Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kis Andrea: Ésszerű, felelősségteljes gazdálkodás kell

Hódmezővásárhely - Szeptember 2-án polgármestert választ Vásárhely. Négy aspiráns indul, a voksolásig mindannyiukkal interjút készítünk. Ezúttal Kis Andreával, az MSZP jelöltjével beszélgettünk.
– Egyetemistaként csatlakozott 1999-ben az MSZP-hez. Miért pont a szocialista pártba lépett be?

– A családi irányvonalat követtem. Számomra nem volt kérdés az akkori politikai helyzetben, hogy a többi párt szóba sem jöhet, egy éve volt hatalmon az Orbán-kormány.

– 2000-ben már bedobták a mély vízbe: önkormányzati képviselőjelöltként indult a választáson. Nem sikerült bejutnia a közgyűlésbe. 10 évvel később a polgármesteri székért szállt harcba. Negyedik helyen végzett. Nem nyomasztják az eredménytelen próbálkozások?

– Nem. A korábbi választásokon nem igazán ismertek a vásárhelyiek. Most más a helyzet. Két éve önkormányzati képviselő vagyok. A közgyűlések közvetítésekor pedig láthatták, milyen kérdésekben, milyen álláspontot képviseltem. A városunkért tenni akaró emberek támogatása nélkülözhetetlen ehhez a munkához. Ezt az ajánlások gyűjtésekor minden eddiginél nagyobb mértékben megkaptam.

Kis Andrea: Fontos lenne a meglévő infrastruktúrára épülő mezőgazdasági feldolgozóipar megteremtése is. Fotó: DM/DV
Kis Andrea: Fontos lenne a meglévő infrastruktúrára épülő mezőgazdasági feldolgozóipar megteremtése is. Fotó: DM/DV


– Miért nem sikerült az ellenzéki összefogás?

– A demokratikus ellenzéki oldalon személyemben egy jelölt indul a választáson. Nagyon fontos, hogy a jelenlegi városvezetéssel elégedetlenek – pártszimpátiától függetlenül – elmenjenek szavazni, hiszen csak így sikerülhet változást elérnünk. A most jelöltet nem állító pártoktól, civil szerveződésektől rengeteg támogatást kaptam. Ez az alapja lehet egy jövőbeni, még szorosabb együttműködésnek.

– Nem tart attól, hogy a fideszes többségű közgyűléssel szélmalomharcot kellene vívnia, mint ahogy Esztergomban történik?

– A képviselő és a polgármester is arra tesz esküt, hogy a legjobb tudása szerint szolgálja a várost. Én biztosan ezt tenném, és nem tételezem fel a jelenlegi képviselőtársaimról, hogy ők felelőtlenül Hódmezővásárhely kárára, a közgyűlés működésképtelenné tételére játszanának.

– Milyen gazdasági stratégiája van az adósságkezelésre?

– Nem vagyok varázsló, és ha polgármesternek választanak, akkor sem válok azzá. Tény, hogy a Fidesz által felvett hiteleket vissza kell fizetnünk. Az ésszerű és felelősségteljes gazdálkodást fogom választani. Először is megszüntetném a fölösleges pénzkidobást. Évente több száz millió a működési kiadása a presztízsberuházásoknak. Ezek már itt vannak, kezdenünk kell velük valamit. Növelni kellene a kihasználtságukat. A városi cégek, intézmények működését át kellene nézni. Ahol lehetséges, racionalizálnánk. A szükséges forrásokat a város gazdaságának növekedésével lehet előteremteni. Ez kell legyen az elsődleges feladata a város vezetésének! A város közvéleménye elé tárnánk, hogy mi indokolta 2006-ban a 12 milliárd forintnyi svájci frankos kötvénykibocsátást, mire fordították, milyen értékben váltották át euróra a kötvényt, ezt 2037-ig fizethetjük mindannyian. A város adósságállománya mintegy 30 milliárd forint.

– Mit vinne tovább a több mint 20 éves jobboldali városvezetés örökségéből?

– Folytatnám az oktatási- és egészségügyi rendszer fejlesztését, támogatnám a vállalkozásokat új munkahelyek teremtésében, a várost elkerülő út megépítését.

– Pedagógusként többször kijelentette: nincs a vásárhelyi fiataloknak jövőképe, munkahely hiányában elmennek a városból. Mivel tartaná itt őket?

– A megélhetéshez elegendő jövedelmet biztosító munkával. Nem közmunkára, hanem értékteremtő munkára gondolok. Ehhez vállalkozói beruházásokra, befektetőkre van szükség. Az önkormányzat gazdaság-diplomáciai tevékenysége nem elégséges. Fontos lenne a meglévő infrastruktúrára épülő mezőgazdasági feldolgozóipar megteremtése. Nagy lehetőség rejlik egy biogázüzem létrehozásában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múltidézés a Hajógyárin: Emlékpont sátor a Szigeten

Immár második alkalommal vett részt a budapesti Sziget Fesztiválon a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Idén a Kádár rendszer könnyűzenei életével ismerkedhettek meg a múzeum sátrába látogatók.
Tovább olvasom