Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kinyó Zsolt 102 kilométert gyalogolt egy nap alatt

Mezőhegyes - A mezőhegyesi Kinyó Zsolt megmászta Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimandzsárót. Előtte gyaloglásban, teljesítménytúrában és íjlövésben is kipróbálta magát. Március 21-én négyezer kilométeres gyalogtúrára indul Spanyolországba.
Tavaly szeptemberben az 5895 méter magas Kilimandzsárót is meghódította a 36 éves mezőhegyesi Kinyó Zsolt. Először a vásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban mesélt élményeiről. A városhoz köti még, hogy szerelmének a rokonai itt élnek.

A 22 éve karatés Kinyó nagy híve a próbatételeknek: 800 kilométeres gyalogtúrával, a „Kinizsi 100" teljesítménytúrával a lábában megdöntötte a 24 óra alatt leadott íjlövés világrekordját is – a Guinness jóváhagyására még vár –, ami most 18 ezer 16 lövés. Fejébe vette, hogy meghódítja a kontinensek legmagasabb hegyeit.

Kinyó Zsolt a Kilimandzsárón. Most négyezer kilométeres gyalogtúrára készül. Fotó: DM/DV

A Kilimandzsárónak tavaly szeptember 13-án vágott neki, és 18-án reggel fél 7-kor ért fel a csúcsra. Még a csúcs teljesítésének napján visszaereszkedtek 3100 méterre. Négy teherhordó (pota) és egy vezető kísérte.

Regisztráció, fegyelem

A Kilimandzsárón nem szabad a vásár: a komoly pénzbe kerülő túrákat regisztráció, szigorú ellenőrzés előzi meg. A rendet fegyveres őrök vigyázzák a Tanzániai Nemzeti Park területén. És nem ér fel mindenki a csúcsra, sokan annyira kimerülnek, hogy a 4600 méteren lévő utolsó táborból már nem vállalkoznak a csúcs megmászására.

– Érdekes és nagyon nehéz volt, de azt előre bocsátom, nem alpintechnikával másztam, hanem tulajdonképpen „sétáltam". Először párás trópusi hőségben, dzsungelben baktattunk, később egyre fogyott, változott a növényzet, a zöld, és a csúcs közelében, a jég birodalmában már kopárrá vált a táj és mínusz 25 körüli volt a hőmérséklet. Ezt az utat a főfoglalkozású, három-négy nyelvet beszélő harminc-negyven kilót magukkal cipelő kísérők évente négy-öt alkalommal teszik meg. Akadtak nehéz pillanatok, és rádöbbentem: a hegyhez, a nőkhöz hasonlóan csakis tisztelettel közelíthetünk. Tervem, hogy minden földrész legmagasabb csúcsát megmásszam.

A túra során tapasztalhatta az igazságot: felfelé a tüdő, lefelé a térd „fogy el". A táj kárpótolta mindenért.

– A napfelkelte a Kilimandzsárón gyönyörű, fantasztikus volt. Azt nem lehet elmondani, mit éreztem fent; már lefelé haladtunk, amikor ökölbe szorított kézzel többször a levegőbe csaptam és üvöltöttem. Minden: öröm, fáradtság, boldogság kiszakadt belőlem.

Zsolt most újabb érdekes túrára készül. Március 21-én négyezer kilométeres gyalogtúrára indul, Mezőhegyesről Spanyolországba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban befejezik a mindszenti strandot

Mindszent - Március közepére befejeződhet a plázs kialakítása a mindszenti strandon. Most azért nem folyik a munka, mert előbb az ATIKÖVIZIG-nek jóvá kell hagynia a part helyreállításáról szóló tervet. Tovább olvasom