Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kínai tömegtermékek és helyi mesteremberek

Hódmezővásárhely - Ahogy egyre több olcsó kínai tömegtermék kerül be hazánkba, s mellette fogy az emberek pénze, egyre kevesebben javíttatják meg elromlott kávéfőzőjüket, levált sarkú cipőjüket. A régi vagy rossz árut inkább eldobják, mert olcsóbb újat venni.
Tettünk Vásárhelyen egy körsétát, s arra voltunk kíváncsiak, vajon hol tudjuk megjavíttatni tönkrement porszívónkat, felvarratni nadrágunk túl hosszú szárát vagy megsarkaltatni elkopott cipőnket.

A Zrínyi utcai műhelyében dolgozik Rácz András háztartásigép-szerelő. Őt a helyiek főleg akkor keresik fel, ha nem működik a porszívójuk, a hajszárítójuk, a vasalójuk, de most egyre több rossz mikrót is visznek neki.

– Leginkább az idősebbek nyitják rám az ajtót, ugyanis a fiatalok inkább eldobják a rossz műszaki eszközt, és újat vesznek helyette – mondta a mester.

Nagy István szabóságában egyre kevesebb a cipzárcsere vagy a nadrágszár felvarrása. Fotó: Tésik Attila
Nagy István szabóságában egyre kevesebb a cipzárcsere vagy a nadrágszár felvarrása. Fotó: Tésik Attila

Egy hozzáforduló nő például nem értette, hogy az alig egy éve és 3500 forintért vett kínai kávéfőzője miért romolhatott el. Nem is gondolta volna, hogy csak ennyit bír. A szerelőtől megtudta, hogy javítani nem érdemes, ráadásul alkatrészt is alig lehet hozzá szerezni.

Az alkatrészhiány nem csak az olcsó kategóriás ázsiai termékek problémája. Egyes márkák garanciális javításánál is ez a gond. Beviszik hozzá a terméket, s ő azt javasolja nekik, az üzletben kérjenek inkább csereutalványt, és vásárolják le.

Egyre kevesebb a kisiparos

Vásárhelyen korábban négy-öt cipész is dolgozott. A Szántó Kovács János utcán lévő műhely már bezárt, s rajta csak egy kiadó táblát lát az arra járó. Háztartási kisgépet négyen-öten javítanak az alföldi városban. Órás pedig három van.

A Csengettyű köz sarkán lévő szabóságában dolgozik Nagy István, aki 33 esztendeje varr férfi ruhaneműket. Fő profilja egy-egy új öltöny, zakó vagy nadrág elkészítése, de azért javít is.

– A szakmában egyre kevesebben vagyunk, s nincs utánpótlás sem. Szerintem a városban ketten-hárman foglalkozhatnak ezzel. A kínai áruházak megjelenése előtt jóval könnyebb helyzetünk volt, de azért most is boldogulunk – mosolygott a szabó.

A behozott nadrág szárfelvarrása egy-két nap alatt kész nála, s 750 forintot kér érte. A farmer stoppolása – a lyuk nagyságától függően – 300-600 forint. Egy cipzárat pedig 1600-ért cserél ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják a mindszenti bálatüzet

Mindszent - Félmillió forint nyomravezetői jutalmat ajánlott fel Hevesi István mindszenti képviselő… Tovább olvasom