Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Kis hiányosságok, elfogadható tervek

Összességében elfogadhatónak találta a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2003-tól vizsgált gazdálkodását az Állami Számvevőszék. Kifogásolták egyes kiadások pénzügyi ellenőrzését és a pártoknak olcsón bérbe adott irodákat.
Megfelelőnek és elfogadhatónak ítélte Hódmezővásárhely 2003-tól vizsgált gazdálkodását az Állami Számvevőszék. A hatóság önkormányzati és területi igazgatóságának főigazgatója, Lóránt Zoltán tegnap foglalta össze az ellenőrzés tapasztalatait.

– Vásárhely éves, 14 milliárdos költségvetésének 65-70 százalékát működésre fordítják, a teljes összegből mindössze 1,4 milliárdnyi felhalmozási tartalékot képezhetnek. A város önként vállalt feladatainak központi támogatása 10-ről 5 százalékra csökkent, aminek a hatása nyilvánvalóan érezhető lesz a közeljövőben. Hiányosságként jegyeztük fel, hogy több, törvény szerint közzétételre kötelezett pénzügyi döntést sem kommunikált nyilvánosan a városvezetés, valamint a civil szférának odaítélt támogatások közel egyharmadánál elmaradt a pénzek felhasználásának ellenőrzése – sorolta Lóránt Zoltán.

A jelentésből még kiderült: a Hódmezővásárhelyen működő öt párt összesen 300 négyzetméternyi, városi tulajdonú helyiséget bérel az önkormányzattól – a piacinál jelentősen alacsonyabb áron. Ezt a városvezetés a hatóság tanácsára azonnal felülbírálta. A hiányosságok között említette még Lóránt Zoltán a mozgáskorlátozottak számára még nem akadálymentesített önkormányzati ingatlanok nagy számát, hiszen a 100-nál is több épületből mindössze 11-ben végezték el a szükséges fejlesztéseket. Ám hozzátette: ezt a feladatot forráshiány miatt az ország szinte minden városában hasonló mértékben teljesítették a fenntartók.

A város gazdálkodási terveit példásnak minősítették. A hatóság csupán egy esetet, egy 9,7 millió forintos elszámolási és kiadási előleg kifizetésének elszámolását ítélte hiányosnak. A likviditási mutatókkal kapcsolatban a város teljesíti a törvényben foglalt követelményeket.
Hegedűs Zoltán, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke tanulságosnak nevezte a jelentést, megköszönte az elismerő minősítést és kijelentette: erőfeszítéseket tesznek a hiányosságok pótlására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy biciklis baleset január óta

Vásárhelyen az év első heteiben annyi kerékpáros baleset történt, mint tavaly az első fél évben. A… Tovább olvasom