Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Kínában járt a Szivárvány SE

Hódmezővásárhely - Az értelmileg sérültekkel való törődés maximális odafigyelést, egész embert kíván. A vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Otthonban ilyen fiatalokkal és idősebbekkel foglalkoznak, és a Szivárvány SE-ben Szilágyi Lászlóné irányításával sportolhatnak is. A közelmúltban ért el fantasztikus sikereket Balogh Tibor a Sanghajban rendezett világjátékokon.
Balogh Tibor a Sanghajban rendezett világjátékokon – ahol 159 ország hétezer sportolója vett részt – nagyszerű sikereket ért el tollaslabdában, egyéniben és férfi párosban második lett, vegyes párosban a negyedik helyen végzett. Az értelmi sérült, nagyot halló 32 éves fiatalember szájról olvasva kommunikál. Tibornak – ahogy ő fogalmazott – a sport teszi teljessé az életét, már számos szép eredményt ért el, de a kínai a legkiemelkedőbb.

Ebben nagy szerepet játszott Szilágyi Lászlóné, a Szivárvány SE elnöke, a Szivárvány Szakosított Szociális Otthon testnevelője.

– Tibor már akkor nagyon boldog volt, amikor tartalékból előlépett a válogatott rendes tagjává, és biztossá vált az indulása a világjátékon – emlékezett Szilágyiné. – Négy hónapja volt a felkészülésre, és minden feladatot, amit előírtak, előírtunk zokszó nélkül megcsinált. Nagyon akarta a sikert, ennyire céltudatosan még soha sem dolgozott. Állíthatom, az érmek mögött rengeteg munka, tudás húzódik. Huszonhét évig általános iskolában tanítottam, két éve foglalkozom értelmileg sérült emberekkel. A sport rendkívül fontos nekik, atlétika, úszás, labdarúgás, kosárlabda, tollaslabda, tenisz, asztalitenisz és kerékpározás közül választhatnak a bent lakók, és még van a legsérültebbeknek az úgynevezett mozgásélmény, ahol már különböző mozgásutánzást, alagúton átbújást is értékelnek. Önmagukat, saját korlátjaikat is le kell győzniük, és ez a legnehezebb.

A Szivárvány SE szerény költségvetésből gazdálkodik, éppen ezért nagy segítség az önkormányzati mikrobusz, mellyel eljuthatnak a versenyekre: 2005-ben 24, tavaly 21, az idén eddig 17 megmérettetésen vettek részt a klub sportolói. A szociális otthon százhuszonhét lakójából Szilágyiné legalább hetvenet megmozgat, közülük harminc az igazolt, ők utaznak a különböző erőfelmérőkre. Vásárhely a már említett mikrobuszon kívül 150 ezer forintos éves költségvetési támogatással, ingyenes uszodahasználattal segíti a szivárványosokat. A hiányzó pénzt adományokból, szponzori felajánlásokból, pályázatok útján szerzik be, pótolják – utóbbi kategóriában két év alatt 1 millió forintot nyertek. A havi tagdíj jelképes, 200 forint.

– Végtelen türelem és szeretet kell hozzájuk, ebben engem segít huszonhét éves pedagógusi pályám minden tapasztalata. Jól érzem magam az otthon lakói között, sokat dolgozunk, és minden kis eredményért hálásak, mindennek nagyon örülnek. A tanítványaim közül Balogh Tiboron kívül meg kell még említeni Mucsi Ildikót, aki szintén tollaslabdában – ez a legnépszerűbb sportág körükben – tavaly Európa-bajnokságot nyert. Rengeteg megható, szép emléket őrzök, nem tudnék egyet kiemelni. Talán mégis: a közelmúltban egy hazai viadalon a Sanghajban nyertes magyar párost megverte a vásárhelyi Mucsi, Csillikné kettős. Mindenki gratulált nekik, rendkívül szép, felejthetetlen pillanat volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós István Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Tarlós István, a Fidesz-MPSZ fővárosi frakciójának a vezetője, a szociális… Tovább olvasom