Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kinderfigurákat gyűjt a mesevetélkedő atyja

Ezernél is több kindertojás-figura tulajdonosa a vásárhelyi Horváth Tibor. Eredeti szakmája villanyszerelő, de népművelőként, a nemrég lebontott ifjúsági park egykori munkatársaként ismert a városban. Ő találta ki az országos versennyé nőtt mesevetélkedőt, támogatta az ifjúsági önkormányzat megalakulását a városban. Szeretné egyszer kiállításon bemutatni gyűjteményét, és szeretne munkát találni – 51 évesen.
Tibor és gyűjteményének néhány darabja. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Horváth Tibor népművelő és programszervező bábáskodásával alakult meg tíz évvel ezelőtt a ma is működő városi gyermek- és ifjúsági önkormányzat, ő találta ki az országossá vált mesevetélkedőt is. Azt már kevesen tudják: népművelői munkája úgy kezdődött, hogy félállású fűtőnek hívták először az egykori úttörőházba. Az sem közismert, hogy ezernél több kindertojás-figurából álló gyűjteményt tudhat magának.

– Gyermekkoromban még nem gyártották a kindertojást, akkoriban szívesen vásároltam azokat a repülőgép- illetve tankmodelleket, melyeket úgy kellett összeragasztani és lefesteni. Gondolom, ez lehetett az előzménye annak, hogy megtetszettek az összerakható kinderfigurák – avatott be Tibor a felnőttkorban különösnek számító hobbi előzményeibe.

Dobozba zárt múzeum

Gyűjteménye, melyet csereberével is gyarapít, odahaza rendezetlenül, dobozokba zárva található.
– Néhányszor elkezdtem szétválogatni, rendszerezni ezeket, ám az újabb és újabb darabok miatt végül mindig lemondtam róla. Tárlóim nincsenek, de egyszer szeretném valamennyit bemutatom egy kiállításon – tette hozzá a gyűjtő, aki komoly dolgokkal is foglalkozik. Állást keres.

Tibor a helyi szakmunkásképzőben villanyszerelőnek tanult, majd dolgozott a Hódgépnél, illetve a sütőiparban. Húszévesen, 1975-ben kapcsolódott be az ifivezetői munkába, mégpedig az Egy iskola, egy üzem mozgalom keretében a Csorba Mária úttörőcsapatnál. Hat évvel később két félállást ajánlottak fel neki, mégpedig az úttörőház fűtői, illetve a mártélyi úttörőtábor gondnoki teendőit. Mindemellett a városi ifivezetői klubot is szárnyai alá vette, majd igazgatója Berényi Géza ösztönzésére leérettségizett, és beiratkozott a bajai tanítóképzőbe. Két év után pályát módosított, beiratkozott a megyei közművelődési intézet középfokú népművelői tanfolyamára, majd 1992-ben, kiváló tanulmányi eredményének köszönhetően felvételi nélkül jutott be a szegedi tanárképző főiskola közművelődés-szervező szakára, ahol 1995-ben szerzett oklevelet.

– 1997-ben alakult meg a városi gyermek- és ifjúsági önkormányzat, melynek a felnőtt segítője lettem. Gyűjtőszenvedélyem legfőbb haszonélvezői is ők – kanyarodott vissza a kinderfigurák gyűjtésére. – Hiszen általában egyszerre egy doboznyi, azaz hetvenkét kindertojást veszek, ám ami a csokit illeti, én legfeljebb kettőt fogyasztok el: a többit az ifjúsági önkormányzat tagjai eszik meg – mondta Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer eurót nyertek

Négy vásárhelyi oktatási intézmény, valamint egy alapítvány sikeresen pályázott az Európai Unió… Tovább olvasom