Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Kis emlékpontok Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Bár már több mint másfél évtizeddel ezelőtt átkeresztelték az egykori vásárhelyi szocialista utcaneveket, sokan mégis azokon ismerik, emlegetik azokat.
Azt, hogy melyik volt mondjuk a Marx, Malinovszkij vagy Tolbuchin utca, még mindig sokan tudják, főként, akik a rendszerváltás előtt is felnőttek voltak. A régi utcanévtáblák, illetve házszámok jó néhány helyen még ma is olvashatók.

Igencsak lassan kopnak a szocialista utcanevek Vásárhelyen. No nem a falakról, ott csak elvétve találtunk már érvényét vesztett, piros vonallal áthúzott utcanévtáblákat, amelyek fölött az új olvasható – hanem az emberek fejében. A járókelők nemcsak azt tudták, hogy a mai Hősök tere egykoron Lenin, sőt 1956-ban még Hal tér volt, de emlékeztek arra, hogy a mai Pálffy utcát Marxnak, a Lázárt Felszabadulásnak, a Hódi Pált Lumumbának, a Dánit Tolbuchinnak, a Szabadság teret pedig Tanácsköztársaság térnek hívták. Arra már kevesebben emlékeztek, hogy a Pethő Ferenc utca annak idején Dobi István nevét őrizte.

– Könnyű helyzetben vagyok, hiszen a Szent Antal utcán nap mint nap látom a korábbi névtáblát, tehát jól tudom, hogy azt Alkotmánynak nevezték – mondta az egyébként csak tíz éve vásárhelyi Szabó Ferencné. Az eredetileg a Dunántúlról származó asszony azt is tudta, hogy az Andrássy utcát egykor Leninről nevezték el, sőt a ma az Emlékpont mellvédjén ücsörgő szobrát is a mai Hősök terén koszorúzgatták annak idején.

A Szent Antal utca névtáblája alatt a régi utcanév, az Alkotmány is megmaradt. Még mindig segít eligazodni. Fotó: Miskolczi Róbert

– Lumumba volt ez az utca egykoron, de hogy ő ki is volt, azt már nem tudom – mutatott a nagyposta sarkán állva, a Hódi Pál utca felé Kismáté Tamás. A Kongói Demokratikus Köztársaság első szabadon választott, majd tíz hét után megbuktatott és megölt elnökéről elnevezett utca holléte felől a város másik felén is eredménnyel érdeklődtünk: sokan tudták, hogy az a Kossuth térből nyílik, s most valami más a neve.

– János tér volt ez mindig, amióta csak emlékszem, nem hívták sehogy máshogy – ezt már Olasz Ferenc mondta nekünk a tér sarkán álló élelmiszerüzlet előtt, amelyet még mindig Marton boltnak hívnak az emberek. Mikor felvilágosítottuk, hogy a teret most Kálvin János térnek hívják, s évtizedekig a November 7-e nevet is viselte, csak legyintett, mondván, lehet, hogy hivatalosan így volt, ám a helybeliek ezt nem vették figyelembe. Tapasztalataink szerint azok tudták a régi utcaneveket, akik már 1989 előtt is felnőttként éltek. A Petőfi-szobor közelében kértünk útbaigazítást több embertől, s mindannyiszor eredménnyel: magyarázatuk alapján könnyedén megtalálhattuk volna a Malinovszkij (később Nagy Imre, jelenleg Kaszap), a Tolbuchin (ma Dáni) utcát is, sőt az egykori Tanácsköztársaság (most Szabadság) teret is a Csillag Áruházzal. Igaz, kérdésünkre mindenki hozzátette, az általunk keresett utcáknak már régen új nevük van. Ketten pedig megjegyezték, jó régen járhattunk utoljára Hódmezővásárhelyen.

Kun Béla, Sztahanov, Gagarin

A Vásárhelyhez tartozó Batidán még visz levelet a postás az Április 4-e és a Gagarin utcán élőknek. Székkutason pedig a lakosság ellenállása hiúsította meg eddig, hogy átkereszteljék a Felszabadulás, a Ságvári, a Bacsó Béla, a Marx, a Sztahanov és a Kun Béla utcát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedülálló oktatási program a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - A magyarországi közgyűjteményekben példátlan speciális oktatási csomagot állított össze a vásárhelyi Emlékpont-múzeum. Tovább olvasom