Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Kincs a visszaváltós üveg

Rendszeresen feltörik a szelektív hulladékgyűjtő konténereket a megye településein. A rászorulókat az sem állítja meg, hogy néhány helyen már lánccal zárják le a tárolóedényeket. Az alumínium sörös- és üdítőitalos dobozok értékesítésével és az üres üvegek visszaváltásával állítólag napi 1-2 ezer forintot is lehet keresni.
Amikor keveredik a hulladék. Vásárhelyen a papír közé döglött csirke is került már. Fotó: Tésik Attila
Nem nagy üzletnek, de biztos jövedelemforrásnak bizonyultak a szelektív hulladékgyűjtők – azok számára, akik ezekből gyűjtik a hasznosítható értékeket. Elsősorban a visszaváltható üveg a sláger, de az alumínium palackok is eladhatók.

Vásárhelyen valamennyi olyan szelektív gyűjtő konténert feltörték már, melybe az üvegeket dobálják az emberek. A konténer fedelét rögzítő vastag lánc sem jelentett akadályt annak, aki visszaváltható palackot keresgélt bennük.

Sz. Péter nem titkolta, hogy célszerszámokat fejlesztett ki az üvegvadászatra. Kampós vasával könnyedén eléri a konténer alján lévő palackokat is. Konténert azonban – állította – nem kellett feltörnie. Ezt a nehéz munkát már mások elvégezték előtte.

– Üvegből szép pénzt össze lehetett szedni régebben, ráadásul ez nem is olyan mocskos munka, mint a kenyeret kiguberálni. És senki semmit sem kérdez a boltban. A fémátvétel már rizikósabb, azaz a palack amolyan valutaként funkcionál. A szegények valutájaként – mondta. – Mostanában azonban egyre kevesebb palackot váltanak vissza a boltokban, így egyre többet kell kutakodni, sokszor a törött cserepek között.

Sz. Péter állította: régebben napi 1000-1200 forintot is keresett a guberálással. A jelenlegi napi bevételét azonban nem árulta el. Hozzátette, van olyan „kollégája", aki állítólag kétezer forintot is keres, igaz, kizárólag kenyérhéjra és alumínium hulladékra specializálódott.

A helyzet a megye többi településén sem különb. Makón a 24 sziget szinte mindegyik hulladékgyűjtőjét feltörték már, azaz a műanyagot, a papírt, az üveget és az alumínium sörös- és üdítődobozost is viszik – tudtuk meg Geráné Mészáros Máriától, a Bio-Pannónia Kft üzemigazgatójától. A kigyűjtött másodnyersanyag helyébe pedig háztartási szemét került. Az üzemigazgató szerint ennek az is lehet az oka, hogy az emberek azt látják, kukás kocsi üríti a szemétsziget konténereit. Azt azonban nem tudják, hogy az ott lévő hulladék nem a depóba kerül.

Vásárhelyen is volt már példa ilyen „cserére". Itt nemrégiben a papírhulladék közé került döglött csirke. Munkatársunk a szegedi Víztorony téren egy ötletes célszerszámmal guberálót látott. A bot egyik végére hurkot formázó szíjdarabot erősített a gazdája, a másikra kampót, s egy zseblámpát erősített, így halászva ki az üres üvegeket.

Nálunk is előfordult, hogy feltörték a gyűjtőkonténereket – tudtuk meg Szabó Ferenctől, a szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatójától, aki szerint elsősorban a papírhulladék jelent vonzerőt a guberálók számára. Jellemzőbbnek tartja azonban azt, hogy az emberek a lakossági hulladék közül válogatják ki a kenyeret és a papírt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalan volt, míg doktorált

Évek hosszú sora telt el, mire Kardos Józsefnek teljesült a vágya: megszerezte doktori címét. A most… Tovább olvasom