Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kis Csongrád megyei menüteszt

Hódmezővásárhely - Változatosnak tartotta a megye nagyvárosainak általános iskolái menzáin felszolgált ételeket a heti menük alapján Tápainé Szabó Anikó, a vásárhelyi Erzsébet-kórház dietetikusa. Az ízükről azonban nem tudott beszámolni.
Egészséges és változatos, illetve megfelel-e a legnépesebb, azaz az általános iskolás korosztály számára a megye nagyvárosainak menzáin felszolgált étel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a szakember segítségével. Tápainé Szabó Anikó, a vásárhelyi Erzsébet-kórház dietetikusa elemezte a makói, szegedi, vásárhelyi, szentesi és csongrádi menzák heti menüjét. Pártatlanságát biztosította, hogy nem tudta, melyik ételsor melyik településen készült. A menüket az ételfélék változatossága, a zöldségfélék és gyümölcsök gyakorisága, a szénhidráttartalmú és a rosttartalmú ételek mennyisége, a húsfélék és a pótlékok (gyümölcs, befőtt, sütemény, savanyúság) változatossága, illetve az alapján rangsorolta, hogy azok fehérjetartalma megfelel-e az iskolások igényeinek. Fontos szempontnak tartotta, van-e választható menü, idényjellegűek-e az ételek, az étrend összeállítói figyelembe vették-e a korosztályt, illetve követték-e az egészséges táplálkozás követelményeit.

Ebéd a vásárhelyi Cseresnyés-kollégiumban. Illusztráció: Veréb Simon
Ebéd a vásárhelyi Cseresnyés-kollégiumban.
Illusztráció: Veréb Simon

A dietetikus szakember a legváltozatosabbnak a vásárhelyi és a makói menüt találta. – Ezek megfelelő mennyiségben tartalmaznak zöldséget, gyümölcsöt és rostokat, mind a levesekben, mind a köretekben. Örömmel láttam az egyikben (a vásárhelyiben – a szerk.) a müzliszeletet, amely rostban gazdag, és nagyon jó az édesség helyettesítésére. A pótlékok szintén ebben a menüben a legváltozatosabbak – mondta. Szerinte a húsok is ebben a két menüben a legmegfelelőbbek, hiszen szerepelt az étrendben baromfi-, sertés- marha- és halhús is. Ezek az étlapok az idényjellegnek is megfeleltek, választható menüket tartalmaztak, és az egészséges táplálkozás és a korosztály igényeit is figyelembe vették. Változatosnak és megfelelőnek találta a szegedi menüt is, amelynek ételsorában megfelelő mennyiségben szerepelt zöldség és gyümölcs, valamint fehérje. Egyedül a halból készült ételeket hiányolta. Javasolta a rostok mennyiségének növelését is.

Kis pénzből gazdálkodnak

Csongrádon naponta 950 adag általános iskolai ebéd készül fejenként 240, Szentesen 1350 adag fejenként 266 forintból. Vásárhelyen napi 2100 adag 313 forintból, Makón 1150 adag 226 forintból, Szegeden napi 8000 adag készül 233 forintból.

– Három napon át is a szénhidrát dominál a következő (a csongrádi – a szerk.) étlapon, pótlék viszont csak háromszor szerepel. Gyakrabban kellene zöldséges köreteket adni a szénhidrátban gazdag rizs, burgonya és tarhonya helyett – mondta a szakember.

A szentesi étlap elemzésekor Tápainé Szabó Anikó megállapította: az ételek fehérjetartalma megfelelő, de szerdán itt is magas az ételek szénhidráttartalma. – A hétfői szárazbabfőzelék nem idényjellegű étel, s pótlékot csak szerdán kaptak a gyerekek – mondta a szakember. Hozzátette: azt a menük alapján nem tudta megmondani, hogy a konyhákban milyen alapanyagokból (friss, félkész, konzerv, porok) dolgoztak, illetve hogy házias vagy jellegtelen ízű ételek kerültek-e a gyerekek elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomon követik a képviselőket

Hódmezővásárhely - Nemcsak beülni, dolgozni is kell a közgyűlésben – fogalmazott Lázár János… Tovább olvasom