néhány példány elég nagyra nőtt.

A családfő kisebbik, királyi nevű fia, Róbert Károly és egy szem lánya, Andrea előttünk tette mérlegre az egyik óriást. A műszer pontosan kilenc kilót mutatott, ami sárgadinnyék esetében szinte rekordnak számít.

– Az egyetlen, aminek köszönhetem, hogy a fajtaneve alapján is óriás turkesztáninak mondott gyümölcs így megnőtt, az a „heves" föld. Ez annyit tesz, hogy ezen a területen a talaj hamarabb felmelegszik, s a hőt tartja is. Ez pedig kedvez a dinnyének – avatott be a titokba.

Az egész família kiveszi a részét a mezőgazdasági munkából. Az ötszáz ölön számos dinnyefajta terem.

A már említett óriáson kívül zentai is nő, de ezek alig 4-5 kilósak. A kereslet miatt holland dinnyével is foglalkozik, de ezek a rögbilabdára hasonlító gyümölcsök neki nem nagyon ízlenek. Tréfásan meg is jegyezte, hogy ezek leginkább kamiondobálásra alkalmasak. Ugyanis direkt azért fejlesztették ki őket ilyen vastag héjúra, hogy bírják a szállítást.

Hamarosan legidősebb gyermeke, Ferenc József is a családi birtokon kamatoztathatja tudását, ugyanis 18 esztendős fia kertészetet tanul Szentesen.

A gazda azt is elárulta, hogy nem csupán a dinnyéi kiválóak. Számos kertészeti versenyen ért már el szép eredményeket. Amire azonban a legbüszkébb, az az 1999-es szedésű gyümölcsből készített kajszipálinkája, mellyel a 2000-es gyulai pálinkafesztiválon első lett a negyvenfős mezőnyben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisajátíthatnak az Endreitelepen

A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal határozata alapján a vásárhelyi önkormányzat kisajátíthatja… Tovább olvasom