Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kiöregszenek a háziorvosok

Hódmezővásárhely - Már túl van a nyugdíjkorhatáron a megyében dolgozó 250 háziorvos harmada – másik harmada pedig közel áll ehhez. A helyzet Vásárhelyen sem különb. Az ok: a szakma rossz finanszírozása. Több orvos nyugdíja mellett is dolgozik, a frissiben szakvizsgázottak többsége pedig külföldön talál munkát.
Dr. Deák Gábor vásárhelyi háziorvos ma is dolgozik a Széchenyi téri rendelőben, pedig hat esztendeje elérte már a nyugdíjkorhatárt.

– Miért ne dolgoznék? – kérdezett vissza, amikor azt tudakoltuk, miért vállalja most is a gyógyító munkát. – Úgy érzem, hogy még nem megerőltető, ráadásul szeretem is a szakmámat.

Külföldre mennek

Dr. Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szerint több ok miatt sem olyan vonzó a pálya, mint ezelőtt volt. Az egyik: manapság képtelenség fenntartani a praxist az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásából. A másik, hogy a tisztiorvosi szolgálat és a Megyei Egészségbiztosító Pénztár beígérte az ellenőrzést, ezt pedig – a kilátásba helyezett pénzbüntetések miatt – fenyegetésként fogják föl az orvosok. A megyében dolgozó 250 háziorvos utánpótlása sincs biztosítva, a szakvizsgát szerzett fiatalok nagy része külföldön próbál szerencsét.

Hozzátette: a háziorvosi szakma finanszírozásán ugyan lehetne javítani, ám meglátása szerint a vizitdíj némileg segített, ez ugyanis az orvosoknál maradt, igaz, adóznak is utána. Deák doktor nem tapasztalta még, hogy rendelőjében panaszkodott volna valaki a vizitdíjfizetés ellen.

Máshogy látja a háziorvosok helyzetét dr. Kiss Györgyi. A praxisát közeli nyugdíjba vonulása miatt eladó doktornő azt mondta, nagyon szeretett gyógyítani, ám az újabb adminisztrációs terhek rengeteg energiát vesznek el tőle.

– A váróban ülő betegek sokszor nem értik, miért vannak benn nálam mások néha olyan sokáig. Semmi mást nem csinálunk, csak próbáljuk elvégezni a papírmunkát, ami egyre nagyobb. Ráadásul állandóan a jogszabályokat kell figyelnünk – mondta. A doktornő is azt tapasztalta, hogy csökkent a praxis jövedelmezősége. Azt viszont felháborítónak tartja, hogy amit az állam elvett az orvosoktól, azt most – vizitdíjként – a betegeknek kell megfizetniük.

– Nem a legszegényebb városrészben dolgozom, mégis sokan vannak, akik ezt a pénzt sem tudják megfizetni, főleg, ha több vizsgálatra is el kell küldenem őket.

Elkeserítő a vásárhelyi háziorvosok helyzete, s főleg korösszetétele – dr. Grezsa István szerint is.

– Közel húsz orvos dolgozik a városban, ezek negyede vagy már elérte a nyugdíjkorhatárt, vagy közvetlenül előtte áll. Ennek ellenére tovább dolgoznak, egészen egyszerűen azért, mert a nyugdíjukból nem tudnának megélni – fogalmazott az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke. Arra a kérdésünkre, miért nem népszerű a szakma, azt válaszolta, hogy az elmúlt hat évben annyira csökkent a finanszírozás, hogy egyszerűen nem éri meg háziorvosnak lenni.

– Embert próbáló feladat ez, főleg annak, aki faluban dolgozik. De Vásárhelyen is, a kiterjedt tanyavilág miatt. Ráadásul nemcsak rendelési időben, de azon túl, s ha kell, hét végén is adódik feladat – mondta. Grezsa doktor szerint rossz a finanszírozás egész rendszere, az pedig kifejezetten irritáló, hogy a felnőtt háziorvosokat vizitdíjfüggővé tették, pedig annak bevezetését ők is ellenezték.

– Évek óta homokba dugja a fejét a kormány, még a Fidesz-kabinet idején is csak megállt a folyamat, azóta meg folyamatosan csökken a praxisok bevételének reálértéke. A bevétel ma már elégtelen a létfenntartásukhoz, már szó sincs arról, hogy hangsúlyosan vegyenek részt a prevencióban – hangsúlyozta az egészségügyi bizottság elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati pénz gépekre és oktatásra Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Gregus Máté szakközépiskola és gimnázium több mint kilencmillió… Tovább olvasom